Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2014

Περιμένοντας την «πολιτική στήριξη»...

απο το Tvxs...
«Μετά την επισημοποίηση του πρωτογενούς πλεονάσματος και πριν από τις ευρωεκλογές θα πρέπει να υπάρξει από τους εταίρους μας μία δήλωση πολιτικής στήριξης». Με αυτά τα λόγια στενός συνεργάτης του  πρωθυπουργού, μιλώντας χθες σε δημοσιογράφους, περιέγραψε με σαφήνεια την προεκλογική στρατηγική της κυβέρνησης. Στο Μέγαρο Μαξίμου προσβλέπουν στην ανοιχτή παρέμβαση των Βρυξελλών και του Βερολίνου υπέρ της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ ενόψει των ευρωεκλογών της 25ης Μαΐου. Γνωρίζουν ότι δεν πρόκειται να ξεκινήσει η συζήτηση για την απομείωση του ελληνικού χρέους πριν από τις ευρωεκλογές αλλά θέλουν να καθοριστεί ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και να εκφραστεί ισχυρή δέσμευση από την πλευρά των εταίρων ώστε να πάει ο Α. Σαμαράς στις κάλπες με το σύνθημα «ψηφίστε με για να υπογράψω το τέλος της ελληνικής κρίσης».
Μέχρι στιγμής, η στάση των εταίρων είναι αμφίθυμη και γι’ αυτό στο τραπέζι του Μεγάρου Μαξίμου υπάρχει και εναλλακτικό σενάριο ρήξης με την Τρόικα, εφόσον οι πιστωτές δεν δείξουν καλή διάθεση τον Απρίλιο, όταν θα επισημοποιηθεί από την Eurostat η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος.


Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι στις Βρυξέλλες και στο Βερολίνο επιθυμούν τη διατήρηση της παρούσας κυβέρνησης και ανησυχούν για το ενδεχόμενο εκλογικής νίκης του ΣΥΡΙΖΑ που μπορεί να επηρεάσει τη δυναμική σε ολόκληρο τον ευρωπαϊκό Νότο και να φέρει πιο κοντά τις εθνικές εκλογές εδώ. Ωστόσο, παρόλο που υπάρχει βούληση για στήριξη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ οι εταίροι/πιστωτές δεν μπορούν να καταπιούν την υπερβολική αυτοπεποίθηση που δείχνει η κυβέρνηση σε σχέση με το μέγεθος του πλεονάσματος, πόσο μάλλον που έχει αρχίσει να το μοιράζει σε ένστολους και χαμηλοσυνταξιούχους, εγκαινιάζοντας έναν κύκλο παροχολογίας που εκτός συνόρων φαίνεται εξωφρενικός.

Η επιστροφή της Τρόικας στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα θα είναι απλώς ενδεικτική της συνέχειας, αφού δεν υπάρχει περίπτωση να μην δοθούν δόσεις δεδομένου ότι λήγουν ομόλογα της ΕΚΤ τον Μάιο (9 δισ. ευρώ) και δεν υπάρχει στους ευρωπαϊκούς σχεδιασμούς αυτή τη στιγμή ένα πιστωτικό γεγονός τέτοιου τύπου. Οι συζητήσεις θα επικεντρωθούν κυρίως στα διαρθρωτικά (εργαλειοθήκη ΟΟΣΑ, ομαδικές απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα, φόροι υπέρ τρίτων, ασφαλιστικές εισφορές, απολύσεις/κινητικότητα στο Δημόσιο) ενώ η κάλυψη του δημοσιονομικού κενού του 2014 θα αφεθεί για αργότερα - όπως όλα όσα σημαίνουν νέα μέτρα λιτότητας.

Η γερμανική πολιτική ηγεσία και η Κομισιόν αντιλαμβάνονται ότι οι προεκλογικές σκοπιμότητες καθορίζουν τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης, επομένως δεν έχουν να περιμένουν και πολλά σε αυτή από άποψη μνημονιακής συνέπειας. Αντιλαμβάνονται επίσης, γιατί αυτό τους έχει διαμηνυθεί από την Αθήνα, ότι ένα πολύ κακό αποτέλεσμα τον Μάιο για την κυβέρνηση μπορεί να σημαίνει πρόωρες εθνικές εκλογές σύντομα και πολιτική αλλαγή. Επομένως δείχνουν ανοχή και περιμένουν, για να επανακαθορίσουν τη στάση τους όταν θα έχουν διαμορφωθεί όλα τα δεδομένα, δηλαδή την επομένη των ευρωεκλογών.

Το νέο δάνειο βρίσκεται στο τραπέζι, ή μάλλον στο συρτάρι του Β. Σόιμπλε, η κάλυψη των χρηματοδοτικών/δημοσιονομικών κενών της επόμενης τριετίας παραμένει σε εκκρεμότητα, η διάθεση του ΔΝΤ για απεμπλοκή από το ελληνικό πρόγραμμα είναι δεδομένη, όμως όλα αυτά θα κρυφτούν για λίγους μήνες κάτω από το χαλί, προκειμένου να μην χαλάει η εικόνα της κυβέρνησης.

Υπό αυτή την έννοια, το μήνυμα που εστάλη χθες από το Μέγαρο Μαξίμου περί «δήλωσης πολιτικής στήριξης» από τους εταίρους έχει χαρακτηριστικά παράκλησης αλλά και προειδοποίησης - αφού, αν δεν υπάρξει ανταπόκριση από τους δανειστές, οι κυβερνητικοί εταίροι δεν θα έχουν και πολλά να χάσουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ροη αρθρων