Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2011

Best of: Για τον τραγέλαφο της προηγούμενης εβδομάδας....

Red NoteBook ....
Tης Δώρας Χονδροπούλου

Τι είν’ αυτό που το λένε Δημοκρατία

«Ζητάει εκλογές προκειμένου να προκύψει άλλη κυβέρνηση, που δεν ξέρουμε ποια θα είναι και ποια πολιτική θα εφαρμόσει». Αυτό ήταν το σχόλιο-απάντηση του Ευάγγελου Βενιζέλου στο αίτημα για εκλογές που διατύπωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Με το κύρος του καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου και τη δεινότητα του ρήτορα, ο Αντιπρόεδρος διατύπωνε με σαφήνεια τις ανησυχίες του ιδίου και του ΠΑΣΟΚ, των εργολάβων-εκδοτών και των ευρωπαίων εταίρων, του ΔΝΤ και της τρόικας: Φοβού τις εκλογές και Βενιζέλο φέρουσες. Ηθικό δίδαγμα: Δημοκρατία και λαϊκή κυριαρχία είναι η εφαρμογή των δημοκρατικών διαδικασιών μόνο με εκ των προτέρων πρόβλεψη της έκβασής τους και αφού εξασφαλιστεί η συνέχιση των πολιτικών λιτότητας.

Λίγο αργότερα, απαντώντας στο τι βρίσκεται «νοτίως της κρίσης» (μία αναζήτηση-σαρδάμ του-μέχρι-εκείνη-τη-στιγμή-πρωθυπουργού) μας αποκάλυψε το εξής: «ό,τι δεν προβλέπεται νομικά, προβλέπεται χρηματοοικονομικά». Ο σκληρός πυρήνας της δημοκρατίας…

*

Κατόπιν τούτων, προκύπτει αβίαστα, νομίζω, το ερώτημα «τι άλλο είναι δημοκρατία;». Το ερώτημα απαντήθηκε την Τρίτη στη συνέντευξη Τύπου των Μέρκελ-Σαρκοζί. Κατά τα ακριβή λεγόμενα του τελευταίου, δημοκρατία είναι να συναινούν οι πολιτικές δυνάμεις στις αποφάσεις που παίρνει ο ίδιος και οι ευρωπαίοι ηγέτες και τεχνοκράτες. Κατά την Μέρκελ, πάλι, δημοκρατία είναι η ανάδειξη ηγετών, οι «κατάλληλες» αποφάσεις και –όπως πρόσθεσε, με την ένδειξη «φυσικά»- τα κοινοβούλια.

*

Last but not least, η συμβολή στο διάλογο περί δημοκρατίας του αντιεξουσιαστή της εξουσίας, του στυλοβάτη της άμεσης δημοκρατίας, του ηγέτη που βροντοφώναξε «οι λαοί πάνω από τις αγορές», του μέχρι-εκείνη-τη-στιγμή-πρωθυπουργού: «Οι εκλογές είναι καταστροφή». Πάντα τέτοια.

Η μάσκα που κρύβεις κάτω απ΄ τη μάσκα που φοράς


«Έπεσαν οι μάσκες», αναφώνησε ο Αντώνης Σαμαράς τα μεσάνυχτα Παρασκευής. Πάνω από όλα αυτοκριτική. Έχτιζε ο έρμος μερόνυχτα το προφίλ του δήθεν αντιμνημονιακού με «μίγματα πολιτικής» και συνταγές μαγειρικής, για να το αποδομήσει εν μία νυκτί, αποδεχόμενος να στηρίξει τη νέα δανειακή σύμβαση. Κόπτεται τώρα για εκλογές: να προλάβει να μην καεί και φανεί μνημονιακός πριν γίνει πρωθυπουργός: «Άλλο η δανειακή σύμβαση και άλλο το μνημόνιο». Πήρε φωτιά το antinews για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, αλλά μάλλον και οι τελευταίοι δυνάμει ψηφοφόροι της ΝΔ, που διατηρούσαν τις αμφιβολίες τους, μάλλον πήραν το μήνυμα.

Ασθενοφόρα για τους μαϊντανούς του μνημονίου


Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες έκαναν λόγο για τρία ασθενοφόρα που βρίσκονταν σταθμευμένα όλη την εβδομάδα στην πίσω είσοδο της Βουλής. Ρόλος τους, η γρήγορη διακομιδή της Ντόρας Μπακογιάννη, του Γιώργου Καρατζαφέρη και των λοιπών του ΔΗΣΥ και του ΛΑΟΣ στο κοντινότερο νοσοκομείο, σε περίπτωση που δεν θα μετείχαν στην επόμενη κυβέρνηση. Την Πέμπτη ήρθε και ένα ακόμη, για το Γρηγόρη Ψαριανό. Τα ασθενοφόρα θα παραμείνουν στο ίδιο σημείο και τις επόμενες ημέρες.

Να εφαρμοστούν τώρα οι αποφάσεις της 28ης Οκτωβρίου


Στην παρωδία που εκτυλίχθηκε την εβδομάδα που τελειώνει, ο μόνος που δεν είχε ρόλο και λόγο ήταν ο λαός: οι εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι που πλημμυρίζουν τους τελευταίους μήνες τους δρόμους σε όλη τη χώρα. Η 19η, η 20η και η 28η Οκτωβρίου ήταν σαφείς: «Δε θα συνεχίζετε να αποφασίζετε για εμάς, χωρίς εμάς». Ας μην ξεχνούν όσοι πρωταγωνιστούν στις προσπάθειες ανασυγκρότησης του μνημονιακού μπλοκ ότι η αντίστροφη μέτρηση έχει ήδη αρχίσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ροη αρθρων