Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2013

Κατασπατάληση ευρωπαϊκών κονδυλίων: οι Βρυξέλλες αγνοούν καταγγελίες για δωροληψία Ελλήνων αξιωματούχων / του "Σπίγκελ"...

©Der Spiegel
απο την Προοδευτικη Πολιτικη... 

Σύμφωνα με πληροφορίες που αναφέρονται στο φύλλο της «σιντόιτσε τσάιτουνγκ» της Παρασκευής (18/3), η «ευρωπαϊκή υπηρεσία καταπολέμησης της απάτης» (OLAF) αγνόησε επανειλημμένα καταγγελίες για κατασπατάληση ευρωπαϊκών πόρων στην Ελλάδα.

Η γερμανική εφημερίδα αναφέρει πως κατά τη διάρκεια ελέγχων που πραγματοποίησε σε έναν κρατικό οργανισμό επαγγελματικής κατάρτισης, ένας Έλληνας δημόσιος υπάλληλος αποκάλυψε πολυάριθμες περιπτώσεις κραυγαλέου νεποτισμού και υπερβολικών αμοιβών. Αλλά οι αρμόδιοι στις Βρυξέλλες φαίνεται πως δεν αντέδρασαν σε καμία από τις καταγγελίες, που τους κοινοποιούνταν σε διαδοχικές επιστολές.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο ελεγκτής Γιώργος Μπούτος ξεκίνησε να ερευνά τα οικονομικά του «οργανισμού επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης» (ΟΕΕΚ) το 2006. Ο οργανισμός λαμβάνει και διανέμει κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) για την ανάπτυξη της επαγγελματικής κατάρτισης στην Ελλάδα. Ο Μπούτος διαπίστωσε επανειλημμένα προβλήματα, που τα ανέφερε γραπτώς στην OLAF.

Οι υποψίες για κατασπατάληση δημοσίων πόρων είναι ένα εξαιρετικά ευαίσθητο ζήτημα στην Ελλάδα, καθώς θεωρείται πως συνέβαλε καθοριστικά στην τρέχουσα ελληνική κρίση χρέους.


Όσον αφορά τον ΟΕΕΚ, οι καταγγελίες αφορούν τουλάχιστο 6 εκατομμύρια ευρώ. Το ποσό ίσως να μην είναι τόσο μεγάλο, αλλά η υπόθεση είναι πολύ καλά τεκμηριωμένη. Ο Μπούτος απέστειλε στην ΕΕ συμβόλαια, λογαριασμούς ξενοδοχείων και τραπεζικά αποκόμματα που πιστοποιούν τις υπεξαιρέσεις. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, βρήκε επίσης πως το 75% του ποσού αυτού προερχόταν από κοινοτικά κονδύλια.

Μόνιμη αδιαφορία

Οι λεπτομέρειες που καταγράφει η «σιντόιτσε τσάιτουνγκ» είναι εκπληκτικές: ορισμένοι εκπαιδευτές πληρώνονταν ως και για 225 ώρες κατάρτισης τον μήνα, ακόμα και κατά τη διάρκεια περιόδων που αποδεδειγμένα απουσίαζαν στο εξωτερικό. Υπήρξαν περιπτώσεις που η ωριαία αποζημίωσή τους έφτασε και τα... 610 ευρώ. Η ερευνούμενη διαφθορά συνδυαζόταν και από νεποτισμό: ο γιος ενός μέλους του υπουργικού συμβουλίου δίδασκε σε ένα σεμινάριο για... επαργύρωση ρολογιών, και η σύζυγος ενός σοσιαλιστή πολιτικού δίδασκε από οδοντιατρική ως γεωγραφία. Στον οργανισμό επίσης εργάζονταν αρκετοί συγγενείς του προέδρου.

Ο Μπούτος ξεκίνησε να αποστέλλει στην ΕΕ τεκμήρια για την κακοδιαχείριση στον ΟΕΕΚ τον Ιούλιο του 2010. Αλλά δεν ενοχλήθηκε από κανέναν εκπρόσωπο της Ελλάδας στην OLAF. Έστειλε μια επιστολή στο γενικό διευθυντή της Τζιοβάνι Κέσλερ (Giovanni Kessler), που όμως παρέμεινε αναπάντητη. Προκειμένου να λάβει κάποια απάντηση από την OLAF χρειάστηκε να διαμαρτυρηθεί εγγράφως στον επιτελάρχη της «ευρωπαϊκής επιτροπής» (Κομισιόν). Αλλά στην απάντηση της OLAF αναφερόταν απλά πως η επιστολή του είχε παραληφθεί και είχε λάβει αριθμό πρωτοκόλλου.

Επτά μήνες και πολλά νέα στοιχεία αργότερα, ο Μπούτος επιτέλους έμαθε νέα για την εξέλιξη της υπόθεσής του. Αλλά και πάλι, η επιστολή ανέφερε λακωνικά πως η OLAF βρισκόταν σε «πλήρη αναδιοργάνωση» κι έπρεπε να επιδείξει υπομονή.

Εντωμεταξύ, αναφέρει ο Μπούτος, πολλές από τις υποθέσεις κακοδιαχείρισης κοινοτικών πόρων παραγράφονται, λόγω της καθυστέρησης της ΕΕ να τις αντιμετωπίσει. Η Ελλάδα αναγκάστηκε να επιστρέψει στην ΕΕ ακριβώς 516 χιλιάδες ευρώ. Αλλά ο Μπούτος επιμένει πως η ΕΕ, αν το ήθελε πραγματικά, δικαιούταν να ζητήσει την επιστροφή όλου του υπεξαιρουμένου ποσού.

Ο Μπούτος αναρωτιέται πλέον μήπως η ΕΕ δεν αντέδρασε επειδή στις υποθέσεις κακοδιαχείρισης αναμειγνύονταν συγγενείς κυβερνητικών παραγόντων και κομματικών στελεχών ή επειδή απλά οι Βρυξέλλες αδιαφορούν για παρόμοιες υποθέσεις. «Η ιστορία είναι για γέλια και για κλάματα», δήλωσε στην εφημερίδα.


Το Der Spiegel είναι εβδομαδιαία γερμανική πολιτική επιθεώρηση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ροη αρθρων