Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2014

Άνθρωποι είναι και οι Έλληνες, αλλά δεν χωράνε όλοι οι μετανάστες, είναι πολλοί!

Απ'όλα (με sos)...
switzerland960-thumb-large
Οι Ελβετοί αποφάσισαν: τέρμα στις διμερείς συμφωνίες με την Ε.Ε. ως προς την ελεύθερη μετακίνηση εργαζομένων. Στο δημοψήφισμα που προώθησε το ακροδεξιό Ελβετικό Λαϊκό Κόμμα υπερίσχυσε το «ναι» με οριακή πλειοψηφία (50,3). Το αποτέλεσμα είναι δεσμευτικό για την κυβέρνηση, που πρέπει τώρα να επιβάλει ποσοστώσεις στους μετανάστες από τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. Κι αν αυτά ήδη τίθενται σε ισχύ στην Ελβετία, που είναι εκτός Ε.Ε., όλα δείχνουν ότι ο περιορισμός της ελεύθερης μετακίνησης εργαζομένων εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι στις προθέσεις των «ισχυρότερων» από τα κράτη-μέλη.
Τον περασμένο Ιούνιο οι υπουργοί εσωτερικών της Γερμανίας, της Βρετανίας, της Αυστρίας και της Ολλανδίας εξέφρασαν τις ανησυχίες τους σχετικά με την αυξημένη λόγω κρίσης εσωτερική μετανάστευση από τις χώρες της περιφέρειας της Ευρώπης, δηλαδή και την Ελλάδα. Το θέμα έχει επανέλθει αρκετές φορές, με διάφορες δηλώσεις και διεργασίες, αν και προς το παρόν δεν έχει γίνει κάποιο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση. Είναι πολύ πιθανό, ωστόσο, να προωθηθούν στο άμεσο μέλλον αλλαγές όσον αφορά την ελεύθερη μετακίνηση, από τη στιγμή που η κρίση δεν πρόκειται να ξεπεραστεί και επιπλέον μεγαλώνει η πίεση προς αυτή την κατεύθυνση από τα ακροδεξιά κόμματα που κερδίζουν ολοένα και περισσότερο έδαφος σε όλες σχεδόν τις χώρες της Ευρώπης.
Είναι εύκολο όταν είσαι εσύ ο ισχυρός να λες ότι οι μετανάστες είναι πολλοί, δεν χωράνε, δεν υπάρχουν δουλειές για όλους άρα πρέπει πρώτα να εξασφαλίσουμε δουλειές για τους Έλληνες – άνθρωποι είναι κι αυτοί, βρε αδερφέ, αλλά πρώτα κοιτάζεις το σπίτι σου. Όταν όμως εσύ είσαι ο επί χρόνια άνεργος που δεν βλέπεις κανένα μέλλον στη χώρα σου, τότε θεωρείς δικαίωμά σου να πας σε άλλη χώρα της Ε.Ε. προς αναζήτηση εργασίας. Και οι Ολλανδοί, οι Σουηδοί, οι Βέλγοι τι θα γίνουν; Δεν πρέπει κι αυτοί να σκεφτούν πρώτα το σπίτι τους; Δεν πρέπει κι αυτοί να εξασφαλίσουν πρώτα δουλειές για τους ίδιους; Άνθρωποι είναι και οι Έλληνες, αλλά δεν χωράνε όλοι οι μετανάστες, είναι πολλοί.

Μπροστά στην προοπτική των κλειστών συνόρων για τους Έλληνες εξαθλιωμένους, ίσως ήρθε η ώρα να αναθεωρήσουν κάποιοι τις απόψεις τους για το πόσο «βολική» είναι η επιλογή της «Ευρώπης-φρούριο». Ίσως ήρθε η ώρα να αναλογιστούν κάποιοι αν το πρόβλημα είναι οι μετανάστες, ή οι πολιτικές που φέρνουν σε απόγνωση τους ανθρώπους και το ίδιο το σύστημα που γεννάει ανισότητες, φτώχια και εξαθλίωση. Ίσως τώρα είναι η ώρα να δούμε την ταξική διάσταση του μεταναστευτικού, και να καταλάβουμε ποιοι είναι σύμμαχοί μας και ποιοι είναι απέναντί μας.
Κίνηση “Απελάστε το Ρατσισμό”

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ροη αρθρων