Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2014

Πέσανε οι μάσκες;

Νίκος Σερβετάς, απο την Εποχη... Πρώτα ήρθε η έκπληξη: Η ανακοίνωση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), με την οποία ο Ζοζέφ Ντωλ χαιρετίζει την αποφυλάκιση της Ουκρανής πολιτικού, Γιούλιας Τιμοσένκο, δεν ήταν ένα μεμονωμένο, ατυχές περιστατικό. Ακολούθησαν  πλήθος ανακοινώσεων και δηλώσεων Ευρωπαίων πολιτικών σε ανάλογο ύφος και περιεχόμενο, στοιχείο που μαρτυρά πως η αντίληψη αυτή είναι κοινή στους αξιωματούχους της Ε.Ε.
«Η Γιούλια Τιμοσένκο είναι μια σταθερή πηγή υπερηφάνειας και έμπνευσης για όλους εμάς στην οικογένεια του ΕΛΚ», αναφέρει, μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωσή του ο Ζοζέφ Ντωλ.
Τέτοιους πολιτικούς, λοιπόν, θέλει το ΕΛΚ; Έτσι θα πατάξει –όπως υποκριτικά διακηρύσσει– την διαφθορά και «οι επιχειρήσεις θα δείξουν εμπιστοσύνη στην αγορά και να κάνουν νέες επενδύσεις», όπως λένε όπου βρεθούν κι όπου σταθούν οι συντηρητικοί Ευρωπαίοι πολιτικοί, μεταξύ αυτών και ο Βαγγέλης Βενιζέλος (εκτός κι αν ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας θεωρείται σοσιαλιστής) ;
Δεν πρόκειται ούτε για σχήμα λόγου ούτε για υπερβολές. Τυπικά, η Τιμοσένκο καταδικάστηκε επειδή το 2009, ενώ ήταν πρωθυπουργός, συνήψε, χωρίς την άδεια της κυβέρνησής της, συμφωνία για την προμήθεια φυσικού αερίου από τη Ρωσία. Η εν λόγω συμφωνία είχε θέσει τέρμα σε μια σοβαρή σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας που διατάρασσε σοβαρά τον εφοδιασμό της Ευρώπης με φυσικό αέριο. Στη λήψη της καταδικαστικής απόφασης, σημαντικό ρόλο είχε παίξει, σύμφωνα με δημοσιεύματα του ουκρανικού αλλά και του διεθνούς τύπου, το γεγονός ότι η Τιμοσένκο, τα σχετικά λίγα χρόνια που είχε ασχοληθεί με την πολιτική, είχε συγκεντρώσει περιουσία που άγγιζε τα 11 δισ. δολάρια.
Απ’ όποια πλευρά και να το δει κάποιος, εύκολα μπορεί να την χαρακτηρίσει ως μια διεφθαρμένη πολιτικό, σαν κι αυτούς που λένε ότι προσπαθούν να πατάξουν οι Βρυξέλλες.
Κι εδώ έρχεται η ανησυχία: Αν πολιτικοί σαν την Τιμοσένκο χαίρουν αποδοχής και έχουν την υποστήριξη των αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πόσο επικίνδυνα είναι τα κεφάλαια που (ξανα)ανοίγουν στην Ευρωπαϊκή πολιτική;
Διότι το σημαντικότερο είναι ο τρόπος που αποφυλακίστηκε η Τιμοσένκο: Εσπευσμένη απόφαση των βουλευτών που είχαν απομείνει στο ουκρανικό κοινοβούλιο κάτω από την πίεση των διαδηλωτών του Κιέβου και, κυρίως, κάτω από τη σκιά των νεκρών από τα όπλα των φασιστών.
Σίγουρα δεν ήταν όλοι οι διαδηλωτές φασίστες. Αυτοί, όμως, που όπλισαν ελεύθερους σκοπευτές, αυτοί που έκαψαν τα γραφεία του Κομμουνιστικού Κόμματος, αυτοί που ανάγκασαν τον Ραβίνο του Κιέβου να προτρέψει τους Εβραίους της Ουκρανικής πρωτεύουσα να εγκαταλείψουν την πόλη, είναι φασίστες.
Και όμοιοί τους διαδήλωσαν το βράδυ του Σαββάτου στην Μαδρίτη υποστηρίζοντας την αποφυλάκιση της Τιμοσένκο και ζητώντας την αποφυλάκιση των Χρυσαυγιτών βουλευτών στην Ελλάδα οι οποίοι κατηγορούνται για σύσταση εγκληματικής συμμορίας.
Αυτό το κεφάλαιο που ανοίγει πλέον με την συγκατάθεση(;) του κυρίου Ζοζέφ Ντωλ, να δούμε πώς θα κλείσει!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ροη αρθρων