Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2011

Δικαιοσύνη είναι κάτι άλλο...

SPORTDAY ...
Στο τέλος (;) της ιστορίας των στημένων, περισσότερο και από την έλλειψη τιμωριών των ομάδων, με ενοχλεί η διαπίστωση μιας επιλεκτικής ευαισθησίας της δικαιοσύνης.....πράγμα που οδηγεί στην εξαθλίωση το ελληνικό ποδόσφαιρο που εξακολουθώ να αγαπάω. Τελευταίο τέτοιο παράδειγμα οι «αποκαλύψεις» στη χθεσινή «Δίκη» του Κυργιάκου Θωμαΐδη.

Πούλιτζερ

Το θέμα θα τελείωνε με το τέλος της εκπομπής χαράματα Τρίτης, αν δεν αναλάμβανε την αναπαραγωγή του το ταμ ταμ των site. Κάποιος κύριος Δημήτρης Κωνσταντινίδης, δημοσιογράφος, αποκάλυψε ότι κάποιος από τους προφυλακισμένους (δηλαδή ο Αχιλλέας Μπέος, του οποίου το όνομα φοβότανε και να πει) «έστησε» τον Σάχα και δυο ακόμα ξένους παίκτες της ΑΕΚ στο περσινό ματς της «Ενωσης» με τον Ολυμπιακό Βόλου. Ως μοναδική απόδειξη της βαριάς αυτής κατηγορίας -βαριάς πρώτα από όλα για την ίδια την ΑΕΚ που παρουσιάστηκε ως μια ομαδούλα της σειράς- επικαλέστηκε μια «συνομιλία» μεταξύ του Μπέου και ενός ξένου μάνατζερ του παίκτη –μάνατζερ χωρίς όνομα! Ο δημοσιογράφος δήλωσε ότι γνωρίζει πως η συνομιλία βρίσκεται στις 39 χιλιάδες ώρες συνομιλιών που έχουν καταγραφεί από τον «κοριό» και -κατά την ίδια την εκπομπή- δεν έχουν απομαγνητοφωνηθεί (!) γιατί στην εισαγγελία δεν υπάρχει προσωπικό να τις επεξεργαστεί. Πώς τη γνωρίζει τη συνομιλία δε μας είπε. Αν είναι αλήθεια και η συνομιλία υπάρχει, να του δώσουμε το Πούλιτζερ. Αν όμως δεν είναι αλήθεια, θα πρέπει κάποιος εισαγγελέας να παρέμβει. Το ποδόσφαιρο δεν κινδυνεύει μόνο από τα στημένα ματς, κινδυνεύει κι από συκοφαντίες και ψέματα.
Καθαρίσει

Χάρηκα όταν η δικαιοσύνη αποφάσισε να ασχοληθεί με το ποδόσφαιρο, για να καθαρίσει ιστορίες που χρόνιζαν. Ομως η δικαιοσύνη πρέπει να δύναται και να το προστατέψει το ποδόσφαιρο από το εμπόριο των τάχα μου αποκαλύψεων. Ο Σάχα έφυγε, ο μάνατζερ δεν έχει όνομα, ο Μπέος είναι προφυλακισμένος. Μπορείς να λες ειδικά για το Μπέο ό,τι θες: στην προκειμένη περίπτωση να του χρεώνεις ακόμα και άθλια παιχνίδια όπως εκείνο της ΑΕΚ –κανείς δεν θα σε φωνάξει για εξηγήσεις! Συμβαίνει άλλωστε το εξής παράδοξο: κινητοποιείται η εισαγγελία και προφυλακίζει ανθρώπους για όσα έγραψαν οι «κοριοί» της ΕΥΠ, ενώ περνάνε στο ντούκου όσα φρικτά λέγονται φόρα παρτίδα! Δεν υπήρξε π.χ. καμία έρευνα για τη δήλωση του Πατέρα ότι πήρε τηλέφωνο τον Δαλούκα πριν από το ματς Αρης – ΠΑΟ, μολονότι ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΟ το δήλωσε σε κατάθεσή του. Δεν άκουσε επίσης κανείς εισαγγελέας τον Γιάννη Βαρδινογιάννη να δηλώνει ότι του πρότειναν να αγοράσει το πρωτάθλημα του 2005. Επίσης κανείς δεν βρήκε πόση αλήθεια υπάρχει για το στήσιμο του ματς Ξάνθη - ΠΑΟ 3-2, παρά τις καταγγελίες του Σωτήρη Βοργιά. Αν υπήρχαν κασέτες με τους ίδιους να τα λένε αυτά, θα είχε γίνει της κακομοίρας!
Φιάσκο

Το κακό δεν είναι ότι η αθλητική δικαιοσύνη οδηγήθηκε στην υπόθεση των στημένων σε φιάσκο: ο κίνδυνος είναι το ίδιο να γίνει και με την ποινική έρευνα. Σήμερα οι εισαγγελείς εξαντλούν την αυστηρότητά τους στον έξι μήνες προφυλακισμένο Αχιλλέα Μπέο: πρόσφατα απορρίφθηκε και η αίτηση αποφυλάκισής του. Μετά τα όσα έγιναν με τον Ψωμιάδη, η απόρριψη της αίτησης του Μπέου προφανώς χρησιμοποιείται για να φανεί ότι το κράτος είναι αμείλικτο –μόνο που αυτή η στάση μικρή σχέση έχει τελικά με τη δικαιοσύνη. Στον Μπέο φορτώνονται πλέον ακόμα και πράξεις για τις οποίες από πουθενά δεν κατηγορείται (όπως π.χ. ότι «έστησε» τον Σάχα) χωρίς ο ίδιος να έχει τη δυνατότητα να υπερασπιστεί τον εαυτό του! Τέσσερις μήνες τώρα ο ανακριτής κ. Κασίμης (που φώναξε κι εμένα και μου εξήγησε ο άνθρωπος πόσο δύσκολη είναι η δουλειά του) ψάχνει λογαριασμούς, μιλάει με ανθρώπους, ερευνά και τίποτα καινούργιο δεν βρίσκει. Ειλικρινά δεν θα 'θελα, επειδή δεν υπάρχουν νέα στοιχεία, να αρχίσουμε να κατασκευάζουμε ιστορίες. Το κύρος της δικαιοσύνης θα πρέπει να προστατεύσει ο ανακριτής φωνάζοντας πρώτα πρώτα όσους υποστηρίζουν ότι γνωρίζουν συνομιλίες τις οποίες μάλιστα δεν έχει βάλει στο πόρισμά της η κ. Πόπη Παπανδρέου! Προφανώς είναι μια ηλίθια και δεν κατάλαβε τη σπουδαιότητά τους, όπως το πάνελ της «Δίκης» –πανάθεμά μας…
Γολγοθάς

Ο Μπέος με έβριζε στις κασέτες που δημοσιεύτηκαν: εγώ τον ενοχλούσα, έλεγε, και κανείς άλλος. Γι' αυτό και μόνο θα μπορούσα να επιχαίρω για την παρατεταμένη προφυλάκισή του, αλλά δεν μπορώ γιατί μοιάζει άδικη. Βλέποντας την επιλεκτική ευαισθησία των δικαστών θα 'θελα να ισχύσει και γι' αυτόν όπως και για όλους (συμπαθείς ή αντιπαθείς) το τεκμήριο της αθωότητας: ας ξεσκεπάσουν τις αμαρτίες του, αλλά χωρίς «στημένες» αποκαλύψεις και ψέματα. Οποιος κάτι γνωρίζει για το ποιόν του Μπέου, ας πάει να καταθέσει στον ανακριτή: ώρα είναι. Από την άλλη, κι ο Κασίμης ας κάνει δεκτή την επόμενη αίτηση αποφυλάκισής του, ώστε να έχει κι αυτός το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του απέναντι σε αθλιότητες. Ετσι κι αλλιώς τον περιμένει ένας δικαστικός Γολγοθάς...
Για όλους
Η πιο αστεία από τις αποφάσεις της αθλητικής δικαιοσύνης είναι προφανώς η απόφαση αθώωσης του Αγροτικού Αστέρα. Η ίδια επιτροπή (η Εφέσων της ΕΠΟ) που τιμώρησε με αφαίρεση βαθμών την Καβάλα γιατί έκρινε ότι η ομάδα του Ψωμιάδη έστησε το ματς σε συμπαιγνία με τον Αστέρα αθώωσε χθες την ομάδα του Ραϊβόγλου! Ετσι οι μόνοι ένοχοι υπήρξαν τελικά ο Ολυμπιακός Βόλου, η Καβάλα, η Ηλιούπολη και ο Αετός Σκύδρας, ενώ η Παναχαϊκή τιμωρήθηκε για λόγους άσχετους με τα πορίσματα της Παπανδρέου. Η τελική (;) εκτίμηση των αθλητικών δικαστών είναι ότι υπήρχε μια ομάδα, δηλαδή η Ηλιούπολη, η οποία έστησε τα πάντα και ότι οι άλλοι παρασύρθηκαν ως μωρές παρθένες που δεν μπορούσαν να πουν όχι.

Ο Ολυμπιακός Βόλου και η Καβάλα την πάτησαν γιατί οι ιδιοκτήτες τους υποτίμησαν τη δύναμη του κράτους -πράγμα που έχει την εξήγησή του. Μαθημένοι χρόνια τώρα να τρέχουν στα δικαστήρια ο Μπέος κι ο Ψωμιάδης πίστευαν ότι η τήρηση κάποιων κανόνων νομιμότητας αρκεί για να μην έχουν προβλήματα: το μετοχικό στάτους των δύο ΠΑΕ ήταν σχεδόν άψογο. Και οι δυο ηττήθηκαν τελικά από το κράτος, γιατί δεν υπολόγιζαν ότι ο Γερουλάνος και ο Μπιτσαξής θα έφταναν σε ακραίες κινήσεις χρησιμοποιώντας την Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού που επανασυστάθηκε για να κρίνει τις περιπτώσεις των δύο. Ωστόσο υπάρχει μια διαφορά: ο Μπέος είναι έξι μήνες στη φυλακή και τον Μάκη τον ψάχνουν -δεν είναι και λίγο.

Στο φινάλε της ιστορίας ο Μπέος είναι ο μεγάλος χαμένος. Κι αθώος να βγει στα ποινικά δικαστήρια έχει ήδη τιμωρηθεί σκληρότατα. Δεν μπορεί πλέον να έχει ομάδα ή θέση στο ποδόσφαιρο. Του πήραν τους πολύ καλούς παίκτες του Ολυμπιακού Βόλου τζάμπα οι φίλοι και οι εχθροί. Διασύρθηκε τη στιγμή της σύλληψής του. Είναι έξι μήνες προφυλακισμένος χωρίς να έχει βρεθεί τίποτα καινούργιο -τουλάχιστον εξ όσων εγώ γνωρίζω. Ολα αυτά ενώ υπάρχουν για την ίδια ιστορία εξήντα ακόμα ύποπτοι με τους οποίους ο ανακριτής δεν έχει ασχοληθεί! Ο Μπέος πληρώνει για όλους. Το κατανοώ, αλλά δεν το βρίσκω δίκαιο.

Αίσθηση δικαίου

Και μια και πιάσαμε σήμερα τα δικαστικά, θέλω να υπογραμμίσω ότι τις καταπληκτικές αποφάσεις της Εφέσεων που τους έβγαλαν τελικά όλους αθώους, επικαλούμενοι ακόμα και διατάξεις που δεν υπάρχουν στον ΚΑΠ, τις έβγαλαν τακτικοί δικαστές. Για χρόνια γράφαμε ότι πρέπει τις επιτροπές να τις στελεχώνουν τακτικοί δικαστές, ώστε οι αποφάσεις να έχουν το απαραίτητο κύρος. Οι αποφάσεις των τακτικών δικαστών σε αυτό που ονομάστηκε «το μεγαλύτερο σκάνδαλο του ελληνικού ποδοσφαίρου» ήταν επιεικέστατες –για να μην πω κωμικές. Οι ποδοσφαιρόφιλοι δικηγόροι των πρωτοβάθμιων επιτροπών είχαν μεγαλύτερη αίσθηση δικαίου. Πιθανότατα γιατί άνθρωποι σαν τον Γιώργο τον Στεφανάκη π.χ., το ποδόσφαιρο και το αγαπούν και το καταλαβαίνουν…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ροη αρθρων