Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2011

Πελατεία μου, αμαρτία μου...

kathimerini.gr ...
Του Παντελη Mπουκαλα
«Μεταρρυθμιστική βόμβα» χρειάζεται η Ελλάδα. Ετσι απεφάνθη ο ΟΟΣΑ. Και να πει κανείς ότι δεν έχουν εξαγγελθεί μεταρρυθμίσεις στον τόπο μας. Και εκσυγχρονισμοί. Και επανιδρύσεις. Ντουζίνες. Και σε λίγους μήνες, μόλις αναλάβει νέα κυβέρνηση, την εκσυγχρονιστική μεταρρυθμιστική επανίδρυσή της θα εξαγγείλει επίσης. Για να μη χαθεί η παράδοση. Και για να ψευτοδικαιολογήσει όσα περί «καμένης γης» θα πει, χωρίς τη διάθεση, πάντως, να ομολογήσει ότι τα μισά αποκαΐδια είναι έργο της.
Στη ρίζα του κακού, το ξέρουμε όλοι, εντοπίζεται το πελατειακό κράτος, το κράτος-λάφυρο στη διάθεση των κυβερνώντων-εισβολέων. Αλλά το πελατειακό κράτος δεν είναι φάντασμα ανώνυμο. Και σάρκα έχει ή, μάλλον, με σάρκα σιτίζεται, εθνική και κοινωνική, και ονοματεπώνυμο διαθέτει.
Το λένε Πασόκους Νεοντιμοκράτικους ή Νεοντιμοκράτικους Πασόκους, δεν θα τα χαλάσουμε στη σειρά. Πρέπει, πάντως, να αποτυπωθεί κάπως στο όνομα και το ότι πλην της μεγάλης εξουσίας, που κόβει μερίδες και τις μοιράζει, υπάρχουν οι μικροεξουσίες, με χρώματα μεικτά και ποικίλα, που κι αυτές εξυπηρετούν την πελατεία τους, κι αυτές βολεύουν και βολεύονται.
Πελατειακό κράτος είναι η τοποθέτηση πέντε νέων τμηματαρχών από κάθε υπουργό, για να τακτοποιηθούν οι αποτυχημένοι πολιτευτές. Πελατειακό κράτος είναι να υπάρχουν στα δημόσια νοσοκομεία δυο-τρεις διευθυντές, κομματοφρουροί βέβαια, για ειδικότητες ανύπαρκτες ή αδρανείς, οι οποίοι δεν πατάνε το πόδι τους στο νοσοκομείο όπου υποτίθεται ότι δουλεύουν, αφού έχουν το ιατρείο τους. Πελατειακό κράτος είναι να φορτώνει κάθε υπουργός στο Δημόσιο συντοπίτες του, διότι αν δεν ευλογήσεις τα γένια σου... Πελατειακό κράτος είναι η παλιά ιστορία με τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς, αφού πολλοί επιστρατεύονται για να καλύψουν τα κενά που αφήνουν οι ήδη διορισμένοι, που όμως αγραναπαύονται «αποσπασμένοι» σε καλοπληρωμένες θέσεις. Πελατειακό κράτος είναι οι φωτογραφικοί νόμοι, που ενίοτε μάλιστα φέρουν τη φωτογραφία όχι κάποιου σπουδαίου κομματικού φίλου, αλλά του ίδιου του υπογράφοντος υπουργού. «Για το μέλλον των παιδιών» του φροντίζει ο άνθρωπος. Τον θεσμό της αγίας οικογένειας υπηρετεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ροη αρθρων