Σάββατο 11 Ιανουαρίου 2014

Μετά τη Γιορτή...

της Μαριας Τριαντοπουλου, απο το TVXS...
Τέλειωσαν και οι γιορτές και οι πανηγυρεις στο Ζαππειο και στο Μέγαρο Μουσικής, είδαν και οι Ευρωπαίοι Επίτροποι τι καταπληκτικά που είναι όλα στην Ελλάδα και πόσο πετυχημένες είναι οι πολιτικές που έχει ακολουθήσει η κυβέρνηση και η ΕΕ συγχρόνως «ομού και αντάμα» για να μας σώσουν και τώρα αρχίζει το εξάμηνο που θα  οδηγήσει  στις ευρω-εκλογές την Ευρώπη υπό την Προεδρία μας.
Και όλοι αναρωτιούνται ποιό θα είναι τελικά το Ευρωπαϊκό μέλλον της Ελλάδας αλλά και του ευρωπαϊκού νότου γενικότερα, τι ακριβώς συμβολίζει η απουσία του κ. Τσίπρα από την τελετή έναρξης της προεδρίας και τι βαρύτητα πρέπει να προσδώσει κανείς στα λεγόμενα του κ. Σαμαρά, που ούτε λίγο ούτε πολύ έδωσε δημοψηφισματικό χαρακτήρα στις ευρω-εκλογές θέτοντας το παράλογο δίλημμα «θες ΕΕ; Ψήφισε μας! Δεν θες ΕΕ; Ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ». Ένα δίλημμα που θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί ως ψευτικο αλλά και ανέντιμο γιατι παρουσιάζει τα κόμματα της κυβέρνησης ως μοναδικούς «εγγυητές» της ευρωπαϊκής συνέχειας της χώρας, οποιαδήποτε κι αν είναι αυτή η Ευρώπη την οποίαν «υπηρετούν» στην κυριολεξία, ενω αντίστοιχα εμμένει στο να χαρακτηρίζει την αξιωματική αντιπολίτευση ως αντι-ευρωπαϊκό κόμμα, που αν ψηφισθεί από τον λαό στις ευρω-εκλογές θα οδηγήσει την χώρα έξω από τη ΕΕ και απ ευθείας στην απομονωτική καταστροφή. Αντίστοιχα η αξιωματική αντιπολίτευση ισχυρίζεται ότι θα προσπαθήσει να αγωνιστεί εντός ευρωπαϊκών πλαισίων για θεσμικές και σοβαρές αλλαγές στην ίδια την ΕΕ αλλά και στη σχέση της ΕΕ  - και της ευρωζώνης ειδικότερα - με την Ελλάδα και τις χώρες του ευρωπαϊκού νότου. Δεν φαίνεται όμως να περνάει το μήνυμα αυτό όσο ηχηρά θα ήθελε πιθανά η αξιωματική αντιπολίτευση παρά το γεγονός ότι το επαναλαμβανούν τόσο ο κ. Τσίπρας όσο και πολλά άλλα σημαντικά κομματικά στελέχη.

Ο βασικός λόγος που γίνεται αυτό είναι γιατί η κυβέρνηση κάνει τα πάντα για να κρατήσει το ευρωπαϊκό πολιτικό «μονοπώλιο», ενώ στην πραγματικότητα το μοναδικό μονοπώλιο που κατεχει σε σχέση με τους ευρωπαίους εταίρους μας είναι αυτό της απόλυτης υποτέλειας. [Άραγε πιστεύουν οι Ευρωπαίοι το success story που τους πουλάει ή απλά τους συμφέρει να κάνουν πως το πιστεύουν τουλάχιστον μέχρι τις εκλογές του Μαίου; Ποιός κοροϊδύει ποιόν τελικά σε αυτην την φιέστα ευρωπαϊκού πνευματος θα ήθελα να ξέρω...] Συγχρόνως τρομοκρατεί τους πάντες εντός και εκτός συνόρων ότι η ευρωπαϊκή ιδέα κινδυνεύει, αλλά και το μέλλον της Ελλάδας ως μέρος αυτής της ιδέας, αν η χώρα πέσει στα χέρια του ΣΥΡΙΖΑ ή έστω αν ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει τις ευρω-εκλογές.
Είναι γεγονός ότι πολλοί πρώην ενθερμοι υποστηρικτές της ΕΕ, της ευρωπαϊκής ιδέας γενικότερα, αυτής που κάποτε στήριζε την ελευθερη διακίνηση και εγκατάσταση των εργαζομένων, τις κοινές πολιτικές σε διάφορα οικονομικά θέματα, την ισότητα μεταξύ των κρατών-μελών, την πρόωθηση της δικαιοσύνης και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την συσφιξη των ευρωπαϊκών θεσμών με σεβασμό στις ιδιαιτερότητες της κάθε χώρας, εχουν πλέον γίνει ευρω-σκεπτικιστές. Και δεν μιλάω για αυτούς που κάποτε κέρδισαν τις εκλογές φωνάζοντας «ΕΟΚ-ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο», ενώ τώρα χαριεντίζονται ως ένθερμοι υποστηρικτές της ΕΕ στις τελετές έναρξης για την προεδρία και διαρρηγνυούν τα ιμάτιά τους για το ποιός θα είναι ο πιο καλός ο μαθητής που θα πάρει τον έπαινο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μιλάω για εκείνους που κάποτε πίστεψαν σε μια ενωμένη πολυδιάστατη και δημοκρατική Ενωση ευρωπαϊκών κρατών και όχι στην παρούσα γερμανοκεντρική Ευρώπη του κέρδους και της ανισότητας.
Είναι ανέντιμο (και εξοργιστικό για όσους τον ακούνε) εκ μέρους του κ. Σαμαρά, ενός κλασικού λαϊκιστή δεξιού με εθνικιστικές εξάρσεις, να προσπαθεί, και ενίοτε να πετυχαίνει συνεπικουρούμενος από τους Ευρωπαίους εταίρους του, να ανακυρηχθεί σε φύλακας-άγγελος της ευρωπαϊκής ιδέας... Ποιάς ευρωπαϊκής ιδέας άλλωστε; Αυτής που καταστρέφει τις χώρες και οδηγεί τους λαούς σε ανέχεια και φτώχια; Ή αυτής για την οποία πρέπει οι ευρωπαϊκοί λαοί να αγωνιστούν για να δημιουργήσουν και να στηρίξουν σε νέες σύγχρονες δικαιότερες και δημοκρατικότερες βάσεις;
Μήπως ήρθε λοιπόν ο καιρός και η αξιωματική αντιπολίτευση να γίνει ακόμη πιο ξεκάθαρη στα θέματα αυτά, και να μην επιτρέψει άλλο στην κυβέρνηση να παραπλανά και να εξαπατά με τόση ευκολία τον κόσμο σχετικά με την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας; Ας γίνει πια ξεκάθαρα αντιληπτό ότι είναι άλλο να μην υποστηρίζεις την παρούσα ευρωπαϊκή προοπτική όπως αυτή έχει διαμορφωθεί και άλλο να θες να αγωνιστείς με κάθε νόμιμο μέσο για την δίκαιη, συγχρονη και ισότιμη ευρωπαϊκή προοπτική όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και ολόκληρης της ΕΕ. Λεπτή η διαφορά ίσως αλλά σημαντική. Ακόμα και ο κ. Σαμαράς μπορεί αλλά δεν θέλει να την καταλάβει για καθαρά εκλογικούς και δημοσκοπικούς λόγους. Θα ήταν ασυγχώρητο και αδικο να του επιτραπεί αυτό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ροη αρθρων