Κυριακή 16 Φεβρουαρίου 2014

Προεκλογικά παραβάν....

του Τακη Κατσιμαρδου, απο το Εθνος...
Προεκλογικά παραβάν
Χασάπης, λοιπόν, από την περασμένη βδομάδα η τρόικα. Με τη βούλα της Επιτρο­πής Οικονομικών και Κοινω­νικών Υποθέσεων του Ευρω­­κοινοβουλίου. Οπως όλα δείχνουν και με τη γνωμάτευση της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινο­βουλίου τον επόμενο μήνα. Εκεί, όπου πρόκειται να συζητηθεί η σχετική έκθεση για τις οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις των μνημονίων. Τέσσερα χρόνια χρειάστηκε η πλειοψηφία του Ευρωκοινοβουλίου (Χριστιανο­δη­μοκράτες, Σοσιαλδημοκράτες και Φιλε­λεύ­θεροι και λοιποί πιστοί των χρηματοπιστωτικών αγορών) για να διαγνώσει το ορατό δια γυμνό οφθαλμού. Ολο το προηγούμενο διάστημα ενέκρινε με τα δύο χέρια και επιδοκίμαζε χειροκροτώντας τα ψευδεπίγραφα «προγράμματα προσαρμογής». Η ηγεσία της απαιτούσε μ΄ ένα στόμα την εφαρμογή τους μέχρι κεραίας. Τότε οι «χασάπηδες» ήταν σωτήρες «χειρουργοί»!
Τι συγκλονιστικό συνέβη ξαφνικά, ώστε επιδοκιμασίες και χειροκροτήματα να διαδεχθούν δριμύτατες κατηγορίες και βαρύτατες καταδίκες; Απολύτως τίποτα, αν εξαιρέσουμε ότι άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για τις 100 μέρες προς τις ευρωεκλογές. Οτι η συσχετισμοί στο Ευρωκοινο­βούλιο τείνουν ν΄ ανατραπούν λόγω της ψήφου των Ευρωπαίων πολιτών και να προκύψουν απροσδιόριστες εξελίξεις. Η έκθεση, όπως και το αντίστοιχο κείμενο της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισμα­τικών Υποθέσεων του Ευρωκοι­νο­­βουλίου για τον «ρόλο και τις δράσεις της τρόικας (ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ) στις χώρες της Ευρωζώνης με πρόγραμμα», φαίνεται ότι προορίζονται να λειτουργήσουν σαν παραβάν. Για να κρυφτεί πίσω του η νεοφιλελεύθερη ευρωπαϊκή ελίτ την προεκλογική περίοδο. Διότι αν «χασάπης» είναι η τρόικα, όχι η ηγεσία της γερμανικής ευρωζώνης, ούτε τα ευρωπαϊκά όργανα και οι μνημονιακές κυβερνήσεις, όλα μπορούν να διορθωθούν! Η τρόικα κηρύσσεται παράνομη και αντιδημοκρατική. Φορτώνεται ως αποδιοπομπαίος τράγος όλες τις αμαρτίες και τέλος καλό όλα καλά για το νεοφιλελεύθερο κρεοπωλείο.

Παραλλήλως, δημιουργείται, όπως προαναγγέλλεται ήδη κάποιο άλλο «θεσμικό» όργανο, καταργούνται τα απεχθή μνημόνια από τα άλλα «σύμφωνα σταθερότητας» και η... ζωή συνεχίζεται με τις ίδιες πολιτικές! Ενδεχομένως, θα κληθούν να «πληρώσουν» και ορισμένα πρόσωπα ή και όργανα. Αλλά έτσι γίνεται πάντα. Στο πλαίσιο αυτό δεν αποκλείονται και ορισμένα απίστευτα και απίθανα ως τώρα. Ας προετοιμαστούμε, για παράδειγμα, να δούμε σημερινούς και χθεσινούς λάτρεις των προγραμμάτων λιτότητας ν΄ αναθεματίζουν την τρόικα. Τα ευαγγέλια - μνημόνια του παρελθόντος να παραδίδονται ρητορικά στις φλόγες. Ισως να τρίβουμε τα μάτια μας βλέποντας ακόμη και την κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου σε ρόλους «αντιμνημονιακούς», όταν η συγκεκριμένη τρόικα θα έχει εκτελέσει την αποστολή της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ροη αρθρων