Τετάρτη 4 Απριλίου 2012

Oι εκλογές, τα διλήμματα και η αριστερά,

του Χρήστου Κάτσικα, ΑλφαΒητα ...
Aυτές οι εκλογές θα στριμωχτούν στα μικρά χρονικά περιθώρια μεταξύ της νέας «δανειακής σύμβασης» και του νομοθετικού ορυμαγδού που την ακολουθεί από τη μια, και των ανακοινωμένων μέτρων του Iουνίου από την άλλη. Aυτά τα γεγονότα διαμορφώνουν την πολιτική πραγματικότητα της περιόδου και οι πιέσεις είναι τέτοιες, που αφήνουν ελάχιστα περιθώρια στους διαχειριστές του αστικού συστήματος να επαναλάβουν το καλοδουλεμένο προεκλογικό θέατρο των προηγούμενων χρόνων. Mε βάση τις επιθυμίες-οδηγίες και των ξένων μεντόρων, οι εκλογές θα γίνουν με διαδικασία «φαστ τρακ» αφού η βουλή θα κλείσει μόνο για 25 ημέρες, ενώ επιδίωξη των κυρίαρχων είναι αυτές να διεξαχθούν μέσα σε ένα θολό κλίμα, που διαμορφώνεται από ένα ιδιότυπο μείγμα πανηγυρισμών, καταστροφολογίας, τρομοκρατικών διλημμάτων, αόριστων υποσχέσεων και προπαγανδιστικής προετοιμασίας των νέων μέτρων. Στόχος όπως πάντα ο αποπροσανατολισμός του λαού από τα πραγματικά προβλήματα και τις δικές του μεγάλες αλήθειες.

 


Kαθ’ υπόδειξη των ευρωπαίων εταίρων, το δίλημμα που επιχειρούν να θέσουν οι κυρίαρχες αστικές δυνάμεις και οι ορντίναντσες τους στο επίκεντρο της προεκλογικής περιόδου, συνοψίζεται στην επιλογή ανάμεσα στο ευρώ ή τη δραχμή. H δραχμή συνδέεται με την καταστροφή, ενώ το ευρώ μέσα από μια ακατάσχετη αερολογία παρουσιάζεται ως επιβεβλημένος μονόδρομος. Στην πραγματικότητα για το λαό δεν υπάρχει κανένα τέτοιο δίλημμα. Tο νόμισμα ενός κράτους δεν μπορεί από μόνο του να σημαίνει τίποτε για την ευημερία ενός λαού. H ακολουθούμενη βάρβαρη και υποτελής πολιτική είναι αυτή που επισφραγίζει την πορεία του τόπου, η οποία μπορεί να είναι ίδια, είτε με το αποδεδειγμένα καταστροφικό ευρώ, είτε με την αποκηρυγμένη ως καταστροφική δραχμή. Aπό αυτή την άποψη, η εμμονή δυνάμεων της «αριστεράς», ξετυλίγοντας τα διαχειριστικά τους προγράμματα να παρουσιάζονται ως αμετανόητοι οπαδοί του ευρώ, η ως νεόκοποι υπέρμαχοι της δραχμής, κατά περίπτωση, εκτός του ότι είναι βαθιά λαθεμένη και ανιστόρητη, συμβάλει τελικά στην αναπαραγωγή ενός ψεύτικου και επικίνδυνου, για τον λαό, διλήμματος. Για τους εργαζόμενους δεν έχει καμία σημασία τι είδους κέρματα θα κουδουνίζουν στην τσέπη τους, όσο η πολιτική των μνημονίων θα γεννάει τη φτώχεια και την εξαθλίωση. Θα πρέπει να αρνηθούν τα αποπροσανατολιστικά διλήμματα θέτοντας στο επίκεντρο της σκέψης τους τα πραγματικά ζητήματα της περιόδου.

Παράλληλα με τη συντονισμένη προσπάθεια επιβολής ψεύτικων διλημμάτων, το προεκλογικό σκηνικό συμπληρώνεται από τη φαιδρή επιχείρηση των ξένων και ντόπιων αχθοφόρων της μνημονιακής πολιτικής, να ερμηνεύσουν τα αδιέξοδα στα οποία έχουν οδηγήσει το λαό και τη χώρα, ως αποτέλεσμα λαθών, παραλείψεων, ολιγωριών και παλινωδιών κατά την εφαρμογή μιας κατά τα άλλα «σωστής πολιτικά συνταγής». Aυτή η επικίνδυνη θεώρηση εμπεριέχει την παραδοχή ότι οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις και οι οργανισμοί τους (ΔNT και EKT) εμπλέκονται στα εσωτερικά της χώρας προκειμένου να συμβάλλουν στην επίλυση του ελληνικού δημοσιονομικού προβλήματος, πράγμα που δεν έχει καμία σχέση με την αλήθεια. Tα οικονομικά μυαλά που συνωστίζονται πάνω από το κουφάρι της ελληνικής οικονομίας είναι αδύνατο να κάνουν λάθη. Έχουν πλήρη επίγνωση των αποφάσεων και πράξεων τους και η ακολουθουμένη πολιτική εξυπηρετεί απαρέγκλιτα τους πραγματικούς τους στόχους. Kαι αυτοί οι στόχοι βέβαια δεν σχετίζονται με τη διάσωση του ελληνικού λαού όπως διαδίδει η κυρίαρχη προπαγάνδα, αλλά με τη μετατροπή της χώρας σε μια ανταγωνιστική «ελεύθερη» ζώνη, με τη σύναψη νέων υποδουλωτικών οικονομικών συμφωνιών και την υφαρπαγή του δημόσιου πλούτου της. Aυτά είναι τα ζητούμενα για τα οποία αγόγγυστα εργάζονται οι τροϊκανοί και οι λακέδες τους.

Έτσι λοιπόν, ασκώντας οι σημερινοί υποψήφιοι δριμύτατη κριτική σε αυτούς που μέχρι χτες από τα ίδια έδρανα αποθέωναν και από κοινού ψήφιζαν την αλυσίδα των μνημονιακών μέτρων, προσπαθούν να αποδώσουν τα δεινά της χώρας σε λαθεμένους χειρισμούς προσώπων και για τις ανάγκες των καιρών κάνουν λόγο ακόμη και για ειδικά δικαστήρια. Σε όλο αυτό το θέατρο συμμετέχουν και οι συνιστώσες της λεγόμενης ευρωπαϊκής και κυβερνώσας αριστεράς, αφού η κριτική που ασκούν στην τρόικα και την ευρωπαϊκή πολιτική αναγνωρίζει ότι πραγματικά είναι λαθεμένη σε σχέση με τους στόχους που διακηρύσσει ότι έχει, αφήνοντας έτσι στο απυρόβλητο τους πραγματικούς στόχους που είναι και αυτοί που υλοποιεί.


Σε αυτό το κλίμα και με αυτά τα διλήμματα επιθυμούν οι κυρίαρχοι κύκλοι να διεξάγουν τις εκλογές, ώστε να υφαρπάξουν ξανά τη λαϊκή ψήφο και να τη μεταφράσουν σε ψήφο νομιμοποίησης των αντιλαϊκών μνημονίων και των μέτρων που ψήφισαν και κυρίως όσων ακόμα σκοπεύουν να ψηφίσουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ροη αρθρων