Σάββατο 22 Μαρτίου 2014

Ο αντικομμουνισμός ως συνεκτικό στοιχείο πολιτικής...

freenet...
μπαλτακος-ride the bomb
Το τελευταίο διάστημα πληθαίνουν οι φωνές μέσα από το κυβερνητικό μπλοκ που εκφράζουν ανοικτά ένα διάχυτο αντικομμουνισμό με δηλώσεις όπως του Γεωργιάδη αλλά και του γενικού γραμματέα του υπουργικού συμβουλίου Μπαλτάκου.

Είναι φανερό ότι το πολιτικό παρελθόν των εξουσιαστών που κάνουν ανοικτά τέτοιες δηλώσεις είναι διάσπαρτο με απόψεις και δράσεις φανερά ακροδεξιές που φλερτάρει ανοικτά με τις χρυσαβγίτικες φασιστικές λογικές όπως άλλωστε φάνηκε και από την απειλή του Μπαλτάκου το καλοκαίρι του 2013 για πιθανή συνεργασία με τους νεοναζί της Χρυσής Αβγής. Ειδικά για το Γεωργιάδη, έχει φροντίσει ο ίδιος να τοποθετήσει τον εαυτό του στο ακροδεξιό στρατόπεδο όταν συμμετείχε αρχικά στην εθνικιστική ΠΟΛΑΝ του Σαμαρά και αργότερα έχτισε την πολιτική του καριέρα στο ακροδεξιό και αντισημιτικό ΛΑΟΣ του Καρατζαφέρη, αυτό τον εσμό ακροδεξιών,φασιστών και εβραιοφάγων. Σημείο τομής της πολιτικής καριέρας του Γεωργιάδη αποτελεί η προώθηση του βιβλίου του νεοναζιστή Πλεύρη μέσα από τις τηλεπωλήσεις στο κανάλι του Καρατζαφέρη.
Δεν έχει νόημα να εξαντλήσει κανείς τις αναφορές και τις αποδείξεις για το ακροδεξιό και φασιστικό παρελθόν των εξουσιαστών που εκφράζουν ανοικτά πλέον τον αντικομμουνισμό τους. Είναι οι ίδιοι που το δηλώνουν χωρίς πρόβλημα και η ανάλυσή μας μένει εκεί ως προς αυτό το σκέλος.
Τι είναι όμως αυτό που ώθησε δύο εκ των ακροδεξιών στελεχών της κυβέρνησης να εκφράσουν αντοικτά τον αντικομμουνισμό τους μέσα σε διάστημα λίγων ημερών?
Αρχικά ας αναλύσουμε τις συγκυρίες.
Ο Γεωργιάδης παρεμβαίνει σε τηλεοπτικό δελτίο ειδήσεων, στα φιλικά του ΜΜΕ δηλαδή που έχει προνομιακή μεταχείριση, με αφορμή τις παρεμβάσεις φοιτητών και Ελλήνων μεταναστών σε μια φιέστα προς τιμή του στην Αγγλία όπου κάνουν αναφορές  στη διάλυση του συστήματος υγείας στην Ελλάδα από τις μνημονιακές πολιτικές. Η παρέμβαση έγινε στη φιέστα που οργάνωσε ο σύλλογος Ελλήνων φοιτητών του Imperial College με πρόεδρο τον ΟΝΝΕΔιτη Ντιναλέξη (με τις ανοικτά εκφρασμένες χουντικές και φιλοφασιστικές απόψεις και τον μπαμπά του διορισμένο διοικητή νοσοκομείου και στέλεχος της ΝΔ) και τσαλάκωσε την φαντεζί εικόνα για το δημόσιο σύστημα υγείας της Ελλάδας που προσπαθούν να φτιάξουν οι δημοσιογράφοι και καναλάρχες φίλοι του υπουργού. Λίγες βδομάδες πριν, έχει δημοσιοποιηθεί ένα εμπεριστατωμένο άρθρο σε μεγάλο διεθνές ιατρικό περιοδικό που αναφέρει ποιτικά και ποσοτικά στοιχεία της κατάρρευσης των δομών υγείας στην Ελλάδα με τραγικές συνέπειες για τους ασθενείς.
Έχει φυσικά προηγηθεί και η δήλωση του Γεωργιάδη στην Washington Post (WP) όπου με περίσσειο κυνισμό αναφέρει ότι οι ανασφάλιστοι καρκινοπαθείς δε θεωρούνται επείγοντα περιστατικά παρά μόνο στο τελικό στάδιο. Το άρθρο της WP κάνει αφιέρωμα στις τραγικές επιπτώσεις του μνημονίου στην υγεία των πολιτών στην Ελλάδα και ιδιαίτερα στην αδυναμία πρόσβασης των ανασφάλιστων σε υπηρεσίες υγείας (2.3 εκατομμύρια ανασφάλιστοι σύμφωνα με το άρθρο της WP).  Σχετικές ανακοινώσεις έχουν γίνει και από πολλούς φορείς υγείας στην Ελλάδα όπως το Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού που έχει καταγγείλει θανάτους ανασφάλιστων ασθενών που δεν μπόρεσαν να κάνουν τις αναγκαίες θεραπείες έγκαιρα για να αντιμετωπίσουν την ασθένειά τους.
Κι ύστερα ακολούθησε η εισβολή της αστυνομίας στα κοινωνικά ιατρεία…
Georgiadis-cancer patients
Απόσπασμα από το άρθρο της Washington Post για δηλώσεις Γεωργιάδη σχετικά με ανασφάλιστους καρκινοπαθείς
Ο Γεωργιάδης, λοιπόν, αισθάνεται το χλευασμό και αντιμετωπίζει την κριτική όταν εκτίθεται σε κοινό εκτός των προστατευμένων στούντιο των φιλικών του ΜΜΕ. Η εικόνα ενός συστήματος υγείας που καταρρέι είναι διάχυτη στην ξένη και εν μέρει στην ελληνική αρθρογραφία αλλά πιο πολύ από κάθε τι άλλο, αυτό που απασχολεί τον καριερίστα ακροδεξιό υπουργό είναι η προσωπική του ανέλιξη και η καριέρα του που προωθείται αποκλειστικά από τους φίλους του καναλάρχες και δημοσιογράφους των καθεστωτικών ΜΜΕ.
Οι συγκυρίες σε σχέση με τον γενικό γραμματέα του υπουργικού συμβουλίου, τον Μπαλτάκο, αφορούν το μπάχαλο στο κυβερνητικό στρατόπεδο με αφορμή ένα σχέδιο νόμου που αφορά την απέλαση μεταναστών όταν καταγγέλουν ρατσιτικές επιθέσεις από μπάτσους και λιμενόμπατσους οι οποίες δεν επιβεβαιώνονται. Το νομοσχέδιο γνωρίζει μεγάλη αντίδραση και μέσα στο κυβερνητικό στρατόπεδο. Η στόχευσή του είναι φανερή, ενδιαφέρει πολιτικά την ΝΔ να προσεταιριστεί το κομμάτι εκείνο του αστυνομικού μηχανισμού  που έχει μεταπηδήσει στη Χρυσή Αβγή, πουλώντας εκδούλευση για ασυλία στις ρατσιστικές επιθέσεις τους εναντίον μεταναστών προτάσσοντας το φόβο του μετανάστη, θύμα ρατσισμού από μπάτσους, να καταγγείλει το περιστατικό. Το μήνυμα σαφές “Ελάτε πίσω στη ΝΔ, έχουμε την ίδια ατζέντα θεμάτων και πολιτική με τη Χρυσή Αβγή“.
Δεν είναι τυχαία η επιλογή του δημοσιογράφου Βερύκιου όπου ο Μπαλτάκος αναφωνεί περήφανα τον αντικομμουνισμό του και την παντελή αδιαφορία του στα ανθρώπινα δικαιώματα και τη Διεθνή Αμνηστεία, κάτι που έχει ξανακάνει και στο παρελθόν. Έχει προηγηθεί μερικές μέρες πριν ένα ομοφοβικό παραλήρημα του Βερύκιου με ρατσιστικές αναφορές σε ομοφυλόφιλους, όπως ο Αύγουστος Κορτώ, που αναγκάζει ακόμα και τον επι χρόνια συνάδελφο του Σταυρόπουλο να εγκαταλείψει την κοινή εκπομπή τους. Ο Μπαλτάκος, παρέχει απλόχερη “νομιμοποίηση” των ρατσιστικών αναφορών Βερύκιου βγαίνοντας στην εκπομπή του ενώ φαίνεται ότι τους ενώνει και η πλήρης αδιαφορία σε ανθρώπινα δικαιώματα… Δεν είναι άλλωστε πολύ καιρός από τότε που ο Μπαλτάκος διόρισε το γιό του, με σκανδαλώδη τρόπο, στις ειδικές δυνάμεις του Λιμενικού που διακρίνονται για την αλβανοφαγία τους και την παραβίαση δικαιωμάτων μεταναστών κτλ.
Αλλο ένα κοινό χαρακτηριστικό των ακροδεξιών νεοφιλελεύθερων, μισούν οτιδήποτε δημόσιο αλλά ζούνε αυτοί και οι οικογένειές τους αποκλειστικά από αυτό…
Αφήνουμε τις συγκυρίες για να περάσουμε στη στόχευση.
Οι δηλώσεις αυτές μερικών ακροδεξιών της κυβέρνησης γίνονται σε μια περίοδο όπου μαίνεται η σύγκρουση στην Ουκρανία για την τύχη της Κριμαίας και άλλων περιοχών που φανερά αποσκιρτούν από τη χώρα και προσβλέπουν στην αυτονόμηση ή την ενσωμάτωση στη Ρωσία. Αυτό που διαφοροποιεί την κατάσταση είναι ότι πρώτη φορά η ΕΕ σε συνεργασία με τις ΗΠΑ στηρίζουν ανοικτά φασιστικές και ακροδεξιές πολιτικές ηγεσίες στην Ουκρανία που έχουν καταλάβει την εξουσία με τα όπλα. Το μήνυμα είναι σαφές. Αν εξυπηρετεί τα συμφέροντα των ευρωπαϊκών ελίτ η συνεργασία και στήριξη νεοναζιστών και ακροδεξιών για την ανάληψη της εξουσίας σε μια χώρα, τότε κανένα πρόβλημα. Μια από τις πρώτες κινήσεις της φασιστικής κυβέρνησης στην Ουκρανία είναι να απαγορεύσει κομμουνιστικά σύμβολα και κόμματα και να επαναφέρει εντός αστικής νομιμότητας τις νεοναζιστικές ομάδες και απόψεις.
Η ευθυγράμμιση της Ουκρανικής φασιστικής κυβέρνησης με τις επιταγές της ΕΕ είναι απόλυτη στη γραμμή της κοινωνικής και τυπικής απονομιμοποίησης του κομμουνισμού. Υπό αυτό το πρίσμα, οι δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών στην Ελλάδα για τον αντικομμουνισμό τους δεν αποτελεί οπισθοδρόμηση στο εμφυλιακό και μετεμφυλιακό κράτος της ακροδεξιάς και των ταγματασφαλιτών αλλά μήνυμα ταύτισης των σκληρών ακροδεξιών πυρήνων διακυβέρνησης του κράτους με τις πιο αντιδραστικές πολιτικές της ΕΕ.
Ουσιαστικά, οι αντικομμουνιστές της Ελληνικής κυβέρνησης στέλνουν το μήνυμα στις ευρωπαϊκές ελίτ ότι “μπροστά στον κίνδυνο να ενισχυθούν οι αριστερές -κομμουνιστικές-αντιεξουσιαστικές αντιλήψεις στις χώρες της ΕΕ που πλήττονται από τις πολιτικές φτωχοποίησης, είμαστε διατεθειμένοι να παίξουμε το παιχνίδι της σκληρής αυταρχικής ακροδεξιάς που συνεργάζεται με τους νεοναζί“.
Υπό αυτό το πρίσμα, οι Μπαλτάκοι και Γεωργιάδηδες της εξουσίας δεν εύχονται να ζούσαν την εποχή του “συμμοριτοπολέμου” αλλά στέλνουν το μήνυμα ότι δεν θα διστάσουν να τον επαναλάβουν αν αμφισβητηθούν τα όσια και ιερά των ευρωπαϊκών και εγχώριων ελίτ ως προς τη γραμμή της ΕΕ…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ροη αρθρων