Η έκθεση του ΔΝΤ, που κάνοντας «αυτοκριτική» αποδομεί τα Μνημόνια, δεν αφορά το παρελθόν, αλλά κυρίως το παρόν και το άμεσο μέλλον σε Ελλάδα και Ευρωζώνη - γι' αυτό και ανησυχούν Μαξίμου και Βρυξέλλες. Το ΔΝΤ, με επίσημα στοιχεία, «κουρεύει» το success story του Αντ. Σαμαρά επηρεάζοντας άμεσα τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα μας και δημιουργώντας φόβο για συγκρότηση μετώπου κατά της λιτότητας στις χώρες του Νότου. Ουσιαστικά αποκαλύπτει ότι τα μέτρα που επέβαλε η τρόικα στην Ελλάδα δεν αφορούσαν τη σωτηρία της, αλλά την εξασφάλιση των τραπεζών της Ευρωζώνης που ήταν εκτεθειμένες σε ελληνικά ομόλογα.

Απεμπλοκή με απόνερα

Η αργοπορημένη «αυτοκριτική» του ταμείου, η «μεταμέλειά» του για τη λιτότητα που έχει προκαλέσει με την πολιτική του και το «σοκ» από την ανεργία που ξεπερνά το 27%, δεν στοχεύει σε αναπροσανατολισμό της πολιτικής του, αλλά σε εσωτερικά παιχνίδια με την Κομισιόν. Η ίδια η Κρ. Λαγκάρντ, άλλωστε, την ώρα που το ΔΝΤ εξέφραζε... μετάνοια επεσήμαινε ότι «δεν είναι η ώρα να χαλαρώσουν οι προσπάθειες που έχουν γίνει από τον ελληνικό λαό» [συνέντευξη στη ΝΕΤ]. Η «μετάνοια» του ΔΝΤ και «οι θρήνοι πολλών αξιωματούχων της Ε.Ε. θα μπορούσαν να φανούν χρήσιμα αν συνοδεύονταν από το αυτονόητο επόμενο βήμα: την άμεση αποχώρηση του ΔΝΤ από την Ελλάδα» [Ν. Χριστοδουλάκης, Βήμα, 09.06.13].
Ο στόχος της σύγκρουσης με την Κομισιόν, που προκάλεσε το ίδιο το ΔΝΤ με τη «διαρροή» της έκθεσής του, αποσκοπεί στο να πιέσει, εκθέτοντας ταυτόχρονα, την Ευρωζώνη να αλλάξει γραμμή πλεύσης, να καθιερώσει ευρωομόλογα και να βοηθήσει στο κούρεμα του χρέους προκειμένου να καταστεί βιώσιμο - «Το ΔΝΤ νίπτει τας χείρας του και ρίχνει τα απόνερα στις πλάτες της Ευρώπης», δηλώνει ο Όλι Ρεν.
Και η Γερμανία, με τη σειρά της, εκβιάζει [δημοσίευμα Der Spiegel] ότι σε περίπτωση κουρέματος το Βερολίνο θα διακόψει τη βοήθεια προς την Αθήνα! «Δεν υπάρχει δέσμευση των κρατών της Ευρωζώνης για μια νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους», δηλώνει ο Β. Σόιμπλε [εφημερίδα Der Handelsblatt], ενώ αναλυτές διαβλέπουν ότι είναι πολύ πιθανόν το ΔΝΤ, λόγω και των πιέσεων από τα μέλη του, να μεθοδεύει την απεμπλοκή του από την Ελλάδα.

Καταρρέει το success story

Το χρέος, ωστόσο, παρά τα δημοσιονομικά μέτρα σκληρής λιτότητας και το κούρεμα του 2012, ποτέ δεν θα καταστεί βιώσιμο όσο συνεχίζεται η ύφεση. Η πολιτική της Ν.Δ. φέρνει νέα Μνημόνια, που δημιουργούν και άλλα μέτρα που επιτείνουν και άλλο την ύφεση - το σπιράλ της κρίσης. Όλοι αναγνωρίζουν ότι το πρόγραμμα δεν βγαίνει και απαιτούνται άλλα 11,1 δισ. ευρώ για τη διετία 2014-2015 [4,6 δισ. για το 2014 και άλλα 6,4 δισ. για το 2015] και, φυσικά, νέα μέτρα. Το ΔΝΤ πιέζει να αποφασιστούν τον Σεπτέμβριο, με τους Γερμανούς να προσπαθούν να ηρεμήσουν την κατάσταση ενόψει των εκλογών τους, στις 22 Σεπτεμβρίου.
Η έκθεση, όμως, εκθέτει και το Μαξίμου. Διαψεύδει τα περί δυνατοτήτων χαλάρωσης της λιτότητας και, παράλληλα, στριμώχνει την κυβέρνηση, που έχει εσωτερικές συγκρούσεις. Το success story του Αντ. Σαμαρά περί δυνατοτήτων χαλάρωσης καταρρέει, ενώ αποδομείται και η πολιτική της αντιπαράθεσης της συγκυβέρνησης με τον ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα, αντί για μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, το ΔΝΤ πιέζει να καταργηθούν οι μειωμένοι ΦΠΑ που ισχύουν στα νησιά του Αιγαίου και να καθιερωθεί ένας ενιαίος συντελεστής ΦΠΑ για όλη τη χώρα στο 19% ή 21%, γεγονός που θα σημάνει αυξήσεις σε φάρμακα, νερό, φυσικό αέριο, είδη διατροφής, βιβλία, εφημερίδες, εισιτήρια αστικών συγκοινωνιών κ.λπ., και όχι μόνο στα νησιά.

Απόκτηση εμπειρίας...

Η συγκυβέρνηση θα πρέπει άμεσα να εξηγήσει στους πολίτες γιατί μετά τις αποκαλύψεις δεν ζητά αναδιαπραγμάτευση της πολιτικής λιτότητας που εφαρμόζεται, η οποία, όπως ομολογούν και οι ίδιοι οι «κατασκευαστές» της, οδηγεί σε αδιέξοδο και σε καταστροφή. Οι αποκαλύψεις του ΔΝΤ -που, ας μη θεωρηθεί φιλολαϊκό, εκβιάζει με θύμα πάλι την Ελλάδα- για τα Μνημόνια επιβεβαιώνουν την ορθότητα της γραμμής του ΣΥΡΙΖΑ, που επέμενε ότι η Ελλάδα αποτελεί το πειραματόζωο της Ευρώπης.
«Ήταν μια διαδικασία απόκτησης εμπειρίας», σημειώνει ο Όλι Ρεν. «Η Ελλάδα θυσιάστηκε στον βωμό του αποτυχημένου πειράματος του ευρώ» τιτλοφορεί άρθρο του ο Βρετανός πολιτικός Nigel Farage [του ακραίου συντηρητικού και λαϊκιστικού Κόμματος της Ανεξαρτησίας]. «Η έκθεση του ΔΝΤ για την Ελλάδα κάνει λάθος. Η Ε.Ε. τα έκανε ακόμη χειρότερα που καθυστέρησε πολύ τη χορήγηση βοήθειας στην Ελλάδα και την απόφαση για το κούρεμα του ελληνικού χρέους», σημειώνει ο πρώην επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ Σάιμον Τζόνσον [Bloomberg].
Η χώρα, όμως, παρά τις αποκαλύψεις, παραμένει όμηρος των σκληρών απαιτήσεων της τρόικας. Η συγκυβέρνηση αρκείται στον ρόλο του παρατηρητή, του καλού μαθητή, παρά την κατάσταση της χώρας, την κρισιμότητα των στιγμών - η έκθεση «είναι αντικειμενική», αρκέστηκε να δηλώσει ο Γ. Στουρνάρας χωρίς να ντραπεί...

Τα δεδομένα αλλάζουν

Το Μαξίμου προσδοκά ότι τα 50 δισ. ευρώ που πήγαν στις τράπεζες για την ανακεφαλαιοποίησή τους δεν θα καταχωρηθούν στο επίσημο χρέος. Γι' αυτό τον λόγο, άλλωστε, βρίσκεται στην Αθήνα και ο Ζ. Κλ. Γιούνκερ, που έχει αναλάβει ρόλο άτυπου διαμεσολαβητή για το νέο «κούρεμα» του χρέους και [πιθανή] απόσυρση των 50 δισ. από το δημόσιο χρέος. Όλα αυτά πρέπει να μετατεθούν για μετά τον Σεπτέμβριο και την, αναμενόμενη, επανεκλογή της Α. Μέρκελ.
Ώς τότε ο Αντ. Σαμαράς στήνει γέφυρες με τα δύο κόμματα της συγκυβέρνησης -«οι όποιες επιτυχίες είναι κοινές και τις πιστωνόμαστε όλοι μας»- και κλιμακώνει τις επιθέσεις προς τον ΣΥΡΙΖΑ μιλώντας [Κυριακή, προσυνέδριο Κεντρικής Μακεδονίας της Ν.Δ.] για «δηλητηριώδη λαϊκισμό», μήπως και η συζήτηση φύγει από την έκθεση του ΔΝΤ.
Ο Αντ. Σαμαράς, που εκβιάζει και με εκλογές ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜ.ΑΡ., έχει εναποθέσει όλες του τις ελπίδες στην τουριστική περίοδο και σε κάποια «μπόνους» από τους Γερμανούς από τον Οκτώβριο - ο Β. Σόιμπλε δήλωσε ότι θέλει να συμπεριλάβει Ελλάδα και Πορτογαλία, και όχι μόνο την Ισπανία, στο σχέδιο χορήγησης δανείων σε νέες επιχειρήσεις από γερμανικές τράπεζες [εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung]. Το Μαξίμου σε καμιά περίπτωση δεν θέλει να μπει σε διαδικασία εκλογών, αναζητεί νέους συμμάχους στον χώρο της Κεντροδεξιάς και διεύρυνση προς την Κεντροαριστερά [και τα δύο θα ξεκινήσουν σταδιακά από το συνέδριο].
Η έκθεση, όμως, αλλάζει τα δεδομένα. Και δίνει καινούργια, νέα ευκαιρία στον ΣΥΡΙΖΑ, που δικαιώνεται αναδρομικά ότι δεν προχωρά αυτή η πολιτική. Η έκθεση μπορεί να αποτελέσει την αρχή του τέλους της συγκυβέρνησης. Αρκεί ο ΣΥΡΙΖΑ, αρχής γενομένης από την εκδήλωση της Δευτέρας στο Σύνταγμα, να αποκτήσει και πάλι την ηγεμονία στους δρόμους...