Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2014

Το Άδωνις βγαίνει από το ‘Άδης;

Γιώργος Ανανδρανιστάκης, απο την Αυγη...
Μαύρη Δευτέρα σήμερα, 17 Φεβρουαρίου του 2014. Με εντολή Σαμαρά κλείνουν όλα τα πολυιτατρεία του ΕΟΠΥΥ, διαλύεται μέσα σε μια μέρα ό, τι έχει απομείνει από την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Πρόκειται για έγκλημα εκ προμελέτης, με διεκπεραιωτή τον υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη, τον ερασιτέχνη φιλόλογο που αρέσκεται στην αναζήτηση πρωτότυπων ετυμολογιών, τα «γενέθλια», επί παραδείγματι, ετυμολογούνται, λέει, από τον άθλο, η ζωή μας είναι γεμάτη άθλους, γεμάτη δυσκολίες κι ένας τέτοιος άθλος είναι και το Μνημόνιο. Ε λοιπόν, μετά από το σημερινό μακελειό, το Άδωνις θα ετυμολογείται υποχρεωτικώς από το ‘Αδης και ζητώ συγγνώμη από τον θεό του κάτω κόσμου, που τον έβαλα δίπλα- δίπλα με τον τηλεβιβλιοπώλη. .
Προς τι η φασαρία, αναρωτιέται ο εκπρόσωπος του Άδη επί της Γης. Τα πολυιατρεία κλείνουν για ένα μήνα και μετά θα ξανανοίξουν ως κέντρα υγείας αστικού τύπου. Καταρχάς, ο ένας μήνας είναι χρόνος μεγάλος για ανθρώπους ασθενείς και ταλαιπωρημένους, που θα πρέπει να πληρώσουν από την τσέπη τους 50 ευρώ στον ιδιώτη γιατρό, για να τους εξετάσει και να τους γράψει τα φάρμακα. Είναι χρόνος τεράστιος για τα παιδιά και των δομών της ψυχικής υγείας, που θα μείνουν χωρίς ιατρική φροντίδα, τεράστιος και για τους γονείς αυτών των παιδιών.
Κι όταν περάσει ο μήνας, τι ακριβώς θα συμβεί; Τι θα είναι αυτά τα κέντρα υγείας αστικού τύπου, ποια επάρκεια θα έχουν σε προσωπικό και υλικό;
Πόσοι από τους 8.500 γιατρούς που τίθενται σε διαθεσιμότητα θα επαναπροσληφθούν; Δεν θέλει και πολλή σκέψη, η κυβέρνηση κλείνει τον ΕΟΠΥΥ, για να βάλει στη θέση του κάτι πολύ πιο φθηνό, είναι απολύτως βέβαιο ότι οι νέες δομές θα είναι πιο αδύναμες και υποτυπώδεις από τις παλαιές. Αυτή είναι η εντολή Σαμαρά, αυτό θα γίνει.
Κάτι μαύρες Δευτέρες σαν τη σημερινή καταλαβαίνεις γιατί ο Σαμαράς και ο Βενιζέλος επέλεξαν τον Γεωργιάδη για να διαλύσει τη δημόσια υγεία. Μόνο ένας αδίστακτος μωροφιλόδοξος θα μπορούσε να υπερασπιστεί αυτό το ανοσιούργημα. Μόνο αυτός θα μπορούσε να εκθειάζει δημοσίως τους κλινικάρχες και να ζητάει από την τρόικα να μην του κλέψει τη δόξα των απολύσεων, Μόνο αυτός θα μπορούσε να βγει στα κανάλια και να απειλήσει ευθέως τους γιατρούς, τους νοσηλευτές και τους διοικητικούς που είχαν μπει μπροστά, για να μην κλείσουν τα πολυιατρεία: «Όποιος δεν παραδώσει το ιατρείο θα έχει την ευθύνη, αν τα κρατήσουν ανοικτά θα πρέπει να πληρώσουν και το νοίκι», έκραξε ο ανθρωπάκος που έγινε υπουργός, αντί να τρέξει να κρυφτεί σε δώδεκα τρύπες, ντροπιασμένος για τα ερείπια που αφήνει ξοπίσω του.
Άδης και πολύ του πέφτει.
Γιώργος Ανανδρανιστάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ροη αρθρων