Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2011

Λ. ΠΑΠΑΔΗΜΟΣ: Ο «ΚΑΙΣΑΡΙΣΚΟΣ» ΤΟΥ ΕΥΡΩ!

απο την Ισκρα ...

Η «ΒΕΛΟΥΔΙΝΗ» ΕΥΡΩ-ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΤΡΑΠΕΖΙΤΗ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ!
Ο Λ. Παπαδήμος πίσω από τη «μειλίχια», «τεχνοκρατική», δήθεν, γλώσσα και το «ήπιο» ύφος του, υποκρύπτει επιμελώς ένα φροντισμένο αλλά αδίστακτα σκληρό και άτεγκτο πολιτικό πρόσωπο!
Ο Λ. Παπαδήμος, με τις παρεμβάσεις του στη Βουλή, πίσω από το τεχνοκρατικό ύφος, ελάχιστα συγκάλυπτε ένα άκρως διλημματικό και τρομοκρατικό πολιτικό λόγο!
Ο τραπεζίτης πρωθυπουργός, επί της ουσίας, ακραία και ωμά πολιτικός, έθεσε φορτικά και χωρίς κανένα εξωραϊσμό, το πραγματικό δίλημμα που επικρέμαται στη χώρα και το οποίο δεν θέλει να κατανοήσει η Αριστερά: Συμφωνία της 26ης Οκτώβρη, τρόικα, νέο μνημόνιο και νέα δανειακή σύμβαση Ή έξοδος από την ευρωζώνη (και στάση πληρωμών επί του χρέους).
Ο «Καισαρίσκος» του διεθνούς και εγχώριου χρηματιστικού κεφαλαίου, ο οποίος έλαβε «εμπιστοσύνη» από μια τερατώδη πλειοψηφία στη Βουλή, με τις ομιλίες του στην εθνική αντιπροσωπεία, άνοιξε ένα (και μοναδικό !) σκληρό μέτωπο: το μέτωπο κατά της εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη, την οποία έξοδο, κατά «περίεργο» τρόπο, ουδείς υποστηρίζει στη Βουλή, αφού ο ΣΥΡΙΖΑ (πλην «αριστερού ρεύματος» του ΣΥΝ) δεν θέτει καθόλου θέμα ευρώ, ενώ το ΚΚΕ θεωρεί το θέμα του ευρώ «αποπροσανατολιστικό» και παραπέμπει στο ευρύτερο πλαίσιο της αποδέσμευσης από την ΕΕ, την οποία συνδέει με τη «λαϊκή εξουσία»...
O Λ. Παπαδήμος αφού ζήτησε (και τελικά πήρε) στη Βουλή ψήφο «ευθύνης για να μη φύγει η Ελλάδα από την ευρωζώνη», συνέχισε με μια άνευ προηγουμένου ευτελή κινδυνολογία για την έξοδο από το ευρώ.
Συγκεκριμένα, ο Λ. Παπαδήμος αναφέρθηκε αναλυτικά (ήταν το μόνο θέμα στο οποίο επιχειρηματολόγησε διεξοδικά) στους «κινδύνους» της εξόδου από το ευρώ, τονίζοντας ότι η απομάκρυνση από την ευρωζώνη και η υιοθέτηση ενός υποτιμημένου εθνικού νομίσματος θα επέφερε πληθωρισμό, θα δυσχέραινε την αποπληρωμή του χρέους που είναι εκφρασμένο σε ευρώ, ενώ τα περιουσιακά στοιχεία του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα θα μπορούσαν να αποκτηθούν σε πολύ χαμηλές τιμές από κεφάλαια του εξωτερικού σε ευρώ ή άλλα ισχυρά νομίσματα!
Ο Λ. Παπαδήμος δεν προσέθεσε τίποτα περισσότερο σε «τεκμηρίωση», πέρα από την ευτελή «οικονομολογική» κινδυνολογία όσων στηρίζουν τη ΜΕΓΑΛΗ (αλλά κενή και χωρίς προοπτική) «ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩ»
Όπως έχει επανειλημμένα υπογραμμίσει αναλυτικά και με επιχειρήματα η Iskra, οι «κίνδυνοι Παπαδήμου» για την έξοδο από το ευρώ δεν ευσταθούν!
Και αυτό διότι:

ΠΡΩΤΟΝ: η αύξηση τιμών στα εισαγόμενα που θα επιφέρει ένα νέο εθνικό νόμισμα, το οποίο θα υποτιμηθεί, θα αντιμετωπισθεί αποτελεσματικά και σε σημαντικό βαθμό από μια προοδευτική κυβέρνηση με αυστηρό έλεγχο των τιμών και χτύπημα των καρτέλ!
Ο πληθωρισμός, αντίθετα, ανθεί σήμερα παρά τη λιτότητα και την ύφεση!
ΔΕΥΤΕΡΟΝ: Η αύξηση του χρέους σε εθνικό νόμισμα, λόγω υποτίμησης, δεν θα έχει αρνητικές συνέπειες αφού η έξοδος από το ευρώ θα συνοδευτεί απαραίτητα με στάση πληρωμών επί του χρέους που θα έχει ως στόχο τη διαγραφή, χωρίς όρους του συντριπτικά μεγαλύτερου μέρους του.
Πέραν αυτού, συνιστά σκάνδαλο το γεγονός ότι ο Λ. Παπαδήμος θεώρησε συλλήβδην ότι το δημόσιο χρέος είναι σε ευρώ, αφού το χρέος προς τις τράπεζες (και γενικότερα τους ιδιώτες) υπόκειται στο ελληνικό δίκαιο και θα μετατραπεί αυτομάτως στο εθνικό νόμισμα.
ΤΡΙΤΟΝ: Η κερδοσκοπική εξαγορά, επίσης, εγχώριων περιουσιακών στοιχείων από κατόχους ευρώ ή άλλων ισχυρών νομισμάτων, δεν θα μπορέσει να γίνει δυνατή αφού μια προοδευτική κυβέρνηση, που θα βγάλει τη χώρα από το ευρώ, θα προχωρήσει στον έλεγχο της κίνησης των κεφαλαίων και πρώτα απ' όλα όσων δεν κατευθύνονται σε παραγωγικές επενδύσεις.
Αυτό, όμως, που ξέχασε επιμελώς να αναφέρει ο «τεχνοκράτης» Λ. Παπαδήμος, είναι ότι διέξοδος από την κρίση και η παραμονή της χώρας στο ευρώ είναι ασυμβίβαστα, ενώ η έξοδος από το ευρωνόμισμα και μια νέα προοδευτική νομισματική πολιτική, στο πλαίσιο ενός νέου προοδευτικού προγράμματος, θα ανέκοπτε την εσωτερική λεηλασία, θα προσέφερε ρευστότητα στην οικονομία και θα τόνωνε την εγχώρια παραγωγική βάση.
Αλλά αυτά δεν τα λέει η Αριστερά, περιμένουμε να τα πει ο ευρω-θεματοφύλακας Λ. Παπαδήμος;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ροη αρθρων