Τρίτη 20 Μαΐου 2014

Ευρωεκλογές 2014: Η «χαμένη γενιά» μπροστά στην ιστορική της αποστολή...

Γιάννης Μπουρνούς, απο το Left.gr...
Δεν θα γίνουμε η «χαμένη γενιά». Θα γίνουμε η γενιά της μεγάλης κοινωνικής αλλαγής στην Ελλάδα και την Ευρώπη!
 Κάποιοι χαρακτήρισαν τη γενιά μου ως «χαμένη γενιά». Η γενιά της κρίσης, της οποίας η ζωή χαρακτηρίζεται από το 60% της νεανικής ανεργίας, τη μαύρη κι ανασφάλιστη εργασία, τα «μπλοκάκια», τα vouchers, τις ατομικές συμβάσεις εργασίας, τις δίμηνες ή πεντάμηνες συμβάσεις σε Δήμους και Περιφέρειες.
Σύμφωνα με τη διεθνή αρθρογραφία, η Ελλάδα, η Πορτογαλία, η Ισπανία, η Ιρλανδία και τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που βρίσκονται υπό καθεστώς μνημονίων και έχουν εκτροχιασμένους δείκτες νεανικής ανεργίας, πάσχουν από “brain drain”: Στερεύουν, δηλαδή, από μυαλά, καθώς οι νέοι επιστήμονες μεταναστεύουν κατά εκατοντάδες χιλιάδες στο εξωτερικό.
300.000 νέοι Έλληνες και Ελληνίδες έχουν ήδη μεταναστεύσει σε κάθε γωνιά της Ευρώπης και του κόσμου. Άνθρωποι, συνήθως, με υψηλή επιστημονική κατάρτιση, κάτοχοι πτυχίων και μεταπτυχιακών τίτλων, που φεύγουν από τη χώρα αναζητώντας όχι κάποια ποιοτική εργασία, αλλά οποιαδήποτε εργασία, θυμίζοντας την οικονομική μετανάστευση των γονέων και των παππούδων τους τις δεκαετίες του ’50 και του ’60.
Η επισφάλεια έχει εδραιωθεί ως γενικευμένη συνθήκη ζωής για τις νεότερες γενιές των Ευρωπαίων και όχι μόνο για αυτούς του Ευρωπαϊκού Νότου. Ακόμη και στη «στιβαρή οικονομικά» Γερμανία, εκατοντάδες χιλιάδες νέοι άνεργοι υποχρεούνται από το γερμανικό ΟΑΕΔ να απασχολούνται στις λεγόμενες «mini jobs» («μίνι εργασίες»), με ωρομίσθιο 1 (!) Ευρώ, προκειμένου να λαμβάνουν το μηνιαίο επίδομα ανεργίας (Hartz 4) και ταυτόχρονα να «διατηρούνται σε εργασιακή εγρήγορση»!

Σύμφωνα με έρευνα της Eurofond (2011), το 48% των νέων Ευρωπαίων ηλικίας 18-30 ετών διαμένει ακόμη στην οικεία των γονιών. Η γενιά μου, οι σημερινοί 30άρηδες, χαρακτηρίζεται και ως γενιά των «baby losers», εκείνων, δηλαδή, που, εξαιτίας της επισφαλούς εργασιακής τους κατάστασης, αδυνατούν να κάνουν οποιονδήποτε μεσοπρόθεσμο ή μακρόπνοο σχεδιασμό για τη ζωή τους, για τη δημιουργία οικογένειας ή για τον τόπο κατοικίας τους.
Όλα αυτά δεν συμβαίνουν στην Ελλάδα και τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες εξαιτίας κάποιου «ατυχήματος» ή ως «φυσικά φαινόμενα». Είναι αποτέλεσμα της στρατηγικής της λιτότητας (με ή χωρίς Μνημόνια) που εφαρμόζεται από την Τρόικα, την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τις εθνικές κυβερνήσεις των κρατών-μελών της Ε.Ε.
Η νεοφιλελεύθερη πολιτική πλειοψηφία της Ευρωπαϊκής Ένωσης απαρτίζεται από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΝΔ), τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές (ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ) και τους Ευρωπαίους Φιλελεύθερους. Αυτή η τρικομματική συμμαχία είναι διπλά ένοχη, γιατί η πολιτική της οδήγησε στην κρίση και κατόπιν, στο όνομα, δήθεν, της αντιμετώπισης της κρίσης, οδήγησε στην εκτόξευση της ανεργίας, την καταστροφή του κοινωνικού κράτους και την ιδιωτικοποίηση των βασικών αγαθών (ενέργεια, νερό) και υπηρεσιών (υγεία, παιδεία, μεταφορές). Στόχος τους δεν ήταν η «αντιμετώπιση του δημόσιου χρέους», ούτε η «δημοσιονομική τακτοποίηση». Στόχος τους ήταν η μεγιστοποίηση της κερδοφορίας των τραπεζιτών και των μεγάλων επιχειρήσεων, μέσω της διάλυσης των εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων. Δεν είναι τυχαίο, ότι οι 500 πλουσιότεροι Έλληνες αύξησαν την περιουσία τους κατά 20% εν μέσω κρίσης, την ίδια στιγμή που οι μισθωτοί του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα έχουν χάσει το 40% του εισοδήματός τους.
Στις 25 Μαϊου έχουμε μπροστά μας μια μοναδική ευκαιρία να βάλουμε πάτο στο βαρέλι. Να σταματήσουμε την κοινωνική καταστροφή στην Ευρώπη, ξεκινώντας από την Ελλάδα. Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στη χώρα μας, σε συνδυασμό σε συνδυασμό με τον αναμενόμενο πολλαπλασιασμό των δυνάμεων της Ευρωπαϊκής Αριστεράς στις Ευρωεκλογές, θα αποτελέσει ιστορική εξέλιξη σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.
Σε εθνικό επίπεδο, γιατί θα οδηγήσει επιτέλους την καταστροφική συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου σε γρήγορη έξοδο και, σύντομα, στην παράδοση της κυβέρνησης της χώρας, μέσω της έκφρασης της λαϊκής βούλησης, στα χέρια μιας κυβέρνησης της Αριστεράς. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν υπόσχεται μαγικές λύσεις στα τεράστια προβλήματα του λαού μας. Δεσμεύεται, όμως, ενώπιον του ελληνικού λαού, ότι θα εφαρμόσει ανυποχώρητα το πρόγραμμά του για την κατάργηση των μνημονίων και την αποκατάσταση των βασικών μισθών και των κοινωνικών δικαιωμάτων, χωρίς να υποκύψει σε πιέσεις και εκβιασμούς, χωρίς να παραδώσει την εθνική κυριαρχία της χώρας μας στα χέρια της Τρόικας.
Αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, γιατί στο νέο Ευρωκοινοβούλιο η Ευρωπαϊκή Αριστερά θα είναι η πολιτική δύναμη με τη μεγαλύτερη αύξηση δυνάμεων και διεκδικεί για πρώτη φορά με αξιώσεις την 3η θέση, επιδιώκοντας να μπει σφήνα μεταξύ της «τρικομματικής συμμαχίας» που περιγράψαμε παραπάνω. Σ’ αυτό το νέο Ευρωκοινοβούλιο, με την Ευρωπαϊκή Αριστερά πρωταγωνίστρια δύναμη αντίστασης και εναλλακτική προοπτικής,  η κ. Μέρκελ και οι σύμμαχοί της, θα βρουν επιτέλους απέναντί τους έναν πραγματικά ισχυρό αντίπαλο: Τη φωνή των Ελλήνων και Ευρωπαίων εργαζομένων, τη φωνή της δημοκρατίας και της λαϊκής κυριαρχίας. Τη φωνή εκείνη, που, ενάντια στα συμφέροντα των τραπεζιτών και του μεγάλου κεφαλαίου, αγωνίζεται για τα συμφέροντα όλων των λαών της Ευρώπης.
Δεν θα γίνουμε η «χαμένη γενιά». Θα γίνουμε η γενιά της μεγάλης κοινωνικής αλλαγής στην Ελλάδα και την Ευρώπη!
Γιάννης Μπουρνούς
Υποψήφιος Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ροη αρθρων