Κυριακή 18 Μαΐου 2014

ΣΥΓΧΡΟΝΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΗΘΗ....

Ο Πυραυλος των Υπογειων...
Μέσα από τη συνεχή ροή των πληροφοριών μέσα στη κοινωνική ζωή, η πληροφορία , εν τέλει, δεν  αποτελεί έναυσμα , ούτε για προβληματισμό, ούτε για  καθαρότερη αντίληψη για την πραγματικότητα . Σίγουρα η πληροφορία δεν μπορεί, αλλά ούτε και έχει εκ φύσεως, την δύναμη και την δυναμική του βιώματος, αλλά παρόλα αυτά, κάποιος θα πίστευε, ότι αν μη τι άλλο θα μπορούσε να προβληματίσει. Άλλωστε, υποτίθεται, ότι ο καλά πληροφορημένος πολίτης, είναι ο πολίτης που στέκεται καλύτερα στο κοινωνικό γίγνεσθαι, επειδή σαν καλύτερα πληροφορημένος, διαβάζει  αυτό πού συμβαίνει με μεγαλύτερη ευκρίνεια.
Η εισαγωγή αυτή μπορεί εκ των υστέρων να φανεί άσχετη με το θέμα ,αλλά κατά την γνώμη μου, αποτελεί  μια ακόμη απόδειξη του πόσο εικονικά βιώνουμε την πραγματικότητα .
Έχουν υπάρξει τρία συμβάντα την τελευταία περίοδο, που σηματοδοτούν την κομβική εποχή στη οποία  ζούμε. 
Η Ουκρανία, οι νεκροί στο ανθρακωρυχείο της  Σόμα στη Τουρκία και το δημοσίευμα των FinancialTimesσχετικά με την σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την περίπτωση της Ελλάδας.
Τρία συμβάντα, φαινομενικά , άσχετα μεταξύ τους ,σε περιεχόμενο, σε διαφορετικά σημεία στο κόσμο, με διαφορετικούς συντελεστές και παθόντες.
Τι μπορεί να τα συνδέει λοιπόν; Υποθέτω ότι οι καλά «ενημερωμένοι» πολίτες τα γνωρίζουν . Τα έχουν ακούσει, τα έχουν διαβάσει, έτσι δεν χρειάζονται  ευρύτερη αναφορά. Άλλωστε οι «καλοί δημοσιογράφοι», έχουν φροντίσει να μας ενημερώσουν επαρκώς.
Στη Ουκρανία , σύσσωμος ο δυτικός κόσμος των πολιτικών ,  τρείς μήνες  τώρα, έχει ταχθεί ανερυθρίαστα,  στη μεριά μιας ακραιφνούς  «όμορφης» ναζιστικής  συντροφιάς.
Στη Τουρκία ,στη Σόμα, 302  εργάτες είναι νεκροί στα ανθρακωρυχεία της περιοχής. Ο πρόεδρος της χώρας ,ο αξιότιμος κύριος Ερντογάν, επισκέπτεται την περιοχή και δηλώνει, ότι «αυτά συμβαίνουν». Φροντίζει μάλιστα να χειροδικήσει ο ίδιος αλλά και τα σκυλιά πού τον φυλάνε, οι σωματοφύλακες του, στη κόρη ενός πεθαμένου ανθρακωρύχου ,η οποία τον καθυβρίζει για τον χαμό του πατέρα της.
Οι  FinancialTimesπεριγράφουν σε εκτεταμένο ρεπορτάζ τους ,την επεισοδιακή συνεδρία των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τις ίντριγκες του πολιτικού ιερατείου  για να ανατραπεί η τότε εκλεγμένη κυβέρνηση του Παπανδρέου.
Τι συνδέει λοιπόν τα τρία αυτά συμβάντα;
Η απροκάλυπτη ωμότητα και ο χυδαίος αμοραλισμός  ενός  μαύρου πολιτικού κόσμου, που στο όνομα των συμφερόντων του, δεν διστάζει να δημοσιοποιεί την κατάντια του, απροκάλυπτα, προφανώς γιατί θεωρεί, ότι βρίσκεται στο απυρόβλητο της θέσης του.
Οι πληροφορίες των συμβάντων κάνουν εδώ και καιρό τον γύρω του κόσμου και τελικά αυτό πού είναι ενδιαφέρον , δεν είναι, του πόσο αναίσχυντοι είναι και δηλώνουν με την στάση τους ότι είναι οι πολιτικοί, αλλά η αδιαφορία του κόσμου πού συνεχίζει την ζωή του απρόσκοπτα.
Τα συμβαίνοντα στη  κοινωνική ζωή αποτελούν πια ,εικόνες κινηματογραφικού φίλμ, που δεν προξενούν κανένα αίσθημα, καμιά αντίδραση. Είναι ουδέτερα συμβάντα για ουδέτερους ανθρώπους. Ανθρώπους  που είναι κατακλυσμένοι από τον ναρκισσισμό του ατομισμού τους. Ανθρώπους  πού έχουν εθιστεί στη σκοτεινιά μιας ζωής που κινείται στο βάλτο της ύπαρξης.
Προξενεί θλίψη και απογοήτευση.

Οφείλουμε να αναζητήσουμε μια ελπίδα, ένα φως μέσα στο αδιαπέραστο σκοτάδι που έχουμε περιπέσει. Είναι απολύτως αναγκαίο και επείγον.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ροη αρθρων