Κυριακή 13 Απριλίου 2014

Γιατί δανειστήκαμε;

Η Ελλάδα δανείστηκε από τις αγορές όταν οι τελευταίες ήταν απολύτως βέβαιες ότι έχουν μόνο να κερδίσουν. Και μάλιστα πολλά. Γιατί οι αγορές δεν κάνουν φιλανθρωπίες. Ελάχιστα τις ενδιαφέρουν οι πανηγυρισμοί του Βενιζέλου και του Σαμαρά, το τραγικό αδιέξοδο 1,5 εκατ. ανέργων, η αγωνία επιβίωσης της διαλυμένης μεσαίας τάξης, οι μισθοί εξαθλίωσης, οι μαζικές απολύσεις και η συρρίκνωση των εισοδημάτων. Δανείζουν 3 δις ευρω στην Ελλάδα και θα εισπράξουν σε μια πενταετία 742,5 εκατ. από τόκους.
Φυσικά οι όροι του δανεισμού ορίζονται από το αγγλικό δίκαιο, το οποίο διαμορφώθηκε ώστε να ρυθμίζει τις οικονομικές σχέσεις της μητρόπολης με τις αποικίες. Γι' αυτό και μια από τις βασικές ενέργειες του πρώτου μνημονίου ήταν οι δανειακές συμβάσεις του ελληνικού κράτους να μην ορίζονται πλέον από το εθνικό δίκαιο αλλά από το αγγλικό, ώστε να διασφαλισθούν πλήρως τα συμφέροντα των δανειστών σε βάρος των δανειοληπτών.
Το κυριότερο όμως είναι, ότι μετά από 4 χρόνια κρίσης και μνημονίων, πείσθηκαν ότι τα λεφτά τους είναι εξασφαλισμένα. Η Ελλάδα δεν πρόκειται να βγει από την ΕΕ, δεν θα βγει από το ευρω, δεν πρόκειται ν' αφεθεί να χρεοκοπήσει. Όχι εξαιτίας της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, αλλά γιατί η Μέρκελ δεν πήρε το ρίσκο της ελληνικής εξόδου από την ευρωζώνη επειδή κανείς δεν μπορούσε να την διασφαλίσει για τις συνέπειες. Επιπλέον οι Κινέζοι απαίτησαν σταθερότητα στην ευρωζώνη αφού έχουν επενδύσει τρισεκατομμύρια σε ομόλογα και άλλες οικονομικές δραστηριότητες. Γι' αυτό ο συνήθως ατάραχος και δεσποτικός Σόϊμπλε διαβεβαίωσε ταραγμένος τους ασιάτες επενδυτές στη Σιγκαπούρη σε άψογα γερμανοαγγλικά: Bankrott will not happen - χρεωκοπία δε θα γίνει.

Τέλος πείσθηκαν οι αγορές ότι τη χώρα κυβερνά μια ομάδα φοβισμένων και αμοραλιστών ανδρεικέλων, η οποία νοιάζεται μόνο για την παραμονή της στην εξουσία. Απόλυτα πειθήνιοι και υποταγμένοι, ψηφίζουν ότι τους ζητήσουν, όσο παράλογο και καταστροφικό κι αν είναι για το παρόν και το μέλλον της χώρας, που τους μαλώνουν κι αλλάζουν πάνες όπως τότε στις Κάννες. Κι όταν ο Σόϊμπλε λέει στο Στουρνάρα : "Yannis forget it", o Yiannis απαντά: yes sir... με σκυμμένο το κεφάλι. Kι όταν σαν καλά παιδιά περνούν σε μια νύχτα από τη Βουλή με συνοπτικές διαδικασίες, σε ένα άρθρο όλες τις μνημονιακές υποχρεώσεις,  μας απονέμουν τα εύσημα του καλού σκύλου και διαπιστώνουν ότι έχουμε κάνει βήματα προόδου.
Οι περίφημες λοιπόν αγορές έχουν διαμορφώσει ένα περιβάλλον άκρατης κερδοσκοπίας κι εκμεταλλεύονται όλες τις ευκαιρίες και τα περιουσιακά στοιχεία που ξεπουλούν οι κρατούντες κατά τις επιταγές των μνημονίων. Πού θα βρουν καλυτέρα; Υψηλά επιτόκια, μικρό χρονικό διάστημα δανεισμού και ασφαλές περιβάλλον. Σίγουρα κέρδη και σε καλή μεριά. Γιατί θα πρέπει να πληρώσουμε για μια πενταετία 140 εκατ. ευρω το χρόνο, γιατί επιβαρύνουμε έτι περισσότερο το δημόσιο χρέος, γιατί δανειστήκαμε όταν έχουμε κατά τα λεγάμενα τους επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα; Αυτές είναι ερωτήσεις που κανείς δεν επιθυμεί ν' απαντήσει.
Τα υπόλοιπα, οι διθύραμβοι και οι πανηγυρισμοί είναι για τα πανηγύρια. Και για πολιτική εκμετάλλευση, εγχώρια και γερμανική εν όψει των ευρωεκλογών. Μετά τις εκλογές θα έρθει η ώρα του λογαριασμού. Και του μαστίγιου. Ήδη εκατοντάδες χιλιάδες επαγγελματίες που αδυνατούν να εκπληρώσουν τις φορολογικές και ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις, λαμβάνουν ειδοποιητήρια από τις εφορίες και τον ΟΑΕΕ, όπου τους απειλούν με κυρώσεις-κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων αν δεν ταχτοποιήσουν τις εκκρεμότητες τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ροη αρθρων