Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2013

Διαφάνεια; Διαφανειάρα!

Cogito ergo sum...
Πριν καμμιά εικοσιπενταριά χρόνια, καθώς προαλειφόταν για πρωθυπουργός, ο Μητσοτάκουλας κέρδισε το προσωνύμιο "αρχάγγελος της κάθαρσης" λόγω του ανένδοτου αγώνα που είχε κηρύξει κατά τής διαφθοράς τού ΠαΣοΚ. Τελικά, μετά από τρεις προσπάθειες, τα κατάφερε και ο λαός τον εξέλεξε για να στείλει φυλακή τον διεφθαρμένο Ανδρέα και την παρέα του. Όμως, μόλις τρία χρόνια αργότερα, ο "αρχάγγελος της κάθαρσης" βούλιαξε σε σωρεία σκανδάλων και ο ίδιος λαός τιμώρησε τους αδιάφθορους επαναφέροντας τον διεφθαρμένο Ανδρέα στην εξουσία.

Βέβαια, όλοι οι πρωθυπουργοί χρησιμοποιούν ως σημαία τους την διαφάνεια και την τιμιότητα και υπόσχονται ανηλεή πόλεμο κατά της διαφθοράς. Όμως έπρεπε να περάσει περίπου μια εικοσαετία από την εποχή Μητσοτάκουλα για να δούμε τόσο έντονη βούληση των κυβερνώντων να πατάξουν την διαφθορά. Έπρεπε να περάσουν είκοσι χρόνια ώσπου να εμφανιστεί ο άξιος απόγονος εκείνου του "αρχάγγελου", το πνευματικό του παιδί, ο φραντζάτος γιος τής άνοιξης, ο Σαμαράς. Τρέμε διαφθορά! Πρώτη φορά πρωθυπουργός τής χώρας μιλάει σε πρώτο πρόσωπο και με τόση οργή υπέρ τής διαφάνειας και κατά των διεφθαρμένων: "θα αγωνιστώ...", "θα πολεμήσω...", "θα πατάξω...", "θα τσακίσω...", "με όλες μου τις δυνάμεις...", "τους υπόσχομαι πως θα τους βρούμε όπου κι αν κρυφτούν..."



Διαφάνεια και τιμιότης πάνω απ' όλα, λοιπόν. Και, φυσικά, ο πρωθυπουργός δεν κάνει την παραμικρή παραχώρηση μπροστά σ' αυτόν τον ωραίο αγώνα. Γι' αυτό και οι δηλώσεις "πόθεν έσχες" θα επεκταθούν κατ' αρχή σε όλους τους δημοσίους υπαλλήλους και εν συνεχεία σε όλους τους πολίτες. Πάρα πολύ σωστά. Διότι, τί θα κάνεις τώρα κύριε μεγαλογιατρέ, ας πούμε; Τί θα τα κάνεις τα φακελλάκια που μαζεύεις αφού θα σε τσιμπήσουν μόλις πας να αγοράσεις κάτι; Εσύ, κύριε εφοριακέ; Κι εσύ, κύριε πολεοδομικέ υπάλληλε; Τέρμα αυτά που ξέρατε. Σαμαρά παρόντος πάσα διαφθορά παυσάτω!


Θρίχαι. Και, μάλιστα, θρίχαι εφηβαίου, που δεν ισιώνουν με τίποτε. Πιο πιθανό είναι να βγει ο ήλιος από την δύση ή να πάρει πρωτάθλημα ο Πανελευσινιακός παρά να εξαφανιστεί το μαύρο χρήμα. Έπαιρνε, λέει, μίζες ο Άκης αλλά τον πιάσαμε. Και λοιπόν; Έφυγε ο Άκης, θά 'ρθει ο Λάκης... και μετά ο Τάκης... και κατόπιν ο Σάκης. Ο κόσμος μας θα παραμείνει όμορφος κι αγγελικά πλασμένος. Κι όπως φαίνεται, αυτό δεν το λέω μόνο εγώ. Κατά βάθος, το πιστεύουν κι εκείνοι που υποτίθεται ότι είναι ταγμένοι στον πόλεμο κατά της διαφθοράς, της ανομίας και του μαύρου χρήματος: οι κυβερνώντες!

Σου λέει π.χ. ο υπουργός δικαιοσύνης, ο διακεκριμμένος νομικός Χαράλαμπος Αθανασίου: Για σιγά, ρε πούστη μου, τί θα γίνει τόσο μαύρο χρήμα που κυκλοφορεί; Πώς θα νομιμοποιηθεί τώρα που κηρύξαμε πόλεμο κατά των οφ-σορ; Τί θα κάνουν τόσα λεφτά εκείνοι που τα μαζεύουν; Την Ελβετία αρχίσανε να την φοβούνται αλλά θα βρουν τρόπο και θα τα στείλουν στα Καϋμάν, στα Βανουάτου ή στην Γουαδελούπη. Γιατί να μη βρούμε τρόπο να τα κρατήσουμε εδώ; Και τον βρήκε τον τρόπο ο υπουργός μας.

Τις προάλλες, λοιπόν, ο Χρυσοχοΐδης (υπουργός μεταφορών και υποδομών, μη ξεχνιόμαστε) ετοιμαζόταν να στείλει στην βουλή ένα σχέδιο νόμου για την ρύθμιση της λειτουργίας των ΚΤΕΛ. Το έμαθε ο Αθανασίου και τον πήρε τηλέφωνο. "Ρε συ, να σου στείλω μια τροπολογιούλα να την κοτσάρεις στο τέλος, να ξεμπερδεύω;" Καθ' ότι τί πιο λογικό από το να μπει μια τροπολογία που αφορά την δικαιοσύνη σε έναν νόμο που αφορά τα ΚΤΕΛ; Μαθημένα τα βουνά στα χιόνια κι η ελληνική δημοκρατία στις μαλακίες.

Ο Μιχάλης δέχτηκε. Πώς να χαλάσει το χατήρι τού συναδέλφου του; Κοτσάρησε, λοιπόν, την τροπολογία στο κάτω μέρος του νομοσχεδίου και υπέγραψε φαρδιά-πλατιά. Μόνο που, ως γνωστόν, ο Μιχάλης δεν διαβάζει τι υπογράφει. Εδώ δεν διάβασε ολόκληρο μνημόνιο, μια τροπολογία τού κώλου θα διάβαζε; Μιχάλης ο αδιάβαστος! Εδώ που τα λέμε, όμως, ακόμη κι αν ο Μιχάλης διάβαζε την τροπολογία, κατά πάσα πιθανότητα δεν θα καταλάβαινε το πονηρό περιεχόμενο του έκτου και τελευταίου άρθρου της:

"Το υπ' αριθμ. iii) εδάφιο της παραγράφου 1α του άρθρου 2 του ν.3213/2003 (Α' 309) αντικαθίστατι ως εξής: 
Οι μετοχές αλλοδαπών και ημεδαπών εταιρειών, εξαιρουμένων των μετοχών εταιρειών που έχουν συσταθεί και λειτουργούν σύμφωνα με τις διατάξεις του ν.δ.2687/1953 (Α' 317) και του ν.27/1975 (Α' 77), τα ομόλογα και ομολογίες κάθε είδους, τα μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων κάθε είδους και τα παράγωγα χρηματοοικονομικά προϊόντα κάθε είδους."

Υποψιάζομαι ότι ούτε και σεις καταλαβαίνετε το παραμικρό. Ας εξηγηθούμε, λοιπόν. Ο 3213/2003 είναι ο νόμος που ορίζει τα περί δηλώσεων "πόθεν έσχες": ποιοι υποχρεούνται σε τέτοιες δηλώσεις, πώς γίνονται, τι περιλαμβάνουν κλπ. Αυτό που έκανε ο υπουργός δικαιοσύνης είναι ότι πρόσθεσε την υπογραμμισμένη (από μένα) φράση. Δηλαδή, ενώ μέχρι τώρα οι υπόχρεοι δήλωναν τις μετοχές που είχαν από κάθε είδους εταιρεία, ο υπουργός θέλει να τους δώσει το δικαίωμα να μη δηλώνουν μετοχές των εταιρειών "που έχουν συσταθεί και λειτουργούν σύμφωνα με τις διατάξεις του ν.δ.2687/1953 (Α' 317) και του ν.27/1975 (Α' 77)". Θα μου πείτε τώρα "πού να ξέρουμε εμείς, ρε φίλε, τι σόι εταιρείες είναι αυτές;" και θα έχετε και δίκιο. Δεν πειράζει. Μπορεί να μη ξέρετε εσείς αλλά ξέρει ο υπουργός.

Λοιπόν, για να μη σας κρατάω στο σκοτάδι, σας λέω ότι το νομοθετικό διάταγμα 2687/1953 έχει τίτλο "Περί επενδύσεως και προστασίας κεφαλαίων εξωτερικού" και ο νόμος 27/1975 έχει τίτλο "Περί φορολογίας πλοίων, επιβολής εισφοράς προς ανάπτυξιν της Εμπορικής Ναυτιλίας, εγκαταστάσεως αλλοδαπών ναυτιλιακών επιχειρήσεων και ρυθμίσεως συναφών θεμάτων". Αν ούτε και τώρα καταλάβατε, πάρτε καμμιά βιταμίνη.

Σαΐνι η υπουργάρα, έτσι; Έστιψε το μυαλό του, έφαγε τα λυσσακά του, έσπασε το κεφάλι του...τελικά το βρήκε τι θα κάνει με το μαύρο χρήμα: θα το διοχετεύσει στις εφοπλιστικές εταιρείες! Ασύλληπτης ομορφιάς επινόηση! Βολεύεται το κεφάλαιο, ευχαριστιούνται οι εφοπλιστές, ξεπλένεται το βρόμικο χρήμα... Μ' ένα σμπάρο τόσα τρυγόνια ούτε ο Τσακ Νόρρις δεν πετυχαίνει! Εμ, πώς να το κάνουμε; Διαφάνεια δεν είπαμε; Διαφανειάρα έχουμε! Πιο νόμιμο ξέπλυμα χρήματος γίνεται;


Υστερόγραφο: Τελικά, η προστυχιά αυτής της τροπολογίας ήταν τόσο εξόφθαλμη ώστε αποσύρθηκε, με την αιτιολογία ότι θα επανακατεθεί σε σχέδιο νόμου τού υπουργείου δικαιοσύνης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ροη αρθρων