Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2013

Η άνοδος της BlackRock...

Σε 25 χρόνια , η BlackRock έχει γίνει ο μεγαλύτερος επενδυτής στον κόσμο . Είναι η κυριαρχία της πρόβλημα ;
Μετάφραση& σχόλιο : N.K.
Εισαγωγικό σχόλιο : Όχι, δεν τρελαθήκαμε ξαφνικά.
Ούτε σε καμμιά περίπτωση επικροτούμε ή πολύ περισσότερο υιοθετούμε τον εύγλωττο , ανάλαφρο και γλαφυρό τρόπο που ο economist επιλέγει για να παρουσιάσει την blackrock.Δεν περιμέναμε επαναστατικό κείμενο από αυτό το έντυπο.
Ο λόγος που παρουσιάζεται είναι γιατί ελάχιστοι σε αυτή τη χώρα γνωρίζουν τι ακριβώς είναι η αυτή η εταιρεία που ουσιαστικά ελέγχει και καθοδηγεί το τραπεζικό σύστημα. Μαθαίνουμε να βλέπουμε και λίγο πίσω από τις λέξεις.
Ρωτώντας τους συνωμοσιολόγους ποιός ελέγχει πραγματικά τον κόσμο ,  θα σας υποδείξουν πιθανώς τις παγκόσμιες τράπεζες , όπως τη Citigroup , την Bank of America και την JPMorgan Chase ,  τους γίγαντες του πετρελαίου, όπως η Exxon Mobil και η Shell . Ή ίσως θα επικεντρωθούν στις επιχειρήσεις καταναλωτικών αγαθών που κατέχουν δισεκατομμύρια φερέφωνα τους : Η Apple , η McDonald ‘s ή Nestlé .
Μία επιχείρηση είναι απίθανο να επισημανθεί στη λίστα τους και είναι η BlackRock , διαχειριστής επενδύσεων , που το όνομα της δεν είναι διαδεδομένο  έξω από τους οικονομικούς κύκλους . Ωστόσο, είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος σε όλες τις εταιρείες που αναφέρονται παραπάνω . Κατέχει μερίδιο σχεδόν σε κάθε εισηγμένη εταιρεία , όχι μόνο στην Αμερική αλλά και παγκοσμίως . ( Πράγματι, είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος στην Pearson , με τη σειρά του ο μεγαλύτερος μέτοχος στο περιοδικό The Economist . ) Η εμβέλειά της επεκτείνεται περαιτέρω : σε εταιρικά ομόλογα , κρατικά ομόλογα , εμπορεύματα, κεφάλαια αντιστάθμισης κινδύνου και παραπέρα ​​. Είναι άνετα ο μεγαλύτερος επενδυτής στον κόσμο , με 4.1 τρισεκατομύρια $  άμεσα ελεγχόμενα περιουσιακά στοιχεία (σχεδόν όσο και όλα τα κεφάλαια private-equity και hedge μαζί) και με ακόμα ο  11 τρις $ εποπτεύει μέσω της πλατφόρμας συναλλαγών της , την Aladdin  ( δείτε το άρθρο ) .
BlackRockOwnership
Ιδρύθηκε το 1988 από μια ομάδα στελεχών της Wall Street με επικεφαλής τον Larry Fink και η BlackRock πέτυχε εν μέρει προσφέρωντας  « παθητικά» επενδυτικά προϊόντα , όπως διαπραγματεύσιμα αμοιβαία κεφάλαια , τα οποία στοχεύουν και ακολουθούν δείκτες όπως ο S & P 500 . Αυτά είναι φθηνές εναλλακτικές λύσεις για τα παραδοσιακά αμοιβαία κεφάλαια , τα οποία συχνά κάνουν περισσότερα για τους διαχειριστές κεφαλαίων σε σχέση με τους πελάτες ( αν και η BlackRock προσφέρει πολλά από αυτά , επίσης ). Ο τομέας συνεχίζει να αυξάνεται γρήγορα, και η BlackRock , εν μέρει μέσω του τμήματος iShares , είναι ο μεγαλύτερος ανταγωνιστής σε έναν τομέα όπου η κλίμακα μεγέθους φέρνει οφέλη . Οι πελάτες της , που κυμαίνονται από αραβικά κρατικά κεφάλαια  εως και μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις, εξοικονομούν δισεκατομμύρια από τις αμοιβές.
Ο άλλος λόγος για την επιτυχία της είναι η διαχείριση του κινδύνου στο ενεργά διαχειριζόμενο χαρτοφυλάκιο της . Εξαρχής, για παράδειγμα κατείχε ηγετική θέση στους ενυπόθηκους τίτλους. Αλλά επειδή ανέλυσε διεξιδικά την επικινδυνότητα τους απέφυγε όχι μόνο ένα bail-out στο χάος που ακολούθησε την κατάρρευση της Lehman , αλλά και ενημέρωσε την αμερικανική κυβέρνηση και άλλους για το πώς να κρατήσει το χρηματοπιστωτικό σύστημα ζωντανό  στις πιο σκοτεινές ημέρες του 2008 ,και πήρε κερδοφόρες μονάδες διαχείρισης κεφαλαίων  από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα  που πάλευαν στον απόηχο της κρίσης .
Με τα χρήματα των άλλων
Σε σύγκριση με τις πολλές τράπεζες που ακμάζουν μόνο χάρη στην κρατική γενναιοδωρία η επιτυχία της BlackRock ,που βασίζεται στην παροχή αξίας προς τους πελάτες και την προσοχή στη λεπτομέρεια , είναι άξια. Ωστόσο, όταν οι φορολογούμενοι έχουν δαπανήσει δισεκατομμύρια για τη διάσωση των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων που θεωρούνται πολύ μεγάλα για να αποτύχουν , μια εταιρεία 25 ετών που έχει αναπτυχθεί τόσο πολύ και τόσο γρήγορα βαράει καμπανάκια. Οι Αμερικανικές ρυθμιστικές αρχές ως εκ τούτου εξετάζουν τον ορισμό της BlackRock και μερικών από τους ανταγωνιστές της, ως « συστημικά σημαντικές εταιρείες». Αυτή η επισήμανση μπορεί να φέρει και σοβαρές κανονιστικές απαιτήσεις.
Εάν η ανησυχία των ρυθμιστικών αρχών είναι να αποφευχθεί η επανάληψη της τελευταίας κρίσης τότε μάλλον χτυπούν λάθος πόρτα.  Σε αντίθεση με τις τράπεζες , των οποίων τα δάνεια και οι καταθέσεις πάνε στους ισολογισμούς τους ως στοιχεία ενεργητικού και παθητικού , η BlackRock είναι μια απλή διαχειριστής των χρημάτων άλλων ανθρώπων. Έχει έλεγχο των επενδύσεων που κατέχει για λογαριασμό των άλλων – που της δίνει μεγάλη επιρροή – αλλά δεν διατηρεί τα κέρδη ούτε υφίσταται τις ζημίες τους . Ενώ οι τράπεζες πέφτουν αν τα περιουσιακά στοιχεία τους, χάνουν ακόμα και ένα κλάσμα της αξίας τους ,η  BlackRock μπορεί να διαβιβάσει τυχόν ελλείψεις στους πελάτες της και να αντέξει σε πολύ μεγαλύτερες κρίσεις . Στην πραγματικότητα , με το να είναι σε ετοιμότητα για να πάρει φτηνά τα περιουσιακά στοιχεία από αναξιοπαθούντες πωλητές, ο  διαχειριστής περιουσιακών στοιχείων άνευ μόχλευσης σταθεροποιεί αναμφισβήτητα τις αγορές και δεν τις διακοπτει.
Αλλά για τις ρυθμιστικές αρχές που δεν θέλουν απλώς να αποτραπεί η επανάληψη της τελευταίας κρίσης , αλλά και να εντοπίσουν τις πηγές των μελλοντικών συστημικών κινδύνων ,η  BlackRock θέτει ένα άλλο , λεπτότερο ζήτημα , που δεν αφορά την κυριότητα των περιουσιακών στοιχείων, αλλά με τον τρόπο που λαμβάνονται οι αποφάσεις αγοράς και πώλησης. Το 15 τρισεκατομμύρια δολάρια των περιουσιακών στοιχείων που διαχειρίζεται ως η πλατφόρμα Aladdin αντιστοιχεί σε περίπου 7 % του συνόλου των μετοχών , των ομόλογων και των δανείων παγκοσμίως. Ως αποτέλεσμα, αυτοί που επιβλέπουν πολλές από τις μεγαλύτερες δεξαμενές του χρήματος στον πλανήτη εξετάζουν τον οικονομικό κόσμο , τουλάχιστον εν μέρει , μέσα από ένα φακό δημιουργημένο από τη BlackRock . Περίπου 17.000 στελέχη που ασχολούνται με ανταλλαγές σε τράπεζες , ασφαλιστικές εταιρείες , αμοιβαία κεφάλαια κρατικού πλούτου και άλλοι βασίζονται εν μέρει στα αναλυτικά μοντέλα της BlackRock που καθοδηγούν την επένδυση τους .
Η Ιδιοφυΐα του Αλαντίν
Αυτό είναι ένα αφιέρωμα στα εξελιγμένα μοντέλα διαχείρισης κινδύνων της BlackRock , αλλά ταυτόχρονα είναι και αποκαλυπτικό. Μια αρχή των υγιειών αγορών είναι ότι μια κακοφωνία διαφορετικών παραγόντων έρχεταινα καταλήξει σε διαφορετικά συμπεράσματα σχετικά με την τιμολόγηση , με βάση τις δικές τους ιδιοσυγκρασιακές αναλύσεις . Η αξία οποιουδήποτε περιουσιακού στοιχείου ανακαλύπτεται συγχωνεύοντας όλες αυτές τις διαφορετικές απόψεις σε μια ενιαία τιμή . Ένα οικοσύστημα που κυριαρχείται από μια ενιαία γραμμή σκέψης δεν είναι υγιές , στην πολιτική , στη φύση ή στις αγορές . Τέτοιες “σχολές σκέψεις” στα χρηματοοικονομικά είναι μια συνταγή για λιμιτ άπ ( όταν ο καθένας θέλει να αγοράσει το ίδιο πράγμα ) και λίμιτ ντάουν ( όταν όλοι σπεύδουν να πουλήσουν ) . Παρότι το  Aladdin συμβουλεύει τους πελάτες στις επενδυτικές αποφάσεις και δεν τις παίρνει το ίδιο , αναπόφευκτα περιορίζει και οριοθετεί το πλαίσιο σκέψης περι κινδύνου των αγορών.
Η τελευταία κρίση είχε πολλές αιτίες . Μία από αυτές , που ίσως βρίσκεται πίσω από όλες τις άλλες , ήταν ότι οι επενδυτές έπαψαν να σκέφτονται κριτικά για το τι αγόραζαν .Πάρα πολλοί αποφάσισαν να εμπιστεύονται τους οργανισμούς αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας , οι οποίοι τους διαβεβαίωναν , για παράδειγμα , ότι τα subprime αμερικανικά ενυπόθηκα δανεία  ήταν εξαιρετικά απίθανο να καταρρεύσουν και να χρεοκωπήσουν. Τα μοντέλα της BlackRock είναι αναμφίβολα καλύτερα από τα σκουπίδια της Moodys ή της Standard & Poors μέχρι το 2008 όπως έδειξε και η σχετικά πρόσφατη επιτυχία της εταιρείας.  Αλλά το να στηρίζονται πάρα πολλοί επενδυτές σε ένα ενιαίο μοντέλο δείχνει μια νοσηρή ορθοδοξία και είναι πιθανό να καταστήσει τις αγορές πιο ευμετάβλητες από ό, τι θα ήταν διαφορετικά .
Αυτός δεν είναι πιθανώς ένας σοβαρός συστημικός κίνδυνος, γι αυτό και θα αυτοπεριορίζεται. Όσα περισσότερα κεφάλαια ακολουθούν τη BlackRock τόσα περισσότερα θα υπάρχουν διαθέσιμα για να στοιχηματίζουν εναντίον της. Ο πραγματικός κίνδυνος είναι για τους επενδυτές.  Όσο περισσότερο βασίζονται στην ανάλυση της BlackRock, τόσο μικρότερη θα είναι η αναστάτωση όσο  τα πράγματα πηγαίνουν καλά αλλά και τόσο μεγαλύτερη θα είναι όταν τα πράγματα πάνε λάθος-ωπως κάποια μέρα θα συμβεί τελικά. Μέχρι τότε πρέπει να επαινεθεί η μονόπλευρη εστίαση της BlackRock στον έλεγχο των κινδύνων. Ένα μεγάλο μέρος από το χάος των τελευταίων πέντε ετών θα είχε αποτραπεί , αν οι  συμπαίκτες τους στον οικονομικό κόσμο και τις αγορές είχαν την ίδια προσέγγιση στη διαδρομή της κρίσης  το 2008 .
Πηγή : economist

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ροη αρθρων