Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2012

Η δασκάλα μας...

Του Κώστα Σκηνιώτη* απο την Αυγη...
Η είδηση ήταν συγκλονιστική. Μια δασκάλα, σ’ ένα Δημοτικό σχολείο της Θεσσαλονίκης, προσπαθώντας να στολίσει για τις γιορτές το σχολείο, προς χάριν των μαθητών της, έπεσε και σκοτώθηκε.
Μπροστά στα μάτια των μαθητών της, στο σχολειό που κάνουν μάθημα και τα δυο δικά της παιδιά.
Θέλοντας και μη, στο μυαλό έρχονται διάφορα στοιχεία και γεγονότα των καιρών μας:
* Αναφέρθηκε πρόσφατα και μάλιστα από τα πιο επίσημα χείλη ότι 2.000 παιδιά υποσιτίζονται.
* Τα παιδιά αυτά ουσιαστικά ανέθεσε το κράτος στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών, μετά από αίτημα του κ. Ιερώνυμου, για να τα σιτίσει και να τα περιθάλψει.
* Υπάρχουν βέβαια εκατοντάδες και ίσως χιλιάδες άλλα παιδιά, που επίσης υποσιτίζονται αλλά δεν το γνωρίζουμε επισήμως. Μακάρι να μην επαληθευθούν αυτοί που τονίζουν ότι φέτος, αυτόν τον χειμώνα θα έχουμε θανάτους από ασιτία για πρώτη φορά μετά τον χειμώνα του 1941.
* Οι υποδομές στα σχολεία, Δημοτικά ή Γυμνάσια ή Λύκεια, έχουν ουσιαστικά καταρρεύσει.
* Οι γονείς καλούνται να βάψουν τα σχολειά, να φτιάξουν οτιδήποτε έχει πρόβλημα μέσα σ' αυτά ή να τα τροφοδοτήσουν με τα αναγκαία αναλώσιμα για το μάθημα των παιδιών τους.
* Σε δεκάδες σχολεία, αυτές τις μέρες ειδικά, οι γονείς προχωρούν σε παζάρια, προκειμένου να εξασφαλίσουν κάποια χρήματα για να δημιουργήσουν μια γιορτινή εικόνα για τα παιδιά.
* Σε δεκάδες σχολεία, λείπουν οι δάσκαλοι και οι καθηγητές για να προχωρήσουν την εκπαίδευση των παιδιών μας.
* Εκατοντάδες παιδιά δεν πηγαίνουν πια στο σχολείο, είτε επειδή από το σπίτι δεν υπάρχουν τα αναγκαία είτε, σε περιπτώσεις αλλοδαπών, επειδή φοβούνται την επέλαση της Μαύρης Νύχτας σε πολλά από αυτά.
* Πολλές εκατοντάδες παιδιών, και ίσως χιλιάδες παιδιών, δεν προχωρούν στους αναγκαίους εμβολιασμούς εξαιτίας των φτώχειας και της ανέχειας. Τα επόμενα χρόνια, είναι πολύ πιθανό να συναντηθούμε ξανά με ασθένειες και επιδημίες που είχαμε ξεχάσει.
* Χιλιάδες νέοι και νέες, τελειώνοντας το σχολείο ή και το πανεπιστήμιο, φεύγουν για να αναζητήσουν μια καλύτερη μοίρα στο εξωτερικό.
* Πολλοί πέφτουν θύματα επιτήδειων, πληρώνουν αρκετές χιλιάδες ευρώ (όπως οι μετανάστες που φτάνουν στη χώρα μας), και όταν φθάνουν στους προορισμούς τους γίνονται έρμαια περίεργων και επικίνδυνων καταστάσεων. Ειδικά οι γυναίκες.
Η δασκάλα μας, η κυρία των παιδιών μας που σκοτώθηκε προσπαθώντας να στολίσει το σχολειό, φέρνει υποχρεωτικά στο μυαλό μας τη ζοφερή εικόνα που υπάρχει στον χώρο της παιδείας αυτή την εποχή.
Είναι ένα τμήμα από τη συνολική εικόνα που βιώνει η κοινωνία σήμερα.
Είναι το σάλπισμα και το έναυσμα για την αναγκαία πολιτική, κοινωνική, συνδικαλιστική, ειρηνική κίνηση για να αλλάξουν άμεσα τα πράγματα. Λίγο αργότερα, ίσως να είναι τελείως αργά. Οι καιροί ου μενετοί.

* Ο Κώστας Σκηνιώτης είναι ποιητής και μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ροη αρθρων