Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2011

Πριν λίγο ανεξαρτητοποιήθηκε και ο Γιώργος Παπανδρέου!

alterthess ...


benisamar.jpg
Σύμφωνα με πληροφορίες διαφώνησε με την απόφασή του να προχωρήσει σε δημοψήφισμα και δεν θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Σε λίγα λεπτά μια τέτοια είδηση μπορεί και να μην είναι εντελώς εκτός πραγματικότητας. Ήδη στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ έχει τεθεί θέμα ηγεσίας και ο Γιώργος Παπανδρέου μετράει τις τελευταίες του ώρες ως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και της κυβέρνησης.
Χαρακτηριστικό είναι ότι η Εύα Καιλή δήλωσε ξεκάθαρα ότι δεν θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, αλλά δεν ανεξαρτητοποιείται. Μάλιστα μέχρι αυτή τη στιγμή δεν έχει διαγραφεί από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ, καθώς η ψήφος της χρειάζεται για να οριστεί η διάδοχη κατάσταση. Και εδώ πλέον επικεντρώνεται όλο το ενδιαφέρον. Γιατί όπως φαίνεται το κυρίαρχο αστικό μπλοκ δεν φαίνεται διατεθειμένο να παραχωρήσει την εξουσία.
Ο Παπανδρέου φεύγει χωρίς ίχνος αξιοπρέπειας, με τρόπο που σε άλλες εποχές ή θα έψαχνε τη διαφυγή του στο εξωτερικό ή θα βρίσκονταν σε κακή κατάσταση σε λίγες ώρες στην πλατεία συντάγματος, θυμίζοντας το τέλος του Μουαμάρ Καντάφι.
Τα εργαλεία που άγαρμπα χρησιμοποίησε η κυβέρνηση Παπανδρέου τους προηγούμενους μήνες, κατέρρεαν σαν χάρτινοι πύργοι από την ορμή του λαϊκού παράγοντα. Και οι λαγοί στο καπέλο του πρωθυπουργού έπαψαν να βγαίνουν, όταν ακόμη και στρατιωτικές παρελάσεις μετατράπηκαν σε μαζικές και οργισμένες διαδηλώσεις. Και κάπου εκεί ο λαός ανάγκασε τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να εγκαταλείψουν το καράβι που βουλιάζει.
Και εδώ είναι που θα βγει ο τελευταίος λαγός από το καπέλο, όχι του Παπανδρέου αυτή τη φορά, αλλά του μπλοκ εξουσίας που με επιμονή όλα αυτά τα χρόνια στήριξε το μνημόνιο, την αφαίμαξη των λαϊκών στρωμάτων, τον απόλυτο εξευτελισμό αν θέλετε των εργαζόμενων.
Ήδη η Νέα Δημοκρατία κάνει λόγο για πρώτη φορά, για την ανάγκη κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας. Μια κυβέρνηση που θα έχει μοναδικό στόχο να διαχειριστεί από τα πάνω την κρίση του αστικού πολιτικού συστήματος και να διασφαλίσει μέσω της ολοκλήρωσης της δανειακής σύμβασης, τα συμφέροντα των τραπεζών, των δανειστών και φυσικά της αναπαραγωγής των ιδίων.
Οι όψιμοι «διαφωνούντες» του ΠΑΣΟΚ κλείνουν το μάτι στην αξιωματική αντιπολίτευση, ενώ η συμμαχία των προθύμων περιλαμβάνει τόσο το ΛΑΟΣ, όσο και την Ντόρα. Και φυσικά δεν είναι ξεκάθαρο τι θα πράξει ο Φώτης Κουβέλης. Άλλωστε το αίσθημα ευθύνης μπαίνει πάνω από όλα.
Εδώ είναι που ο λαός οφείλει να δώσει την τελική μάχη για ανατροπή του μνημονίου και των δανειακών συμβάσεων. Αν τη τελευταία διετία συνδικάτα και αριστερά μίλησαν τουλάχιστον τρεις φορές για τη μητέρα όλων των μαχών, τώρα ήρθε η ώρα να παραδεχτούν ότι τα προηγούμενα ραντεβού –μνημόνιο, μεσοπρόθεσμο, πολυνομοσχέδιο- ήταν οι νικηφόρες μάχες, ενός πολέμου που οδεύει στο τέλος του.
Κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας, με μόνο στόχο μάλιστα, τη σύναψη της δανειακής σύμβασης, ισοδυναμεί με πολιτειακή εκτροπή και την παραδοχή ότι όλα τα εργαλεία του αστικού συστήματος εξουσίας εξαντλήθηκαν. Ο μόνος δρόμος για να μην καταλυθεί, ακόμη και αυτή η ψευδεπίγραφη δημοκρατία είναι να προκηρυχτούν εκλογές χθες.
Σε διαφορετική περίπτωση ο Γιώργος Παπανδρέου θα μείνει στην ιστορία ως ο τυχερός αυτός πολιτικός, που η μοίρα του χαμογέλασε και εγκατέλειψε άδοξα αλλά ευτυχώς για αυτόν έγκαιρα την πολιτική του καριέρα.
Λ.Α

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ροη αρθρων