Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2013

Ε, ας μπλέξουμε σε περιπέτειες!

απο το AlterThess...
Ο Σλαβόι Ζίζεκ έχει γράψει πως στον κόσμο που ζούμε οι άνθρωποι εκτιμούν ως περισσότερο πιθανό μία μέρα ο ήλιος να μην ανατείλει, παρά το να ζήσουν χωρίς καπιταλισμό. Λογικό; Λογικότατο, καθώς ο κομμουνισμός δεν είναι υπόθεση κάποιας εκτίμησης, αλλά είναι μία ιστορία φαντασίας και οι από τα πάνω έχουν κάνει εξαιρετική δουλειά σε ότι αφορά το σκότωμα της φαντασίας των από τα κάτω. Σε αυτό, στο σκότωμα της φαντασίας των από τα κάτω, βοήθησε και η άποψη ότι ο κομμουνισμός είναι ένα γενικευμένο δημοσιοϋπαλληλίκι το οποίο το διευθύνει μία νυσταλέα γραφειοκρατία ημιπαραφρόνων και ανίκανων φανατικών.
Τες πα. Στην περίπτωση μας τα πράγματα είναι κάπως περισσότερο περίπλοκα. Στη χώρα που ζούμε οι άνθρωποι εκτιμούν ως περισσότερο πιθανό μία μέρα ο ήλιος να μην ανατείλει, παρά το να μη διοριστεί διοικητής σε ένα νοσοκομείο ένα καθίκι του ΠΑΣΟΚ, ή μία ομορφούλα ΟΝΝΕΔίτισα, που όλη της τη ζωή βρίσκεται ανάμεσα σε διλήμματα για το τι χρώμα να βάψει τα νύχια των ποδιών της. Στη χώρα που ζούμε οι άνθρωποι δυσκολεύονται να πιστέψουν όχι τόσο ότι υπάρχει ζωή μετά τον καπιταλισμό, αλλά ότι δεν θα διοριστεί πρόεδρος στον ΟΛΘ ένας απατεώνας συνεργάτης είτε του Βενιζέλου είτε του Σαμαρά.
Η δυσκολία αυτή, παρά τη μεγάλη πολιτική αλλαγή που πλησιάζει, παραμένει. Προφανώς και πάρα πολύς είναι ο κόσμος που αρχίζει να σκέφτεται ότι τα πράγματα μπορούν να υπάρξουν κι αλλιώς. Αλλά ακόμα βρισκόμαστε σε ένα στάδιο που θα έπρεπε να το είχαμε περάσει.
Αυτό το προχώρημα δεν μπορεί να γίνει ούτε μέσα από μία Πολιτική Απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε από την επεξεργασία μίας εναλλακτικής πρότασης για μία εθνική νομισματική πολιτική στην περίπτωση που ο Τσίπρας επιστρέψει με το πρώτο αεροπλάνο από τις Βρυξέλλες. Και αυτό γιατί τα πράγματα προχωρούν αλλιώς, δεν μπορεί να αποφασίζει για αυτά κάποια Κεντρική Επιτροπή.
Αυτό που μπορούν να κάνουν από το ΣΥΡΙΖΑ είναι να εξηγήσουν στους πολλούς καλούς ανθρώπους πως θα πρέπει να προετοιμαστούν για μεγάλες περιπέτειες, πιθανά και από τη δεύτερη μέρα της μεγάλης εκλογικής νίκης που πλησιάζει. Θα πρέπει να εξηγήσουν ότι αυτό που ζούμε σήμερα δεν έχει καμία σχέση με περιπέτεια, αυτό που ζούμε σήμερα είναι πανικός, είναι τρόμος και ισοπέδωση, είναι να ακούς πως θα χαλάσει ο καιρός και το μυαλό σου να πηγαίνει στον επόμενο καλό άνθρωπο που θα χάσει τη ζωή του από ένα γαμημένο μαγκάλι. Οι περιπέτειες είναι ένα εντελώς διαφορετικό πράγμα, μία διαφορετική κατάσταση, και στο τέλος τους πάντα κερδίζουν οι καλοί.
Ο alterthess ιανός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ροη αρθρων