Κυριακή 29 Ιουνίου 2014

Ιδρώνει το νεοναζιστικό αυτί;

του Στρατή Μπουρνάζου, απο τα Ενθεματα...
Στο «χρονικό» της Χρυσής Αυγής, τη βδομάδα που μας πέρασε, η είδηση ήταν η δημοσίευση, στην Εφημερίδα των Συντακτών, των περιβόητων πλέον νεοναζιστικών φωτογραφιών. Όπου βλέπουμε τους Μιχαλολιάκο-Παππά με κοντά παντελονάκια και σβάστικα, αλλά και τους Κασιδιάρη-Παππά να ποζάρουν με τη σβάστικα, όχι πλέον εξ απαλών ονύχων, αλλά το 2009 και το 2012.
Έργο του Όσκαρ ΚοκόσκαΈργο του Όσκαρ Κοκόσκα
Δεν θα επιμείνω στις φωτογραφίες, παρά τη σημασία τους.
Δεν χρειάζεται να κομίζω γλαύκα στην Αθήνα, ούτε κάρβουνο στο Νιούκαστλ, όπως λέει η αντίστοιχη βρετανική ρήση· δεν χρειάζεται, άλλωστε, υποθέτω να πείσω κανέναν από τους αναγνώστες ότι το σήμα της Χρυσής Αυγής δεν είναι ο αρχαιοελληνικός μαίανδρος. Θα σταθώ σε μια άλλη είδηση, μικρότερης εμβέλειας, που έχει όμως σημασία.
Η Χρυσή Αυγή δημοσίευσε στην ιστοσελίδα της φωτογραφίες από το GayPride της Θεσσαλονίκης (που πήρε από τη Lifo), διανθισμένες με αντίστοιχα (του ήθους της ΧΑ) σχόλια. Σκοπός δεν ήταν η σφαιρική ενημέρωση ούτε (μόνον) η τέρψη των ρεκτών ακροδεξιών και φασιστών. Σκοπός ήταν η στοχοποίηση των εικονιζόμενων, όπως ήταν φανερό από τον σχολιασμό. Τα μεμπτά είναι δύο: η οικειοποίηση φωτογραφιών χωρίς άδεια ή αναφορά πηγής και, πρωτίστως, η στοχοποίηση των εικονιζόμενων, εξόχως επικίνδυνη (αν συνυπολογιστούν οι «αγωνιστικές περγαμηνές» της Χρυσής Αυγής: «Περίανδρος», Ρουπακιάς, δολοφονία Λουκμάν και πλείστα άλλα).
Ως εδώ, ουδέν το αξιοπερίεργο. Τι περιμέναμε από τους νεοναζί; Το αξιοπρόσεκτο ήρθε αμέσως μετά. H Lifo, διά του δικηγόρου της Χρήστου Γραμματίδη, διαμαρτυρήθηκε και απαίτησε το κατέβασμα των φωτογραφιών. Όπερ και –ω του θαύματος!–, εγένετο. Οι ατρόμητοι νεοναζί, που μασάνε σίδερα και κάνουν το λιοντάρι, συμμορφώθηκαν πάραυτα.
Τι δηλοί ο μύθος (που δεν είναι μύθος, αλλά γεγονός); Ότι οι Χρυσαυγίτες κάθε άλλο παρά ατρόμητοι και πανίσχυροι είναι, ειδικά αυτή την περίοδο, που εξελίσσεται η ποινική δίωξη. Ακόμα και σε ένα μικρό ζήτημα, που οι περισσότεροι μάλλον θα λέγαμε «σιγά, μωρέ, μην ιδρώσει το αυτί τους με επιστολές και νομικά»… Και όμως, ίδρωσε και παραΐδρωσε, και κατέβασαν αμέσως τις φωτογραφίες. Επομένως, ένα μπράβο σε αυτούς που κινήθηκαν και ένα συμπέρασμα: σε κάθε ασχήμια και απειλή των νεοναζί, ακόμα και για «μικροπράγματα», πρέπει να αντιδρούμε· με όποιον τρόπο μπορούμε. Η απραξία μας τους τρέφει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ροη αρθρων