Παρασκευή 6 Απριλίου 2012

Συμβόλαιο παραγωγικότητας...

pnevmantilogias...

Μην κουράζεστε κύριοι. Μέσα στις τόσες σκοτούρες σας πώς να σώσετε τη Χώρα, το ξέρω, δεν ευκαιρείτε. Αφήστε, θα κάνω εγώ τη δουλειά για σας. Θα καθαρίσω γι άλλη μια φορά, όπως κάνω κάθε μέρα, όποτε διδάσκω Γλώσσα, Ιστορία,  Γεωγραφία. Ακόμα και στα Μαθηματικά, βάζω τα δυνατά μου να αποδείξω πόσο φυσικό είναι να χρωστάς στην Τράπεζα, πόσο λογικό είναι να εργάζονται μικρά ανήλικα παιδιά – στατιστικά στοιχεία, αριθμοί σε πίνακες τιμών –  και πόσο εύκολα θα σώζονταν οι άτυχοι επιβάτες του Τιτανικού με μια απλή διαίρεση. Και στα Θρησκευτικά εγώ σας ξελασπώνω, και μάλιστα διαθεματικά, θεοποιώντας την υποταγή ως βασική αρχή της Πολιτικής Αγωγής, κάνοντας να φαίνεται ο κόσμος μεταφυσικά δοσμένος κι αγγελικά πλασμένος. Και ο άνθρωπος ποτέ απορημένος παρά μόνο καταραμένος.
Γι αυτό σας λέω, μην κουράζεστε. Θα κάνω εγώ τη δουλειά για σας. Στη Φυσική θα αποδείξω νομοτελειακά πως οι επιστήμες είναι ουδέτερες όπως τα νετρόνια. Ότι για τη μόλυνση του πλανήτη ευθύνεται ο άνθρωπος και η κακή του συνήθεια να ανάβει το φως, για την ερημοποίηση η επιμονή του να πίνει νερό και να πλένεται. Θα ενοχοποιήσω όποιον δεν κλείσει τα φώτα για μία ώρα για να σώσει τον πλανήτη. Όχι, κουβέντα δεν θα πω για τις βιομηχανίες και τα συμφέροντα των πετρελαϊκών εταιρειών. Κιχ δεν θα κάνω στη Γεωγραφία για τους πολέμους που μαίνονται σε όλη τη γη, για τον Νείλο και τις εταιρείες που τον εμπορεύονται κερδοσκοπώντας πάνω στον λιμό και τις αρρώστιες που θερίζουν την Αφρική, για τον Αμαζόνιο και τους χωρικούς της Βραζιλίας που εκδιώκονται από τα χωριά τους. Στην Ιστορία θα διηγούμαι παραμύθια για ήρωες που άλλοτε φορούσαν χιτώνες κι όταν άλλαζε η μόδα τσαρούχια και φουστανέλες. Για βασιλιάδες κι ένδοξους πολέμους. Για επαναστάσεις που έκαναν άλλοι κάποτε. Για την Ιστορία που τελείωσε.
Κι αν το θέλετε, θα κάνω ακόμα περισσότερα. Θα κάνω από νωρίς να καταλάβουν όλοι ποιος είναι το αφεντικό μες στην τάξη. Θα τα διδάξω πώς να πουλάνε από μικρά τον εαυτό τους καλύτερα. Πώς να ξεχάσουν το ρήμα «αμφισβητώ», πώς να κλίνουν σε όλους τους χρόνους το ρήμα «προσαρμόζομαι» (μόνο στην παθητική φωνή) ως συνώνυμο του «υπάρχω». Πώς να μην ρωτούν ποτέ «γιατί». Πώς να συντάσσουν το επίθετο «ελεύθερος» με το ουσιαστικό «αγορά».  Πώς να ανοίγουν το κεφάλι τους για να τους παραχώνω μέσα τη γνώση έτοιμη, καλομαγειρεμένη, κι ίσως και μασημένη, πάντα έτοιμη προς κατανάλωση. Έτοιμη να αποδειχτεί στα σταθμισμένα από τα πριν τεστ ελαφρών δεξιοτήτων. Αν χρειαστεί, θα φροντίσω προσωπικά να προωθήσω τα προϊόντα του χορηγού μας για να στηρίξω τη χρηματοδότησή μας. Θα τα μπουκώσω με MacDonald, θα τα πνίξω στην Coca Cola. Θα σερβίρω εγώ η ίδια αν μου το ζητήσετε.
Γι αυτό σας λέω. Μην κουράζεστε. Συντάσσω μόνη μου το συμβόλαιο παραγωγικότητάς μου. Δεσμεύομαι να παράξω τους πιο πειθήνιους ηλίθιους. Τους πιο βέβαιους πελάτες σας. Τους πιο πιστούς σας υπηκόους. Τα καλύτερα ζόμπι. Τα καλύτερα προϊόντα στα παγκόσμια σκλαβοπάζαρα της αγοράς εργασίας.
Τα πιο πιστά μου αντίγραφα. Και σε όποια τιμή ορίσετε. Σε τιμή ευκαιρίας.
Η αντισυμβαλλόμενη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ροη αρθρων