Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2012

Άντε και στον Διάολο...

του Θυμιου Καλαμουκη απο την Ελληνοφρένεια (ον δε νετ)...
«Έρχεται η Τρόικα και ρωτά: Γιατί έχετε κατώτατο μισθό υψηλότερο κατά 150 ευρώ από την Ισπανία που είναι πλουσιότερη χώρα;». Αναρωτιόταν ο πάντα χαμογελαστός και χαρούμενος κυβερνητικός εκπρόσωπος Παντελής Καψής, από το πρωινό του Μέγκα, συμπληρώνοντας, «Και τότε τι τους απαντάς

Και τότε αν απαντήσεις το έχασες το παιχνίδι. Γιατί το πρόβλημα εδώ δεν είναι η απάντηση αλλά η ερώτηση. Από την στιγμή που θα δεχτείς, σαν χώρα και σαν ηγεσία, να συγκρίνεις τους μισθούς των εργαζομένων σου, με τους μισθούς άλλων χωρών, τότε ακολουθεί μονόδρομος, προς τον γκρεμό. Μονόδρομος κατακρεούργησης των έτσι κι αλλιώς εξευτελιστικών μισθών.

Φαντάζομαι η τρόικα θα θέτει το ίδιο ερώτημα και σε άλλες χώρες και θα κάνει παρόμοιες συγκρίσεις. «Γιατί έχετε κατώτατο μισθό υψηλότερο κατά 350 ευρώ από την Βουλγαρία;», θα μπορούσε να ρωτήσει την Πορτογαλία, ή «Γιατί έχετε κατώτατο μισθό, υψηλότερο κατά 450 ευρώ από την Λετονία», θα μπορούσε να ρωτήσει την Ιταλία…

Και η θέση αυτής της ερώτησης δεν θα τελειώσει ποτέ, παρά μόνο αν οι μισθοί μηδενιστούν και στην τελευταία από τις χώρες που δραστηριοποιείται η Τρόικα. Όσο το ζητούμενό τους, είναι η ανταγωνιστικότητα και όσο ανταγωνιστικότητα σημαίνει κυρίως μειώσεις μισθών, τότε το ίδιο ερώτημα θα τίθεται πάντα σε έκπληκτους και έτοιμους να ενδώσουν και να πετσοκόψουν Καψήδες και Παπαδήμους.

Το θέμα δεν είναι η Τρόικα και οι επιτηδευμένες ερωτήσεις της. Ούτε οι δεδομένες απαντήσεις των κατά τόπους και κατά καιρούς ανδρείκελων.

Το θέμα είναι να αλλάξουμε κατηγορία. Και από την οικονομία και την γεωγραφία να επιλέξουμε Βιολογία ή για την ακρίβεια ανατομία. Και η απάντηση προς όλους αυτούς (έξω και έσω) να είναι ένα συγκεκριμένο σημείο του ανθρώπινου σώματος, που σηματοδοτεί πολλά. Και η απάντηση να συνοδευτεί από μια θεαματική, θεαματικότατη χειρονομία. Θα ήταν μια καλή αρχή και κυρίως μια πρέπουσα αρχή.

Αν δεν τους κάνει και αυτό, ας επιλέξουμε άλλη κατηγορία, την ευχολογία.

Άντε και στον Διάολο.

Θύμιος Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ροη αρθρων