Σάββατο 3 Μαρτίου 2012

Το φέουδο ...

//ΠαραλληλοΓράφος//...
του Ιουλιανού
«Φαίνεται ότι είναι λάθος να παντρεύεσαι πολιτικό. Δυστυχώς ζούμε στην Ελλάδα. Δυστυχώς το αυτονόητο είναι ζητούμενο για την Ελλάδα. Είναι γελοίο. Είναι αίσχος».
Ισίδωρος Κούβελος


Ο κ Κούβελος είναι πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας, πρόεδρος της Εθνικής Ολυμπιακής Ακαδημίας πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ιππασίας, Α’ Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Γενικός Γραμματέας της Διεθνούς Ένωσης Μεσογειακών Αγώνων, τέλος είναι πρόεδρος της Επιτροπής Διεκδίκησης των Μεσογειακών Αγώνων 2013 για την Ελλάδα.
Τις παραπάνω ιδιότητες τις απέκτησε μετά τον γάμο του το 1998 με την κ Μπακογιάννη-Μητσοτάκη νυν κ Κούβελου.
Ο κ Κούβελος πριν το γάμο του είχε ιδρύσει συνεταιρικά ναυτιλιακή εταιρεία, επ’ ονόματι SOUGERKA MARITIME CO. LTD που ως αντικείμενο είχε ναυλώσεις και διαχείριση πλοίων. Το 1998 αποχώρησε οικειοθελώς και ίδρυσε δική του εταιρεία με αντικείμενο Πρακτορεύσεις Πλοίων & Ναυλομεσίτες, στον Πειραιά, την ISK SHIPPING LTD, την οποία διευθύνει μέχρι και σήμερα. Συμμετέχει δε στο μετοχικό κεφάλαιο 6 ναυτιλιακών εταιρειών και είναι κάτοχος μετοχών μερικών σοφά επιλεγμένων πολυεθνικών.
Τίποτα το μεμπτό μια και οι μετοχές είναι νόμιμα αγορασμένες και δεν θεωρείται κλοπή, από νομικής άποψης, η παρακράτηση της υπεράξιας, που μεταφράζεται ως κέρδος, που αυτές παράγουν. Δεν υπάρχουν κλέφτες της υπεραξίας.
Όσο αφορά τις δημόσιες θέσεις που κατέχει αυτές προέκυψαν αξιοκρατικά διότι είναι ταλαντούχος άνθρωπος και η οργάνωση της κοινωνίας μας, όπως είναι γνωστό, είναι τέτοια που προστατεύει τους ικανούς από τους ανίκανους.
Όποιος έχει αντίθετη άποψη και υποψιάζεται κάτι άλλο είναι μοχθηρός και κατέχεται από την κακότητα των ηλιθίων. Διότι η θεσμική οργάνωση της κοινωνίας μας δεν είναι αποτέλεσμα γάμων κουμπαριών και συγγενικών δεσμών.
Ούτως εχόντων των πραγμάτων ο διορισμός του τον Οκτώβριο του 2006 από την τότε κυβέρνηση της ΝΔ ως προέδρου της Επιτροπής Διεκδίκησης των Μεσογειακών Αγώνων 2013 για την Ελλάδα κρίνεται απολύτως κατανοητή.
Η παραγωγική επάρκεια όμως του κ Κούβελου δεν θα αποδειχτεί σε αυτήν του την προσπάθεια παρά του ότι ο ίδιος στις 10 Δεκεμβρίου του 2010 δήλωνε εμφατικά «την ικανοποίη­σή μου για την πρόοδο των εργασιών και την τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων». Πάνω από 30 εκατ. ευρώ ως εκείνη την στιγμή είχε διαχειριστεί ο κ Κούβελος σε έργα και υποδομές.
Η Διεθνής Επιτροπή Μεσογειακών Αγώνων σε συνεδρίασή της τον Ιανουάριο του 2011 αποφάσισε να πάρει πίσω τους Αγώνες από τη Λάρισα και τον Βόλο λόγω μεγάλης καθυστέρησης στην εκτέλεση των έργων.
Κριτική στην κυβέρνηση για την απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της Διεθνούς Επιτροπής Μεσογειακών Αγώνων (ΔΕΜΑ) να αποσύρει τη διεξαγωγή των Μεσογειακών Αγώνων του 2013 από το Βόλο και τη Λάρισα, άσκησε η Ντόρα Μπακογιάννη Μητσοτάκη, σύζυγος Κούβελου.
Η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας (εν συντομία, που να αναφέρεις τόσα επίθετα) μίλησε για πρωτοφανή απόφαση στα χρονιά του Διεθνούς Αθλητικού Κινήματος που εκθέτει ανεπανόρθωτα την Ελλάδα και τον ελληνικό αθλητισμό και στερεί τη μεγάλη ευκαιρία για οικονομική ανάπτυξη και τουριστική αναβάθμιση της Κεντρικής Ελλάδας.

Η οικονομική ανάπτυξη της Κεντρικής Ελλάδας, ο Θεός και ένας γάμος

Στην Ελλάδα οικονομική ανάπτυξη χωρίς χείρα βοηθείας από τον Θεό και το θρησκευτικό «μυστήριο» του γάμου δεν νοείτε.
Ο από καιρό πριν την ανακοίνωση της διεκδίκησης των αγώνων «τοποθετημένος» στη Μαγνησία επιχειρηματίας κ. Μίλτος Καμπουρίδης γαμπρός της εφοπλιστικής οικογενείας Βερνίκου, του οποίου η αδελφή Κάλια είναι η σύζυγος του υιού της κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη ,(σε αυτόν τον γάμο ο Χριστοφοράκος είχε πάει με ελικόπτερο) πρώην συμβούλου της στο υπουργείο εξωτερικών και νυν δημάρχου Καρπενησίου Κώστα, χάνει τη γη κάτω από τα πόδια του. Κι αυτό διότι η επένδυσή του στην αγορά γαιών στην περιοχή από την Εκκλησία τινάζεται στον αέρα.
Ο κ. Καμπουρίδης, παρέα με τον συνεργάτη του κ. Πιερ Χαραλαμπίδη και το σχήμα «Dolphin Capital», διατηρώντας πολυετή εμπειρία σε επενδύσεις στον κλάδο του real estate, επιδίωξαν το colpo grosso στη Μαγνησία.
Επρόκειτο για ένα έργο που αφορά στο «Levender Hills Golf Resort» (του οποίου κατέχουν το 85%), φερόμενης ιδιοκτησίας της εταιρείας «Golfing Developments S.A.», 3.100 στρεμμάτων, που, όπως εξασφάλισε για 99 ολόκληρα έτη μεγάλη στρεμματική έκταση στις Νηές, μέσω τριών συμβολαίων με τη Μητρόπολη Δημητριάδος.
Σύμφωνα με εισήγηση της Κτηματικής Υπηρεσίας, η έκταση που μεταβίβασε η Εκκλησία είναι κρατική.
«Από τη Δ/νση Δημόσιας Περιουσίας του Υπουργείου Οικονομικών δόθηκε εντολή στην Κτηματική Υπηρεσία Ν. Μαγνησίας να διενεργήσει έρευνα για το ιδιοκτησιακό καθεστώς στην περιοχή ΝΗΕΣ Σούρπης. Η Υπηρεσία μας ζήτησε στοιχεία από τους εμπλεκόμενους στην υπόθεση Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος (Ι.Μ.Δ.), την Εταιρεία Golfing Developers Α.Ε., τις Οικολογικές οργανώσεις της περιοχής καθώς και από τις συναρμόδιες Δημόσιες υπηρεσίες.
Τα συμπεράσματα:
  1. Από τα συμβόλαια που υπέγραψε η Golfing Developers Α.Ε. με την Ι.Μ.Δ. (συμβάσεις μίσθωσης αγρών και αγοροπωλησίας ακινήτων), διαπιστώνουμε ότι αυτά αναφέρονται στο αριθ. 6920/80 συμβόλαιο της συμβολαιογράφου Βόλου Δήμητρας Ζαχογιώργου. Ενώ όμως το συμβόλαιο περιγράφει και αναφέρεται σε έκταση εμβαδού 1.358 στρεμμάτων, στα παραπάνω συμβόλαια η έκταση ανέρχεται σε 2.903,62 στρ. Δηλαδή η Ι.Μ.Δ. πούλησε ή μίσθωσε 1.545,6 στρέμ. παραπάνω απ’ ό,τι αναφέρεται στο συμβόλαιό της. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το συμβόλαιο της συμβολαιογράφου Αθηνών Ζαφειροπούλου – Οικονομοπούλου, όπου μισθώνει έκταση συνολικού εμβαδού 1.601,782 στρεμμάτων ως τμήμα έκτασης των 1.358 στρεμμάτων που αναφέρονται στο δωρητήριο συμβόλαιο (παράλογο).
  2. Στο 6920/80 συμβόλαιο, αναφέρεται ότι η έκταση των 1.358 στρ., που μεταβιβάστηκαν στην Ι.Μ.Δ., περιήλθε στην Ιερά Μονή Παναγίας Ξενιάς “…εκ χρησικτησίας…”. Στον από 20-3-54 κτηματολογικό πίνακα αποτυπώσεως του “Λειβαδίου Νηές Σούρπης Αλμυρού Ιεράς Μονής Ξενιά Μ.Σ Δημητριάδος”, καταγράφονται ακίνητα συνολικής έκτασης 13.426.500 τ.μ. Δεν προσδιορίζεται ούτε εντοπίζεται η ακριβής θέση των 1.358 στρεμ. που αναφέρονται στο αριθ. 6920/80 δωρητήριο συμβόλαιο. Δεν έγινε δυνατόν να εντοπιστεί η ακριβής θέση των 1.358 στρεμ. Είναι δηλαδή πιθανόν τα 1.358 στρεμ. να αναφέρονται σε άλλη περιοχή.
  3. Οσον αφορά το από 2-9-1933 Π. Διάταγμα, που «περιγράφει», εκκλησιαστική περιουσία παρατηρούμε ότι αναφέρεται μόνο σε εμβαδόν και στο ότι αναφέρεται στην περιοχή Νηές. Δεν έγινε δυνατόν, ούτε καν να συνδεθεί με την επίδικη έκταση, αφού άλλωστε δεν περιγράφονται ούτε κατά προσέγγιση τα όριά του. Ακόμα περισσότερο, κατά τη γνώμη μας δεν αποτελεί αποδεικτικό στοιχείο.
  4. Οσον αφορά την αριθ. 755/1878 απόφαση του Πρωτοδικείου Λαμίας, την αριθμ. 1.016/1878 απόφαση Εφετείου Αθηνών και την αριθ. 21/1896 απόφαση του Αρείου Πάγου, με τις οποίες το Ελληνικό Δημόσιο έχασε τις αγωγές κατά της Ιεράς Μονής Ξενιάς, έχουμε να παρατηρήσουμε ότι αφ’ ενός τα όρια που περιγράφονται είναι ασαφή και αφ’ ετέρου το διεκδικούμενο εμβαδόν δεν αναφέρεται. Σε καμία περίπτωση δεν αποδεικνύεται ότι πρόκειται για την επίδικη έκταση.
  5. Οσον αφορά τα από 1783 και 1784 τούρκικα έγγραφα, αναφέρονται (και λογικό είναι) με ασαφή τρόπο σε τοποθεσίες που έχουν πάψει να ισχύουν και συνεπώς δεν είναι δυνατόν να εφαρμοσθούν, ούτε κατά χονδρική προσέγγισή. Ούτε αυτά είναι αποδεικτικά στοιχεία για την επίδικη έκταση.
Υστερα από τα παραπάνω, γνώμη μας είναι ότι η επίδικη έκταση ανήκει στο Ελληνικό Δημόσιο, διότι δεν αποδεικνύεται από τα προσκομισθέντα στοιχεία ότι είναι ιδιοκτησία της Ι.Μ.Δ. αφού δεν προσκομίστηκε αλληλουχία τίτλων, που να εφαρμόζονται και να φτάνουν τουλάχιστον μέχρι το έτος 1885. Αντίθετα, τόσο τα εμβαδά, όσο και οι περιγραφές των ορίων δεν είναι εφαρμόσιμα ούτε τα συμβόλαια διαδοχικά, δηλαδή εμφανίζονται χρονικά κενά, ασάφειες στις περιγραφές των ορίων και μεγάλες αδικαιολόγητες διαφορές στα εμβαδά». Τότε προκλητικά ο κ. Καμπουρίδης είχε πει πως αυτό ήταν πρόβλημα της Εκκλησίας, το οποίο θα έπρεπε να το λύσει η ίδια!
Στον αγώνα για επιβίωση τίποτα δεν είναι ανήθικο. Όλα είναι ηθικά και νόμιμα(;)
Είναι πολύ εύκολο και ίσως φτηνό να πει κάποιος ότι επειδή ένας από τους βασικούς αγοραστές-επενδυτές της έκτασης που πούλησε η Μητρόπολη Δημητριάδος, είναι αδελφός της νύφης της Ντόρας Μπακογιάννη, ο κ. Μίλτος Καμπουρίδης, αυτό σημαίνει αναγκαστικά σκάνδαλο. Απλά ανάγεται σίγουρα στα περί «ηθικού και νόμιμου». Η ατέλειωτη όμως σειρά των συμπτώσεων με την αμφισβητούμενης νομιμότητας πώληση των Νηών, την ανάληψη της προεδρίας των Μεσογειακών Αγώνων από τον κ. Κούβελο, την επιλογή του Βόλου για τη διεξαγωγή τους, την τεράστια αξία που απέκτησε αυτομάτως αυτή η επένδυση κλπ., ακόμα και τον πλέον αφελή τον βάζει σε σκέψεις.
Σκέψεις που έχουν να κάνουν και με την προσπάθεια ζωής του αδελφού της νύφης της Προέδρου της Δημοκρατικής Συμμαχίας, που είναι αφιερωμένη στην επιβίωση.
Γιος δημοσίου υπαλλήλου και νηπιαγωγού από την Κύπρο,με κλίση στα Μαθηματικά, αποφοίτησε από το αμερικανικό πανεπιστήμιο MIT και δούλεψε στην Goldman Sachs, και λίγο αργότερα εργάστηκε στην Soros Real Estate Partners. Το 2004 δύο μέλη της εταιρείας του Τζ. Σόρος (Soros Real Estate Partners) οι Μίλτος Καμπουρίδης και Πέτρος Χαραλαμπίδης αποχώρησαν δημιουργώντας την Dolphin Capital Partners (DCP). Σύμφωνα με τους ίδιους, «πρόκειται για μια ανεξάρτητη ιδιωτική εταιρεία, ειδικευμένη σε επενδύσεις real estate στην Ν.Α. Ευρώπη, Καραϊβική και Λατινική Αμερική. Μια νέα και δυναμική ομάδα με πλούσιο επιστημονικό και ακαδημαϊκό υπόβαθρο». Από το 2005 η εταιρεία δηλώνει ότι διέθετε μετοχές αξίας 1 δις ευρώ, με βασικό της όχημα την εταιρεία διαχείρισης ιδιωτικών κεφαλαίων Dolphing Capital Investors (DCI), η οποία διοικείται όμως από την DCP. Η DCI επενδύει σε πλάνα μεγάλων τουριστικών έργων, ενώ από το 2006 το ενεργητικό της φτάνει τα 2,3 δις ευρώ. Τον Απρίλιο του 2007 εξαγόρασε μέσω μιας θυγατρικής εταιρείας με την επωνυμία Dolphin Capital Atlantis Ltd το 79% της κυπριακής εταιρείας Aristo Developers Ltd., ενώ σήμερα κατέχει πλέον το 100%.» (Πηγή: Ιός)
Τον Μίλτο Καμπουρίδη τον κατηγόρησε το Πρώτο Θέμα πως παίρνει μισθό 18 εκα. Ευρώ και έχει φεσώσει τους επενδυτές του. Κάτι που προκάλεσε την άμεση αντίδραση της εισηγμένης στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου AIM, Dolphin Capital Investors και προσωπικά του Μίλτου Καμπουρίδη. Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση της εταιρείας, ήδη έχει εξουσιοδοτηθεί ο δικηγόρος κ. Νίκος Κωνσταντόπουλος(ο γνωστός αριστερός και πρώην πρόεδρος του ΠΑΟ) να υποβάλλει αγωγές κατά της εφημερίδας προκειμένου να προστατευτούν τα συμφέροντα της εταιρίας και των μετόχων της που θίχτηκαν από τη διασπορά ψευδών, “κακόβουλων και συκοφαντικών ειδήσεων που περιέχονται σε άρθρο της εφημερίδας την Κυριακή 14 Μαρτίου 2010?….Επιχειρεί έτσι να υποβαθμίσει το γεγονός ότι τα τέσσερα κυριότερα έργα του ομίλου, το Porto Heli Collection (Πελοπόννησος), το Venus Rock Golf Resort (Κύπρος), το Playa Grande Club & Reserve (Δομινικανή Δημοκρατία) και το Pearl Island Resort (Παναμάς) προχωρούν με ταχείς ρυθμούς αφού έχουν ολοκληρωθεί όλες οι προβλεπόμενες αδειοδοτικές διαδικασίες για την υλοποίηση των πρώτων φάσεων τους και έχουν ήδη εισέλθει στην κατασκευαστική φάση. Συγκεκριμένα, ως προς το Πόρτο Χέλι το οποίο αναφέρεται στο δημοσίευμα η κατασκευάστρια Δομοτεχνική Α.Ε. έχει ήδη εγκατασταθεί και τα έργα έχουν ξεκινήσει. Η δε Aristo Developers στα 2,5 χρόνια που ανήκει στον όμιλο της Dolphin, έχει σημειώσει στην Κύπρο πωλήσεις περισσοτέρων των 800 ακινήτων με τζίρο 240 εκ ευρώ ενώ έχει χτίσει και παραδώσει στους πελάτες της 1.118 κατοικίες”
«Το επιχειρηματικό στοίχημα της Dolphin έχει αναμφισβήτητα την ευρύτερη σημασία του για την Ανατολική Μεσόγειο αλλά και για την Ελλάδα ιδιαίτερα, η οποία βρίσκεται στην πιο κρίσιμη ίσως καμπή της μεταπολεμικής ιστορίας της και έχει ανάγκη μεγάλες ξένες επενδύσεις οι οποίες με προσήλωση στην ποιότητα, ιδιαίτερη έμφαση στην προστασία του περιβάλλοντος και σεβασμό στις πολιτισμικές αξίες, δημιουργούν θέσεις εργασίας και συμβάλουν σημαντικά στη ανάπτυξη της οικονομίας. Κακόβουλα και συκοφαντικά δημοσιεύματα όπως αυτό της περασμένης Κυριακής δεν βάλλουν μόνο κατά της Dolphin αλλά και όλων των σοβαρών και φερέγγυων επενδύσεων που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν αναχώματα στην ύφεση.» Τα αποτελέσματα της μήνυσης αγνοούνται…
Πάντως αυτό το ανάχωμα στην ύφεση είναι που οδήγησε τον κ Μίλτο να δηλώσει στο Bloomberg: «..οι Έλληνες θέλουν την πίτα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο». Ούτε λίγο – ούτε πολύ είπε πως έχουν λανθασμένη αντίληψη για την ιδιοκτησία και πως νομίζουν ότι αν πουληθεί η γη τους θα μεταφερθεί σε άλλη χώρα. Μάλιστα συνέχισε λέγοντας πως «κανένας ξένος επενδυτής δεν πρόκειται να έρθει, για να του υποδείξουν στη συνέχεια τι πρέπει να κάνει στην περιοχή της επένδυσής του».
Πάντως έχω να πω πως όλα τα παραπάνω πρόσωπα είναι αναμεμιγμένα σε ένα μεγάλο ιστό επικερδών επαγγελματικών σχέσεων. Τέτοιων ώστε να οδηγηθώ στο συμπέρασμα ότι είναι άμεσα ενδιαφερόμενοι για ευκαιρίες που δημιουργούνται σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου. Δεν γίνεται λοιπόν να αδιαφορούν για το κέρδος- από όπου και αν προέρχεται- το δικό τους των εταιριών τους και των πελατών τους. Η διαπλοκή δηλαδή με τις πολυεθνικές, δεν προκύπτει από τις ηθικές αδυναμίες μιας μερίδας πολιτικών.Μα είναι αποτέλεσμα μιας πολιτικής που έχει για θεμέλιο λίθο της την ατομική ιδιοκτησία και την αναπαραγωγή του καπιταλισμού μέσα από την σύμφυση υπαλληλικού πολιτικού προσωπικού ακόμα και με γάμους ,με επιχειρηματικά συμφέροντα.Σε διαφορετική περίπτωση θα ακύρωναν τον εαυτό τους ως συνεπείς καπιταλιστές.
Και είναι οι ίδιοι άνθρωποι που μιλάνε για την ανάγκη αιματηρών θυσιών από τον εργαζόμενο λαό.
Υ.Γ. Η υπόθεση του εκατομμύριου του Κούβελου έσκασε την ίδια μέρα που Εγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο η πράξη νομοθετικού(Νέα συνταγματική εκτροπή) περιεχομένου για τη μείωση των κατώτατων μισθών στον ιδιωτικό τομέα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ροη αρθρων