Τετάρτη 4 Απριλίου 2012

Ξεσηκώνονται και οι Ιρλανδοί...

γιωργος δελαστικ, ethnos.gr...
 
Ζεματισμένη ήταν η κυβέρνηση της Ιρλανδίας το Σάββατο. Την ημέρα εκείνη, 31 Μαρτίου, έληξε η προθεσμία που είχε θέσει η κυβέρνηση στους πολίτες της χώρας να πληρώσουν ένα καινούργιο «χαράτσι» 100 ευρώ για κάθε ακίνητο. Το ποσό δεν είναι δυσβάστακτο. Στην Ιρλανδία όμως δεν υπάρχει μόνιμος φόρος ακίνητης περιουσίας και στόχος της κυβέρνησης ήταν με δόλωμα το κατοστάρικο να εθίσει τον πληθυσμό στο ότι πρέπει να πληρώνει φόρο για το σπίτι του, έτσι ώστε σταδιακά να μονιμοποιήσει τον φόρο ακινήτων.
Τα πράγματα όμως εξελίχθηκαν πολύ διαφορετικά από όπως είχε υπολογίσει η κυβέρνηση. «Η Ιρλανδία αντιμετωπίζει λαϊκή εξέγερση γύρω από έναν νέο φόρο επί της περιουσίας» τιτλοφορούσαν στη διεθνή τους έκδοση οι «Τάιμς της Νέας Υόρκης» προχτές τη σχετική είδηση. Δεν υπερέβαλλαν.
Περίλυπη η ιρλανδική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι λιγότερα από τα μισά των 1.600.000 νοικοκυριών της χώρας πλήρωσαν το «χαράτσι» των 100 ευρώ. Σχεδόν ένα εκατομμύριο (!) νοικοκυριά αρνήθηκαν. Αγανάκτησαν και ξεσηκώθηκαν μέχρι και οι Ιρλανδοί!
Και όχι μόνο αυτό. Πάνω από 10.000 διαδηλωτές στο Δουβλίνο οργάνωσαν πορεία διαμαρτυρίας προς το συνεδριακό κέντρο της ιρλανδικής πρωτεύουσας, όπου είχε το ετήσιο συνέδριό του το κόμμα Φίνε Γκελ του πρωθυπουργού Εντα Κένι. Η αστυνομία απέτρεψε την εισβολή του πλήθους μέσα στον χώρο του συνεδρίου. Οι διαδηλωτές πολιόρκησαν όμως το κτίριο και γιουχάιζαν άγρια τους συνέδρους του κυβερνώντος κόμματος.
Σε ακόμη χειρότερη κατάσταση από πλευράς εχθρότητας εκ μέρους του πληθυσμού βρίσκεται και το κόμμα της αντιπολίτευσης Φίανα Φαλ, το οποίο συνετρίβη στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές επειδή αυτό οδήγησε τη χώρα στην κρίση και στο καθεστώς υποτέλειας του Μνημονίου.
Σαν να μην έφτανε αυτό, προ δεκαημέρου ολοκληρώθηκε το έργο μιας ανεξάρτητης εξεταστικής επιτροπής, η οποία διερευνούσε το θέμα της διαφθοράς των πολιτικών στην Ιρλανδία.
Είχε συσταθεί και είχε αρχίσει να λειτουργεί εδώ και... 15 (!!!) χρόνια, αλλά επιτέλους τελείωσε και κατέληξε σε συμπεράσματα-βόμβα: έκρινε ύποπτο διαφθοράς τον επί 14 χρόνια αρχηγό του κόμματος Φίανα Φαλ και 11 συνεχή χρόνια... πρωθυπουργό της Ιρλανδίας Μπέρτι Αχερν!
Ο Αχερν εθεωρείτο ως ο πιο πετυχημένος πολιτικός της σύγχρονης Ιρλανδίας. Κέρδισε τρεις διαδοχικές εκλογικές αναμετρήσεις και κυβέρνησε τη χώρα από το 1997 ως το 2008, όταν ξέσπασε η κρίση, οπότε και εκδιώχθηκε από την εξουσία. Τελικά αποδείχθηκε ότι επρόκειτο για θρασύτατο πολιτικό απατεώνα, γιατί... αυτός (!) δημιούργησε την εξεταστική επιτροπή για τη διαφθορά, την πρώτη κιόλας χρονιά που ανέλαβε την εξουσία για να θολώσει τα νερά!...
Ο Αχερν υποχρεώθηκε ένα 24ωρο μετά τη δημοσίευση της έκθεσης της επιτροπής να παραιτηθεί από το κόμμα του, πριν αυτό κινήσει τις διαδικασίες ατιμωτικής αποβολής του από το Φίανα Φαλ ως απατεώνα.
Πλήρως διεφθαρμένος κατά το πόρισμα της επιτροπής ήταν και ο πρώην επίτροπός τη Ιρλανδίας στην ΕΕ Πάντραγκ Φλιν, ο οποίος τα έπιανε από Ιρλανδούς εργολάβους και τον οποίον πρέπει να διώξει από το Φίανα Φαλ ο σημερινός αρχηγός του κόμματος Μιχάλ Μάρτιν, ο οποίος μάλιστα πρέπει να αποβάλει από το κόμμα τέσσερις ακόμη τοπικούς άρχοντες που λαδώνονταν εκ συστήματος, βάσει του πορίσματος της επιτροπής.
Στο μεταξύ, η οικονομία της Ιρλανδίας ξανακύλησε σε ύφεση το δεύτερο εξάμηνο του 2011, όπως αποκάλυψαν τα στοιχεία που δημοσιοποίησε το Κεντρικό Στατιστικό Γραφείο της χώρας πριν από λίγες μέρες.
Δραματικά υψηλή παράλληλα παραμένει η χρέωση των νοικοκυριών της Ιρλανδίας σε ιδιωτικό επίπεδο, καθώς υπολογίζεται ότι τα προσωπικά χρέη των Ιρλανδών ανέρχονται στα 190 δισεκατομμύρια ευρώ, με αποτέλεσμα στη χώρα να σημειώνονται περισσότερες αυτοκτονίες παρά ποτέ στην ιστορία της.
31 ΜΑΪΟΥ
Δημοψήφισμα στην ομίχλη
Ξαφνικά άρχισαν να ανησυχούν στο Βερολίνο και στις Βρυξέλλες. Ενώ είχαν σίγουρο το «Ναι» των Ιρλανδών στο Δημοψήφισμα της 31ης Μαΐου για την έγκριση του Δημοσιονομικού Συμφώνου της Ευρωζώνης που επέβαλε η Μέρκελ, τώρα τελευταία άρχισαν να τους ζώνουν τα φίδια. Η απροσδόκητης έκτασης άρνηση των Ιρλανδών να πληρώσουν το «χαράτσι» για τα ακίνητα τους θορύβησε ιδιαίτερα. Ετσι, ενώ επί μήνες η ΕΚΤ τηρούσε αδιάλλακτη στάση, την Πέμπτη ξαφνικά συμφώνησε στο αίτημα της ιρλανδικής κυβέρνησης να μην πληρώσει ομόλογο αξίας 3,06 δισεκατομμυρίων ευρώ που έληγε το Σάββατο. Ετσι, η πληρωμή των τριών δισεκατομμυρίων μετατέθηκε για το μέλλον, με μειωμένο επιτόκιο! «Κι ο άγιος φοβέρα θέλει» που λέει και η λαϊκή παροιμία - αλλά πού να το καταλάβουν αυτό οι Ελληνες πολιτικοί...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ροη αρθρων