Σάββατο 11 Ιανουαρίου 2014

Ο αναμάρτητος (εκδότης ή δημοσιογράφος ή πολιτικός) πρώτος τον λίθον βαλέτω...

Συγνώμη κιόλας, αλλά το να παπαγαλίζεις κατόπιν εορτής τη δικογραφία μιας υπόθεσης δεν διαφέρει από τη συνηθισμένη τακτική των mainstream media και των δημοσιογράφων τους, δηλαδή το να αποδεικνύονται ξανά και ξανά φτηνοί στα μεγάλα (σκάνδαλα) και ακριβοί στα σχεδόν ασήμαντα (όπως το φοβερό θέμα των πλαστών πινακίδων του Μιχάλη Λιάπη, για να θυμηθούμε το πιο χαρακτηριστικό)…
Θα μου πείτε, μια στιγμή, δεν μπορεί όλα τα ζητήματα να προκύπτουν από τη δημοσιογραφική έρευνα, υπάρχουν και οι αρχές, πρέπει να λειτουργούν και οι θεσμοί. Σύμφωνοι, δεν απαιτούμε από τα συστημικά Μέσα να βγάλουν κάποιο αντίστοιχο θέμα, άλλωστε όταν στην Ελλάδα μιλάμε για διαφθορά και για διαπλοκή, τις περισσότερες φορές πρόκειται για τα ίδια τα αφεντικά τους.
ΤΤ
Όμως, το θέμα των αμαρτωλών δανείων του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου τούς έσκασε στα χέρια και μάλιστα με πολύ κρότο. Και μολονότι δεν προσγειωθήκαμε χθες στην Ελλάδα για να περιμένουμε να έχουν ασχοληθεί εγκαίρως με το τεράστιο σκάνδαλο που ζημιώνει το ελληνικό δημόσιο, όπως έκανε το UNFOLLOW, εντούτοις ιδού πεδίο δόξης λαμπρό όπου θα μπορούσαν να εξασκήσουν την τέχνη του ρεπορτάζ, έστω και εκ των υστέρων, ο Πρετεντέρης, η Τρέμη, ο Μπάμπης ο Παπαδημητρίου και τα άλλα παιδιά…

Ας υποθέσουμε, λοιπόν, ότι όλον αυτό τον καιρό δεν ήξεραν και δεν έτυχε ποτέ να μας διαβάσουν. Ας το ψάξουν τώρα, τι περιμένουν; Και για να «ξεσκουριάσουν», βρε αδερφέ, μιας κι έχουν καιρό να το εξασκήσουν το σπορ, ας ξεκινήσουν από τα εύκολα: για παράδειγμα, το αμαρτωλό δάνειο του ΔΟΛ, που είχε γίνει η αιτία να ξεσπάσει πόλεμος (και δηλώσεων) ανάμεσα στον Γιώργο Παπανδρέου και τον Σταύρο Ψυχάρη.
Ας κάνουν ρεπορτάζ επιτέλους: Αλλά όχι για να βρουν πώς ο Κοντομηνάς, ο Λαυρεντιάδης και ο Γριβέας έπαιρναν δάνεια και με τι καλύψεις προς τις τράπεζες…  Αυτά τα βρίσκει όποιος θέλει και στη δικογραφία.
Ας ψάξουν επιτέλους τι κρύβεται πίσω από το επιφαινόμενο. Ας πουν στο κοινό τους τι ακριβώς συμβαίνει με αυτά τα δάνεια. Γιατί, σκεφτείτε λίγο, κάτι λείπει από την εξίσωση. Η εξίσωση είναι η εξής: Πολιτικοί διορίζουν στα ΔΣ των κρατικών τραπεζών άτομα της εμπιστοσύνης τους. Γνωστοί επιχειρηματίες της χώρας παίρνουν δάνεια από κρατικές τράπεζες χωρίς να πληρούν τις προϋποθέσεις. Για να εγκριθούν τα δάνεια «μεσολαβούν» κάποιοι πολιτικοί. Ωραία. Γιατί όμως; Για χάρη της ανάπτυξης; Επειδή είναι φίλοι; Δεν υπάρχουν ανταλλάγματα; Ιδού κι άλλο πεδίο δόξης λαμπρό για ρεπορτάζ από τα mainstream media. Αν και δεν χρειάζεται καν ρεπορτάζ. Είναι προφανές ότι όταν οι μεν έπαιρναν θαλασσοδάνεια χωρίς να πληρούν τις προϋποθέσεις, οι δε εξασφάλιζαν θετική προβολή από τα κανάλια τους για την κυβέρνηση και πόλεμο στους αντιπάλους τους.
Μόνο; Ίσως όχι μόνο. Φαίνεται ότι η εγχώρια «υγιής επιχειρηματικότητα» έχει συνηθίσει τόσο πολύ στον κρατικό κορβανά, ώστε ακόμη κι αν θέλει να κάνει μια «δωρεά», να δώσει κάτι για να ευχαριστήσει το κόμμα της αρεσκείας της, σιγά μη βάλει το χέρι στην δική της τσέπη. Γιατί; Αφού υπάρχει η δική σου τσέπη (που λέγεται: δάνειο από κρατική τράπεζα). Αφού τα ανοίγματα της τράπεζας από τα «αμαρτωλά» δάνεια, θα ισοφαριστούν με την κρατική ενίσχυση στις τράπεζες για «να μην πτωχεύσουν». Και θα την πληρώσεις εσύ, μέσω του δανεισμού της χώρας. Και η διαδρομή του πολιτικού χρήματος καλά (θα) κρατεί…
Υπάρχουν πολλά ζητήματα, λοιπόν, στα οποία θα μπορούσαν τα συστημικά Μέσα να ρίξουν άπλετο φως. Ο Πάνος Καμμένος δημοσιοποίησε έγγραφο στο Twitter, σύμφωνα με το οποίο ο κ. Γριβέας πήρε τεράστιο δάνειο από το ΤΤ, κατά σατανική σύμπτωση λίγο πριν πτωχεύσει. Ποιος να μεσολάβησε άραγε; Και οι συμπτώσεις, κατά τον πρόεδρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων, δεν σταματούν εκεί. Σύμφωνα με τον κ. Καμμένο, ο κ. Γριβέας έδωσε δάνειο σε δικές τους εταιρείες, που μέσω κυπριακών offshore, κατέληξαν στην εταιρεία c and c international, η οποία ανήκει (φυσικά) στον ίδιο. Από εκεί το χρήμα καταλήγει στην Ελβετία σε ένα δικηγορικό γραφείο, το οποίο ανήκει στη σύζυγο του κ. Γριβέα και το οποίο στεγάζεται στην ίδια διεύθυνση με την μη κυβερνητική οργάνωση του Ανδρίκου Παπανδρέου, αδερφού του πρώην πρωθυπουργού, που διοργανώνει εκδηλώσεις με τον κ. Γριβέα, για τις οποίες δίνει χορηγίες και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.
Δεν το λέμε εμείς, το είπε ο κ. Καμμένος. Ας το ψάξουν κι αυτό, αντί να αρκούνται κάθε φορά σε κροκοδείλια δάκρυα και σε εκ των υστέρων πτώσεις από τα σύννεφα..
Και επειδή εσχάτως οι τηλεδημοσιογράφοι το παίζουν ευαίσθητοι για τα όσα έχουν υποστεί οι Έλληνες από την κρίση, τους υπενθυμίζουμε ότι το πόρισμα της Εισαγγελέως Διαφθοράς Πόπης Παπανδρέου για τις επισφάλειες των δανείων του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου αφορά την περίοδο 2009 με 2012. Στην περίοδο της πολύ βαθιάς κρίσης της χώρας. Φανταστείτε το πάρτι που έκαναν πριν το 2009.
ΥΓ: Μήπως κάποια στιγμή η δικαιοσύνη να ασχοληθεί και με το ρεπορτάζ στο τεύχος 22 του UNFOLLOW με τίτλο, «”Υψηλού κινδύνου” για ξέπλυμα μαύρου χρήματος 94 λογαριασμοί πολιτικών στη Eurobank Αγγλίας».  Τα στοιχεία που έχουμε είναι στη διάθεση των δικαστικών αρχών. Επίσης στην ελληνική Βουλή τουλάχιστον πέντε φορές έχει κατατεθεί ερώτηση από βουλευτές διαφορετικών κομμάτων για το ποιοι απέκτησαν τα ασφάλιστρα κινδύνου του ΤΤ. Απάντηση δεν δόθηκε ποτέ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ροη αρθρων