Σάββατο 6 Ιουλίου 2013

Μπροστά στο ίδιο παιχνίδι...

του Δημητρη Παπαχρηστου, απο το Εθνος....
Μπροστά στο ίδιο παιχνίδι...
Διαθεσιμότητα, κινητικότητα, απολύσεις. Είναι το τρίπτυχο της πολιτικής που κυριαρχεί αυτές τις καυτές μέρες του Ιουλίου. Σε πρώτη δόση 12.500 υπάλληλοι θα τεθούν σε διαθεσιμότητα ώστε να δοθεί το «πράσινο φως» για τη δόση των 8,1 δισ. ευρώ. Ζούμε με δανεικά, συνεπώς είμαστε υπόδουλοι των τροϊκανών, οι οποίοι επεμβαίνουν σε όλα τα επίπεδα και τους τομείς της δημοσιονομικής πολιτικής και έχουν λόγο και βέτο στα φορολογικά, στις συγχωνεύσεις νοσοκομείων και σχολείων. Είμαστε υπό κατοχή και δίνουμε καθημερινή αναφορά. Το Eurogroup της Δευτέρας θα αποφασίσει για τη δόση. Τρία χρόνια τώρα παίζεται το ίδιο παιχνίδι που τσακίζει νεύρα και κόκαλα, κυριαρχεί η επικοινωνιακή πολιτική με την οποία η δικομματική κυβέρνηση προσπαθεί να πείσει τον ελληνικό λαό πως αγωνίζεται να τον σώσει από την πλήρη χρεοκοπία και εν τω μεταξύ επιβάλλονται νέα μέτρα και νέες περικοπές μισθών και συντάξεων χωρίς να γίνεται το παραμικρό για την αντιμετώπιση της ανεργίας.
Η πανευρωπαϊκή συνδιάσκεψη για την απασχόληση με οικοδέσποινα τη Μέρκελ στο Βερολίνο δεν απέφερε το παραμικρό καθότι οι κυρίαρχοι του παιχνιδιού, δηλαδή η ελίτ και το τραπεζικοπιστωτικό κεφάλαιο, θέλει την πίτα ακέραιη και τον σκύλο χορτάτο. Οι πεινασμένοι σκύλοι του Νότου θα πάψουν να γαβγίζουν και θα αρχίσουν να δαγκώνουν. Ηδη η Πορτογαλία μέσω της κυβερνητικής κρίσης επέφερε τριγμούς και μεγάλες απώλειες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και η Ευρωζώνη αρχίζει να μην αισθάνεται καλά. Μπορούμε να μεταφέρουμε την κρίση στο κέντρο της Ενωμένης Ευρώπης, της Γερμανίας. Σύμμαχοί μας, τα εκατομμύρια άνεργοι και οι νέοι που βλέπουν τη ζωή τους να συνθλίβεται. Η κυβέρνηση προσπαθεί να κερδίσει χρόνο, να περάσει το καλοκαίρι, να κερδίσει τις εκλογές στη Γερμανία η Μέρκελ και τότε ίσως τα πράγματα πάνε καλύτερα. Μα πώς να πάνε, όταν η σκληρή λιτότητα και οι δρακόντειες περικοπές θα συνεχιστούν, καθότι η Μέρκελ θα αισθανθεί δικαιωμένη. Αυτή η Ευρώπη παραπατάει, δεν είναι ενωμένη, ούτε οικονομικά ούτε πολιτικά.
Η δικομματική κυβέρνηση ασχολείται για την εξασφάλιση της δόσης και δεν νοιάζεται ή δεν μπορεί να απαντήσει στα προβλήματα που δημιουργούνται μέσα στην κοινωνία που δεν είναι μόνο οικονομικά, είναι και ψυχικά. Δεν νοιάζεται που έχει διαταραχθεί η ισορροπία των ανθρώπων που ζούνε τη δικτατορία της ανάγκης. Μέχρι στιγμής, εκμεταλλεύεται την αδυναμία των εργαζομένων να αντιδράσουν δυναμικά και αποτελεσματικά. Φοβήθηκε τους εργαζόμενους της ΕΡΤ γιατί δεν ήταν μόνοι τους και γιατί το πρόβλημα του κλεισίματος της ΕΡΤ και των απολύσεων δεν ήταν και δεν είναι συντεχνιακό, αφορά όλους τους εργαζόμενους.
Η δύναμη των εργαζομένων, και προπαντός των ανέργων, θα προκύψει καθότι η προσωπική ανάγκη και η κοινωνική αναγκαιότητα θα τους βγάλει στους δρόμους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ροη αρθρων