Κυριακή 23 Μαρτίου 2014

Ικέτες...

Νινέττα Κοντράρου-Ρασσια, Laternative...
 
Αλλη μια φορά βλέπουμε Ελληνα πρωθυπουργό να καταφεύγει ως ικέτης στα αρχαία ιερά για να τον βοηθήσουν. Μετά το διάγγελμά του στον ελληνικό λαό για το κλείσιμο της συμφωνίας με την τρόικα, έτρεξε ο Αντώνης Σαμαράς κι αγκάλιασε με δάκρυα στα μάτια τα πόδια του αγάλματος της θεάς Αθηνάς κι αφού απόθεσε στα φιλντισένια ακροδάχτυλά της ένα κλαρί ελιάς τυλιγμένο με μαλλιά προβάτου (σύμφωνα με την παράδοση των αρχαίων), άρχισε να της ψιθυρίζει την παμπάλαιη προσευχή όλων των πρωθυπουργών λίγο πριν από τις εκλογές, όταν διαισθάνονταν πως θα τις χάσουν.
Ηταν Οκτώβριος του 2003, αναμένονταν σε λίγους μήνες εκλογές (έγιναν Μάρτιο του 2004) και ο Κώστας Σημίτης προσέφυγε ως ικέτης στον Τόνι Μπλερ να κάνει μια δήλωση για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, γιατί «ξέρεις, έχουμε εκλογές του χρόνου και ίσως αυτό μπορεί να φανεί χρήσιμο». Την κίνηση Σημίτη, που καταδίκασαν οι πάντες, είχε τότε σχολιάσει θετικά ο Ευάγγελος Βενιζέλος που τώρα σηκώνει κι αυτός κλαδί Ελιάς, προκειμένου να ικετεύσει τον ελληνικό λαό να μην καταποντίσει το ΠΑΣΟΚ που κρύβεται από κάτω.
Σήμερα, λοιπόν, και καθώς η κυβέρνηση βρίσκεται στο ίδιο αδιέξοδο εν όψει των εκλογών, επιστρατεύεται και πάλι ο πολιτισμός για να τη σώσει. Τόπος συνάντησης, το Μουσείο της Ακρόπολης και συνδαιτυμόνες 33 έφοροι Αρχαιοτήτων απ' όλη την Ελλάδα, στους οποίους ο Αντώνης Σαμαράς εξέφρασε τη συγκίνησή του γιατί τους ξανάβλεπε μετά το 2009, τότε που ο Κώστας Καραμανλής τον τραβούσε από την αφάνεια στην οποία τον είχε καταδικάσει χωρίς έλεος ο Κ. Μητσοτάκης, προσφέροντάς του την ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού και τα εγκαίνια ενός λαμπρού Μουσείου, όπως ήταν της Ακρόπολης.
Μικρή σημασία έχει το τι ακριβώς εξήγγειλε στους αρχαιολόγους την περασμένη Τρίτη ο Αντώνης Σαμαράς, αφού έτσι κι αλλιώς για εκείνους το θερινό ωράριο (8 π.μ.-8 μ.μ.) σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους είναι παλιός θεσμός. Δόθηκε όμως το μήνυμα στο πλήθος των ψηφοφόρων ότι ανοίγουν δουλειές έστω για λίγους μήνες. Οι προσλήψεις εποχικού φυλακτικού προσωπικού αποτελούσαν πάντα ανοικτό γήπεδο για το μικροπολιτικό αλισβερίσι της εξουσίας. Παραμονές των εκλογών του 2009 ξεσάλωσε το υπουργείο Πολιτισμού με τον Αντώνη Σαμαρά στο τιμόνι του, καθώς είχε προσλάβει για καμιά 100στή αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία 3.300 εποχικούς φύλακες. Στα χρόνια των μνημονίων γινόταν η δουλειά και με 700-800 συμβασιούχους, ενώ αυτή τη στιγμή και μέχρι τον Ιούνιο η Αρχαιολογική Υπηρεσία πρώτη φορά στα χρονικά θα κουμαντάρει 4.000 αρχαιοφύλακες (2.300 συμβασιούχους και 1.700 μόνιμους). Είπατε τίποτα για πλεόνασμα; Τι να κάνει τόσα δισεκατομμύρια ο πρωθυπουργός; Θα τα πάρει και θα ρίξει στο λαό τρόφιμα, ασυνταγογράφητα φάρμακα, γάλα μακράς διαρκείας και στους άστεγους πουπουλένια παπλώματα για να βλέπουν όνειρα γλυκά στα πεζοδρόμια.
Και για να γυρίσουμε στις ιερές ικεσίες των μεγάλων ανδρών, διαβάζουμε στην ομηρική Οδύσσεια ότι ο Οδυσσέας βρέθηκε πολλές φορές ικέτης σε διάφορα ιερά. Κάποτε, λοιπόν, όταν ναυάγησε, ζήτησε τη βοήθεια του Ποταμού κι έτσι βρέθηκε σώος στις ακτές των Φαιάκων. Για να πιάσει η προσευχή του κατέθεσε κλαρί Ελιάς στα πόδια του Ποταμού. Κι από τότε το Ποτάμι ρέει υπογείως και ποτίζει τη ρίζα της Ελιάς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ροη αρθρων