Σάββατο 6 Ιουλίου 2013

ΕΟΠΥΥ: Ένας Οργανισμός που γεννήθηκε για να καταστραφεί!....

Του Μάκη Μαντά*, απο την Εποχη...

Και να, λοιπόν, που όλοι άρχισαν να συζητάνε για την περίφημη μαύρη τρύπα του ΕΟΠΥΥ που θα εκτροχιάσει τον προϋπολογισμό... Τι περίεργο πράγμα να χρεοκοπήσει ο ΕΟΠΥΥ, κανείς δεν το περίμενε.
Έχουμε λοιπόν και λέμε: Ο ΕΟΠΥΥ έχει τριμερή χρηματοδότηση, από εργαζόμενους, εργοδότες και δημόσιο και οι εισφορές των πρώτων δύο, εξαρτώνται από τα ημερομίσθια. Η ανεργία, η αύξηση της ανασφάλιστης εργασίας και η μείωση των ημερομισθίων μειώνουν τις δυο πρώτες πηγές χρηματοδότησης, ενώ για τη μείωση της τρίτης, το δημόσιο, αναλαμβάνει απευθείας η τρόικα. Συνάμα, κάνουν ότι μπορούν για να αυξηθούν οι δαπάνες με τη μορφή της διαφυγής προς τον κρατικοδίαιτο ιδιωτικό τομέα υγείας.
Το γιατί χρεοκόπησε, λοιπόν, ο ΕΟΠΥΥ, εφόσον η πολιτική της κυβέρνησης στερεύει τις πηγές του και τα «κενά» του προσελκύουν τους ιδιώτες να τον εκμεταλλεύονται, δεν είναι πρόβλημα για οικονομολόγους αλλά για παιδιά της δευτέρας δημοτικού...

Οι πηγές του στερεύουν

Συγκεκριμένα:
• Η (επίσημη) ανεργία είναι πάνω από 27%. Η πραγματική, είναι πολύ μεγαλύτερη. Σύμφωνα με τον ΟΑΕΕ, οι ανασφάλιστοι ελεύθεροι επαγγελματίες υπερβαίνουν το 50%. Στο διάστημα από 21 Σεπτεμβρίου 2012 έως 30 Απριλίου 2013, ελέγχθηκαν από το ΙΚΑ 1.920 επιχειρήσεις στις οποίες απασχολούνταν 6.678 εργαζόμενοι, από τους οποίους οι 2.987 ήταν ανασφάλιστοι (ποσοστό 44%). Από αντίστοιχες έρευνες προκύπτουν ανάλογα ποσοστά. Το συνολικό ποσοστό της ανασφάλιστης εργασίας εκτιμάται πάνω από 36%.
• Για τη μείωση των ημερομισθίων δεν χρειάζεται καν να μιλήσουμε. Είναι μια τεράστια πηγή μείωσης των εσόδων του ΕΟΠΥΥ, συνεχώς αυξανόμενη.
• Τα αποθεματικά των περισσότερων ταμείων που εντάχθηκαν στον ΕΟΠΥΥ «κουρεύτηκαν» με το PSI και μειώθηκαν δραματικά.
• Η κρατική επιχορήγηση του κλάδου υγείας του ΙΚΑ ήταν 1,2% του ΑΕΠ. Τώρα, με τόσο μειωμένο το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν, η επιχορήγηση είναι μόνο 0,4% του ΑΕΠ για το σύνολο των ταμείων!
• Τελευταίο και καλύτερο είναι το λεγόμενο «νοικοκύρεμα». Ο περίφημος εξορθολογισμός των υπέρογκων δαπανών του δημόσιου τομέα.

Οι μονάδες υγείας του ΕΟΠΥΥ

Το μέσο κόστος κάθε επίσκεψης σε γιατρό που εργάζεται σε μονάδες υγείας του ΕΟΠΥΥ είναι 3,7 - 5 ευρώ, συμπεριλαμβανομένων όλων των εξόδων (μισθοί γιατρών και λοιπού προσωπικού, ενοίκιο κτηρίου, ΔΕΚΟ, θέρμανση κ.λπ.). Επειδή έκριναν ότι αυτό είναι «ακριβό», σταμάτησαν να διορίζουν γιατρούς και συνάπτουν συμβάσεις με ιδιώτες, με αμοιβή γιατρού από τον ΕΟΠΥΥ ανά επίσκεψη, 10 ευρώ...
Στα εργαστήρια του ΕΟΠΥΥ η γενική αίματος κοστίζει 0,5 - 0,7 ευρώ (συμπεριλαμβανομένων και σε αυτήν την περίπτωση όλων των εξόδων). Για λόγους «οικονομίας» ο ΕΟΠΥΥ, πλέον, δεν αγοράζει αντιδραστήρια και στέλνει τις εξετάσεις στον ιδιωτικό τομέα, έναντι 2,88 ευρώ! Αντίστοιχη είναι η «οικονομία» που γίνεται σε όλες τις εργαστηριακές εξετάσεις. Στις εξετάσεις υψηλής τεχνολογίας (αξονικές, μαγνητικές κ.λπ.) οι τιμές παραμένουν οι ίδιες, δηλαδή 3-4 φορές υψηλότερες σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη.
Αυτονόητη συνέπεια είναι ότι στην Ελλάδα γίνονται οι περισσότερες μαγνητικές τομογραφίες (αναλογικά με τον πληθυσμό) από οποιαδήποτε χώρα του κόσμου. Οι υψηλές τιμές δίνουν περιθώριο για... «προώθηση». Μεγάλος αριθμός διαγνωστικών κέντρων, ως γνωστόν, «επιχορηγούν» κάποιους γιατρούς για κάθε μαγνητική τομογραφία που συστήνουν. Κι αυτές, με τη σειρά του, τις πληρώνει ο ΕΟΠΥΥ...

Το «ενδιαφέρον» των ιδιωτών

Τέλος, τα διαβόητα ΚΕΝ (Κλειστά Ενοποιημένα Νοσήλια) διαφημίστηκαν ως ο τρόπος νοικοκυρέματος των νοσοκομείων. Ένα παράδειγμα: Προ ΚΕΝ, για μια εγχείρηση στραβισμού, η κοστολόγηση ήταν κάτω από 90 ευρώ (και γινόταν με κάλυψη του ταμείου μόνο σε δημόσια νοσοκομεία, γιατί κανένας ιδιώτης δεν ενδιαφερόταν). Μετά ΚΕΝ, κοστολογείται γύρω στα 900 ευρώ. Τα χρήματα αυτά τα πληρώνει, φυσικά, ο ΕΟΠΥΥ. Δηλαδή, για να είμαστε ακριβέστεροι δεν τα πληρώνει, τουλάχιστον, στα δημόσια νοσοκομεία.
Ωστόσο, η νέα συμφέρουσα κοστολόγηση ξύπνησε το ενδιαφέρον του ιδιωτικού τομέα. Οι περισσότερες εγχειρήσεις στραβισμού γίνονται, πλέον, σε συμβεβλημένα ιδιωτικά θεραπευτήρια (και πληρώνονται από τον ΕΟΠΥΥ κατά προτεραιότητα φυσικά). Τέτοια παραδείγματα μπορούν να βρεθούν δεκάδες. Αλλά και μόνο αυτά αρκούν για ν' αναρωτηθούμε: μα καλά, για ηλίθιους μας περνάτε;

* Ο Μάκης Μαντάς είναι γιατρός σε Μονάδα Υγείας του ΕΟΠΥΥ και συμμετέχει στο τμήμα Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ροη αρθρων