Σάββατο 21 Ιουνίου 2014

Ο Κινέζος και ο ντίλερ...

του Δημητρη Στουμπου, απο την Αυγη...
Βαθιά τραυματισμένη από την πρόσφατη ήττα στις ευρωεκλογές, η συγκυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου προσπαθεί να "ανασάνει" πολιτικά σερβίροντας σαν τεράστιο successstory την επίσκεψη του Κινέζου πρωθυπουργού ΛιΚετσιάνγκ στη χώρα μας.

Μια τριήμερη φιέστα με πολλά "βεγγαλικά" προσφέρεται για εσωτερική κατανάλωση και "φυγή" από τις ενδοκυβερνητικές κόντρες και τις καταφανείς αρνητικές "επιδόσεις" των μνημονιακών πολιτικών.
Την απολεσθείσα εμπιστοσύνη των συμπολιτών μας αναζητούν όπως - όπως στην ηγεσία του Πεκίνου, που ως γνωστόν συνεχίζει τη διεθνή καμπάνια του για ισχυροποίηση της παρουσίας του, κάνοντας, όπως λέμε, "shopping" στον κόσμο!
Οι συγκυβερνητικοί εκποιητές της δημόσιας περιουσίας της χώρας μας βλέπουν τους Κινέζους αρχιμανδαρίνους περίπου σαν "σωσίβιο" στη συνεχιζόμενη οικονομική κρίση, αδιαφορώντας για τις ευρύτερες αντιδράσεις για το ξεπούλημα του λιμανιού του Πειραιά κ.ά.
Όταν άκουσε τον Κινέζο πρωθυπουργό να "υπόσχεται" αγορά ελληνικών ομολόγων, ο κ. Σαμαράς μάλλον φαντασιώθηκε και "έξοδο" από την κρίση. Όμως το ασήκωτο βάρος του χρέους παραμένει "εδώ" και κανένα "χάπι" δεν απαντά στο αδιέξοδο.
Ξεπουλώντας τον ΟΛΠ κ.ά. ο ντίλερ πρωθυπουργός δεν "λύνει" τα ζητήματα της οικονομίας μας, αντίθετα βυθίζεται στον έλεγχο (σχεδόν απόλυτο) της Cosco και άλλων.
Είναι βέβαιο ότι με μεμονωμένες κινήσεις -έστω με τον γίγαντα της Ανατολής- δεν λύνεται η κρίση στην Ελλάδα και ταυτόχρονα η μεγαλύτερη μονομερής "πρόσδεση" μας δημιουργεί και νέες αντιθέσεις, ζητήματα στην Ευρώπη, όπου "παρακολουθούν" την ενδεχόμενη διαμόρφωση μονοπωλιακών δεδομένων.
"Όταν ο δράκος ξυπνήσει, θα συγκλονίσει τον κόσμο" είχε πει κάποτε για την Κίνα ο Ναπολέων και στην εποχή μας ζούμε ήδη σε μεγάλο βαθμό το πανίσχυρο "ξύπνημα" του δράκου!
Σε βαθμό που, όπως έγινε γνωστό προχθές, το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου αντέδρασε σφοδρά στη συμμαχία των τριών μεγαλύτερων εταιρειών μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων P3 "παγώνοντας" τη σύστασή της. Το αναφέρουμε γιατί η συμμαχία - κοινοπραξία των τριών κολοσσών (MMS, Maersk, CMA - CGM) είχε ήδη εγκριθεί από τα αρμόδια όργανα της Ε.Ε. και των ΗΠΑ. Ουσιαστικά διαπιστώνουμε τις συνέπειες του διαρκούς "πολέμου" των μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων και των ισχυρών οικονομικών δυνάμεων και βλέπουμε τις "πολλαπλές" - αντιφατικές στάσεις που εκδηλώνονται και στην Ε.Ε.

Είναι προφανής και ο αποσπασματικός, εν πολλοίς πρόχειρος, "σχεδιασμός" της συγκυβέρνησης, που προσπαθεί εκποιώντας ό,τι μπορεί να "κερδίσει" προσωρινή βιτρίνα στήριξης από τον κινεζικό γίγαντα.
Οι κόκκινοι καπιταλιστές στην Κίνα συνεχίζουν να "τρέχουν" παντού για να προωθήσουν τα συμφέροντά τους και να εκμεταλλευθούν πρώτες ύλες κ.ά. από κάθε χώρα (π.χ. ας θυμηθούμε λίγο την καλπάζουσα παρουσία τους στην αφρικανική ήπειρο). Μέσα σε δέκα χρόνια, σύμφωνα με τις επίσημες εκτιμήσεις του κινεζικού υπουργείου Εμπορίου, οι άμεσες διεθνές επενδύσεις του Πεκίνου αυξήθηκαν σχεδόν δέκα φορές!
Το κινεζικό νόμισμα συνεχίζει να διευρύνει τη συμμετοχή του στις συναλλαγές και υπολογίζεται ότι σε έναν χρόνο περίπου το 30% του κινεζικού εμπορίου θα γίνεται σε γουάν.
Αξίζει να υπενθυμίσουμε εδώ ότι από το 2008 οι ΗΠΑ ψήφισαν νόμο που υποχρεώνει τη διεξαγωγή έρευνας και γίνεται εξαγορά πακέτου μετοχών εταιρειών (και μικρότερο από 10%) από πλευράς ξένων κρατικών εταιρειών, γεγονός που σε μεγάλο βαθμό αποθαρρύνει τους αγοραστές - επενδυτές.
"Πύλη" για είσοδο της Κίνας στην Ευρώπη χαρακτηρίζει ο κ. Σαμαράς τη χώρα μας, όμως μέχρι σήμερα τη "δείχνει" μόνο σαν ένα ξέφραγο αμπέλι για πρόχειρες αγοραπωλησίες...
Χωρίς ένα συνολικό, μακροπρόθεσμο και ολοκληρωμένο αναπτυξιακό σχέδιο της χώρας μας, αξιοποιώντας όλες τις πολύπλευρες δυνατότητες συνεργασιών με γνώμονα το αμοιβαίο όφελος για όλους, την αντιμετώπιση της ανεργίας και τη στήριξη των εργαζομένων (όχι απλά να γίνονται π.χ. "μισθωτοί" Κίνας...) δεν πρόκειται να έχουμε ουσιαστική αλλαγή πορείας στην Ελλάδα (αλλά και στην Ευρώπη).

* Για την παρουσίαση του Διεθνούς Τύπου συνεργάσθηκαν: Αναστασία Γιάμαλη, Κάκη Μπαλή, Δημήτρης Στούμπος, Μιχάλης Τρίκκας
*Για παρατηρήσεις, σχόλια επικοινωνήστε στο //d.stoumpos@avgi.gr">d.stoumpos@avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ροη αρθρων