Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2013

Μαθήματα πολιτικής ψυχολογίας...

Το λιβανιστήρι συνεχίζεται στον ΔΟΨ με τα Νέα να έχουν πάρει εργολαβία τον αγώνα για λογαριασμό των «58» που με λίγη ακόμα προσπάθεια μπορούν να γίνουν το μεγαλύτερο νούμερο στη σύγχρονη ιστορία με τα 40 παλικάρια. «Εσωτερικές εντάσεις προκαλεί στα κόμματα του χώρου η πρωτοβουλία των 58». Εδώ γελάμε. «Κόμματα του χώρου», όπως έλεγαν οι πασοκωστόπουλοι πριν μερικά χρόνια «Φυλές της Αθήνας»; Η μεγάλη Δημοκρατική Παράταξη, η μεγάλη Κεντροαριστερά, η μεγάλη Σοσιαλδημοκρατία κατάντησε να παρουσιάζεται ως «κόμματα του χώρου»; Μη ξεχνάμε πως «χώρος» είναι αυτό το 46,6% κατά το Βήμα και την Κάπα Research, με το οποίο γέλασαν και τα μανταλάκια που τους κρατούσαν στα περίπτερα.
protoselida141213
«ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ: Εμφύλιοι σε ΠαΣοΚ-ΔΗΜΑΡ» είναι λοιπόν ο πρωτοσέλιδος τίτλος σε όλα αυτά και μπόνους σκιτσάκι Βενιζέλου-Κουβέλη. Από κάτω το γνωστό αρθράκι, αυτή τη φορά με τίτλο «Τορπιλίζουν την ενότητα», γράφει το εξής υπέροχα εξομολογητικό: «Οι λυσσαλέες -αν και “φίλιες” αντιδράσεις που προκαλεί η πρωτοβουλία των 58 για την Κεντροαριστερά (σελίδες 12-17) είναι εύκολα εξηγήσιμες στο πεδίο της πολιτικής ψυχολογίας: όπως είναι γνωστό, ουδείς αποδέχεται πολιτικά αυτό που δεν ελέγχει οργανωτικά».
Το Συγκρότημα, αυτή η σημαντική φυλή της Αθήνας, σε μια σπάνια στιγμή. Ξέρουν καλά από πολιτική ψυχολογία στον ΔΟΨ. Μόνο που το παραπάνω κειμενάκι διαβάζεται και αντίστροφα. «Όπως είναι γνωστό, ουδείς αποδέχεται πολιτικά αυτό που δεν ελέγχει οργανωτικά. Εμείς εδώ στα Νέα, το Βήμα και όλο το λαμπρακέικο της διαπλοκής, αποδεχθήκαμε πολιτικά το κράτος του ΠΑΣΟΚ από τότε που το ελέγξαμε οργανωτικά. Αυτό θέλουμε να κάνουμε και με το κράτος του Μνημονίου. Να μην μας αφήνει ο ΣΥΡΙΖΑ μέχρι σ” ένα βαθμό το καταλαβαίνουμε και είναι λογικό γι” αυτό έχουμε ξαμολύσει τους διανοούμενούς μας να τον κονιορτοποιήσουν. Αλλά, να μην μας αφήνει κι ο κυρ-Φώτης πάει πολύ».
Συμπληρωματικά στα μαθήματα πολιτικής ψυχολογίας, τα Νέα κάνουν «ΕΡΕΥΝΑ: Η μεγάλη περιπέτεια αναζήτησης δουλειάς» και παίρνουν συνέντευξη από τον Νταβούτογλου, ο οποίος λέει «Έχουμε την πιο βιώσιμη σχέση στη Μεσόγειο». Το ενδιαφέρον στην καθημερινή ανάγνωση των Νέων δεν είναι η είδηση. Αυτή έχει ισοπεδωθεί στα payroll του Συγκροτήματος. Είναι η καταγραφή της ψυχολογίας ενός καθεστώτος που καταρρέει. Διαβάζοντας τα Νέα, καταλαβαίνεις πως τρέμουν. Και καλά κάνουν.
Στο ίδιο κλίμα, η Καθημερινή Διαπλοκή γράφει: «Κραδασμοί σε ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ: Ενόχληση Βενιζέλου για τους 11 – Διαφοροποιήσεις από τη γραμμή Κουβέλη». Η εφημερίδα, που υπάρχει για να λεει τα μεγάλα ευχαριστώ στους βουλευτές των μνημονίων, στην τρόικα και στη Χρυσή Αυγή, ξεδιπλώνει κι αυτή το payroll κριτήριο και γράφει: «Σε περιδίνηση βρίσκεται το ΠΑΣΟΚ, λίγες ημέρες πριν από την κρίσιμη ψηφοφορία στη Βουλή για τον νέο ενιαίο φόρο ακινήτων. Η πρωτοβουλία 11 στελεχών με αναφορές στο λεγόμενο “παπανδρεϊκό” μπλοκ, να ζητήσουν από τον κ. Ευάγγελο Βενιζέλο την έκτακτη σύγκληση της Κεντρικής Επιτροπής, προκειμένου να συζητηθούν οι τρέχουσες εξελίξεις, προκάλεσε την έντονη δυσφορία της Χαριλάου Τρικούπη». Ο κνησμός στα ευαίσθητα σημεία μεταξύ γοφού και κνήμης είναι έντονος και διαρκής γι” αυτό το πολύ σημαντικό ρεπορτάζ της εφημερίδας. Σάββατο σήμερα και οι Έλληνες πολίτες, αφενός δοξολογούν τον Κύριο για τα ανοιχτά καταστήματα τις Κυριακές, αφετέρου προσεύχονται να μην γίνει τίποτα και χαλάσουν οι κρίσιμες ισορροπίες στο ΠΑΣΟΚ λίγο πριν την κρίσιμη ψηφοφορία στην Βουλή. Παναγίτσα μου, κάνε να ψηφιστεί ο νόμος για τα ακίνητα, να ορθοποδήσει η χώρα κι εγώ σου δίνω και το σπίτι μου. Κάπως έτσι σκέφτεται ο μέσος Έλληνας και κάπως έτσι οι δημοσιογραφάρες του Φαλήρου πιάνουν τον παλμό και σας τον μεταδίδουν: «Η πλατεία Ομόνοιας ξανά κόμβος δημιουργικότητας», «Καθυστέρηση στον νόμο-πλαίσιο: Έκθεση “κόλαφος” για τα ΑΕΙ», «Επιτυχής η δοκιμαστική βολή των S-300», «Επιμένει η Τρόικα: Κατάργηση των φόρων υπέρ τρίτων», «Και οι ΑΟΖ στην ατζέντα του διαλόγου με την Τουρκία».
Στο κύριο άρθρο με τίτλο «Το πανεπιστήμιο», ο άλλος ο Αλέξης εξηγεί πως «η κατάντια στο μεγάλο ιστορικό πανεπιστήμιο της χώρας δεν έχει τελειωμό. Ακόμη και αυτή την ύστατη στιγμή, το ΕΚΠΑ βρίσκεται υπό ομηρία από μια ομάδα συνδικαλιστών. Θα περίμενε κανείς ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα βοηθούσαν να ανοίξει πλέον το πανεπιστήμιο, ώστε να σταματήσουν να ταυτίζονται με εντελώς ακραίες, απομονωμένες ομάδες. Η στρατηγική της έντασης στα ΑΕΙ δεν απέφερε καρπούς για κάνεναν, ούτε για την κυβέρνηση ούτε για την αντιπολίτευση. Το μόνο που έκανε είναι να προκαλέσει ασύλληπτη οργή στους φοιτητές και στους γονείς τους, στην ελληνική κοινωνία δηλαδή». Αν κανείς βγάλει από το κειμενάκι την λέξη «πανεπιστήμιο» και «ΑΕΙ» και βάλει τη λέξη «Καθημερινή», το κείμενο δεν χάνει σε νόημα. Αν επίσης κρατήσει την λέξη «πανεπιστήμιο» και «ΑΕΙ» και στη λέξη «φοιτητές» βάλει τη λέξη «ΔΑΠίτες», πάλι το κείμενο δεν χάνει σε νόημα. Πραγματικά, άλλο επίπεδο φυλλάδας.
Απ” όλο αυτό δεν θα μπορούσε να λήψει η σημερινή Δημοκρατία. «ΓΙΩΡΓΟΣ ΦΟΥΝΤΑΣ», ο πρωτοσέλιδος τίτλος, με φωτογραφία ΓΑΠ. «Έδωσε συγχαρητήρια στην κυβέρνηση της Ουρουγουάης που “νομιμοποίησε το χασίς” (τον διαχρονικό καημό του!)», γράφει πάνω από τον τίτλο η Ντιμόκρασι, κι από κάτω «”Βαγγέλη, φύγε, κρατάμε μαχαιρι” λένε στον Βενιζέλο (που αμφισβητούν) οι δικοί του, που ζητούν σύγκληση της Κεντρικής Επιτροπής για τα περαιτέρω».
Όλος ο βοθρολόγος της μιας, αδιαίρετης και ομοουσίου Δεκshας σε ένα πρωτοσέλιδο εφημερίδας δεν είναι και μικρό κατόρθωμα. Το συμπληρώνουν οι προσφορές της φυλλάδας «ένας χρόνος χριστιανική βιβλιοθήκη – προσφέρει δύο θεολογικά βιβλία που αγαπήθηκαν από το κοινό – και όπως κάθε Σάββατο, το ένθετο για την ορθόδοξη πίστη, με αποκλειστικά θέματα από τη ζωή της Εκκλησίας». Η Ντεμοκρατίγιε θεωρεί θεολογικό βιβλίο το «ΒΑΔΙΖΟΝΤΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΧΡΙΣΤΟ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ!». Θα τρίζουν βεβαίως τα κόκκαλα κάποιων Πατέρων αλλά αυτά είναι ψιλά γράμματα για τους αμόρφωτους, αποχαλινωμένους ακροδεξιούς νεοδημοκράτες του πελατειακού καφενέ που εκπαιδεύτηκαν στο σημιτικό λαϊφστάιλ και τώρα πουλάνε σωτηρία από το χωριό τους. Σε σχέση με τις ναυαρχίδες της διαπλοκής, αυτοί εδώ έχουν άγνοια κινδύνου. Οι ντεμέκ κοσμοπολίτες της Siemens έχουν πανικοβληθεί και δεν το κρύβουν, αυτοί εδώ οι σμπίροι πορεύονται εν Χριστώ και νομίζουν ότι κρατούν ρομφαία Κυρίου. Ούτε που θα πάρουν είδηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ροη αρθρων