Τετάρτη 8 Ιανουαρίου 2014

Αρκετά με τους πρώην!

Οταν διαβάζεις χίλιες και βάλε λέξεις ενός άρθρου με τίτλο «Περισσότερη Ευρώπη και σχέδιο για ανάπτυξη», που υπογράφει ένας πρώην πρωθυπουργός, και μάλιστα ο... «καταλληλότερος», πρώην αρχηγός κόμματος και νυν και αεί καθηγητής, πιάνεις εύκολα το στίγμα, που το δίνει η «περισσότερη Ευρώπη», αλλά όσο κι αν κρατάς μικρό καλάθι, όπως όλοι μας, περιμένεις ότι θα υπάρχει κάποια, στοιχειώδης έστω, συγκεκριμένη αναφορά και σε αυτό το (αναγκαίο) «σχέδιο για ανάπτυξη».
Ο Κώστας Σημίτης όμως το κατάφερε και αυτό! Να διαβάζουμε και να ξαναδιαβάζουμε προσεκτικά επιλεγμένες λέξεις που να σχηματίζουν προσεκτικά επιλεγμένες φράσεις και μετά, από παράγραφο σε παράγραφο, να εξαφανίζεται κάθε ουσιαστικό νόημα, κάθε τι που θα επέτρεπε να υπάρξει ουσιαστική συζήτηση, δηλαδή διαφωνία και διάλογος. Ολα για το φαίνεσθαι άλλη μια φορά και άλλη μια φορά στον Καιάδα της μικροπολιτικής η ουσία.
Αποκαλυπτική για το σύστημα που μας κυβέρνησε και μας κυβερνά, αλλά και για το έλλειμμα πολιτικής των συστημικών στελεχών, το τελικό συμπέρασμα του πρώην: «Το σχέδιο ανάπτυξης παραμένει ένα νεφέλωμα. Ερευνες, μελέτες, πρότυπα, συγκεκριμένοι σχεδιασμοί δεν φαίνεται να υπάρχουν»! Αλλά αυτό κάθε απλός πολίτης της χώρας το γνώριζε ήδη, το νιώθει στο πετσί του, από τα χαράτσια, τα λουκέτα, τα δάνεια που τον πνίγουν, την ανεργία που τον στέλνει οικογενειακώς στο απόσπασμα. Δεν περίμενε κανέναν πρώην ή νυν καθηγητή, πρωθυπουργό ή αρχηγό κόμματος για να το αντιληφθεί.

Γιατί όλοι αυτοί, καθηγητές, αρχηγοί κομμάτων, πρωθυπουργοί, δεν είναι -γιατί δεν μπορεί και δεν επιτρέπεται να είναι- απλοί σχολιαστές ή καφενόβιοι ρήτορες. Αυτοί είναι που επιβάλλεται να έχουν αρθρωμένο λόγο και συγκεκριμένες προτάσεις, δηλαδή «διά ταύτα». Αλλά αυτό ακριβώς δεν το έχουν. Γιατί ο λόγος τους είναι ελλειμματικός, ενοχικός και εξαρτημένος.
Τι σημασία έχει να λέει ο κ. Πρώην ότι «οι ωφέλειες (από την ευρωπαϊκή ενοποίηση) δεν κατανεμήθηκαν ισόρροπα σε όλα τα μέλη», όταν δεν αναρωτιέται «γιατί» συνέβη αυτό και όταν δεν τολμά καν να αναφέρει ποιοι ωφελήθηκαν από την άνιση κατανομή. Τι σημασία έχει να γράφει ότι «η χρηματοδότηση της Ελλάδας πραγματοποιήθηκε με τρόπο που προκάλεσε την οικονομική κατάρρευση της χώρας», όταν, πάλι, δεν βρίσκει λέξη να πει ποιοι το θέλησαν αυτό και για ποιους λόγους;
Ψιλά γράμματα όλα αυτά για τους συστημικούς μας. Επί της ουσίας, δεν νοιάζονται για τη χώρα και τους ανθρώπους της και δεν θεωρούν ότι λογοδοτούν σε αυτούς! Γι' αυτό και ο κ. Πρώην δεν είχε ούτε μια λέξη ουσίας για τα όσα πέρασαν και περνούν οι πολίτες αυτής της χώρας.
Αλλά τι διαφορετικό μπορούσαμε να περιμένουμε; Αυτός δεν ήταν πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ όταν οι Τσουκάτοι κουβάλαγαν τις βαλίτσες; Αυτός δεν ήταν πρωθυπουργός όταν ο Ακης, ο Μαντέλης και οι άλλοι χόρευαν με τις μίζες στην πλάτη μας;
Οπως λέει και ο λαός μας, κατά τον μαστρογιάννη και τα κοπέλια του.
v.delipetros@eleftherotypia.net

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ροη αρθρων