Παρασκευή 23 Μαΐου 2014

Θα μας βάλει σε περιπέτειες ο ΣΥΡΙΖΑ;

του Χαρη Γολεμη, απο την Αυγη...
Οι επερχόμενες εκλογές για το ευρωκοινοβούλιο θα μπορούσαν να θεωρηθούν οι κρισιμότερες στην Ελλάδα μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, αν ο χαρακτηρισμός αυτός δεν ταίριαζε καλύτερα στις εθνικές εκλογές που θα ακολουθήσουν τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις 25 Μαϊου.

Ακριβώς γι' αυτό το λόγο, η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ ή ΕΛΙΑ έχουν επιδοθεί σε μια εκστρατεία τρομοκράτησης του ελληνικού λαού, υποστηρίζοντας ότι η υπερψήφιση του ΣΥΡΙΖΑ θα οδηγήσει σε πολιτική αστάθεια και περιπέτειες. Στο ακραίο όριο, αυτές οι περιπέτειες φτάνουν μέχρι τον εμφύλιο πόλεμο, με τον οποίο μας απείλησε πριν από λίγο καιρό ο κεντροαριστερός αναπληρωτής υπουργός εσωτερικών κ. Γρηγοράκος. Δεν θα ασχοληθώ με αυτή την επαίσχυντη κινδυνολογία που μας γυρίζει στις φοβίες που καλλιεργούσε στο λαό, τα πρώτα μετεμφυλιακά χρόνια, η αυταρχική Δεξιά για να εμποδίσει την εκλογική άνοδο της Αριστεράς. Άλλωστε, λόγω της προφανούς γελοιότητάς της, η εν λόγω δήλωση αποσύρθηκε γρήγορα από την κυκλοφορία.
Αυτό που θέλω να σχολιάσω εδώ είναι ο ισχυρισμός των κυβερνώντων ότι η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα έχει ως αποτέλεσμα την έξοδο της χώρας από την ευρωζώνη και εν τέλει από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Για να στηρίξουν την κινδυνολογία τους, οι δύο κυβερνητικοί εταίροι αφ' ενός κατηγορούν τον ΣΥΡΙΖΑ για ευρωσκεπτικισμό και αφ' ετέρου αναφέρονται στο περιβόητο Σχέδιο Ζ που, κατά τους Financial Times, είχε συντάξει το επιτελείο του κ. Σόϊμπλε το 2011, με στόχο την αντιμετώπιση των κινδύνων για την ευρωζώνη σε περίπτωση αποβολής της Ελλάδας από αυτήν.
Δεν θα επαναλάβω εδώ τη θέση μου για την ιδεολογική χρήση του όρου ευρωσκεπτισμός-ή αντιευρωπαϊσμός- που χρησιμοποιείται εναντίον όλων όσων είναι εναντίον της «υπαρκτής ευρωπαϊκής ενοποίησης», όπως αυτή εξελίσσεται από τα μέσα της δεκαετίας του 1980..Άλλωστε, η κατηγορία περί αντιευρωπαϊσμού του ΣΥΡΙΖΑ έχει εντελώς απαξιωθεί από την υποψηφιότητα του Αλέξη Τσίπρα για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Θα ασχοληθώ μόνο με τον κίνδυνο αποβολής της Ελλάδας από τη ευρωζώνη, αν ο ΣΥΡΙΖΑ αναλάβει την κυβέρνηση. Είναι απορίας άξιον πώς οι οξφορδιανοί αστέρες της γνωστής εκδοτικής και τηλεοπτικής, συστημικής ναυαρχίδας-οι οποίοι μέμφονται τον Τσίπρα για ελλιπή γνώση της αγγλικής-δεν μετέφρασαν στα ελληνικά το Plan Z του Σόϊμπλε ως Σχέδιο Ω, αλλά ως Σχέδιο Ζ. Η απορία δεν είναι περί όνου σκιάς ούτε αποτελεί σχολαστικισμό. Ένα Σχέδιο Ω είναι ένα έσχατο σχέδιο, ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης. Και για την περίπτωση πυρηνικού πολέμου, η αμερικανική κυβέρνηση έχει καταρτίσει Plan Z.
Για να φτάσει, όμως, κάποιος από το Α (πλήρης συμμόρφωση της ελληνικής κυβέρνησης στο περιεχόμενο του μνημονίου) στο Ω (αποχώρηση της Ελλάδας από το ευρώ), μεσολαβούν 22 γράμματα της αλφαβήτου, δηλαδή ένας μεγάλος αριθμός ενδιάμεσων συμβιβαστικών λύσεων. Αλήθεια, ποια ήταν τότε και ποια είναι σήμερα η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης για το θέμα του δημόσιου χρέους και της αντιμετώπισης της λιτότητας;
Όπως έχουμε πολλάκις δηλώσει, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, αφού καταργήσει το μνημόνιο, θα πάει στις Βρυξέλλες να διαπραγματευτεί με τους εταίρους της χώρας, όχι με λυμένο το ζωνάρι της για καυγά αλλά ως ισότιμο μέλος της ευρωζώνης και της ΕΕ, ως μια ριζοσπαστική, αποφασιστική και ήρεμη δύναμη, με κόκκινη γραμμή τη σωτηρία του ελληνικού λαού, η οποία θα έχει ευεργετικές επιδράσεις σε όλη την Ευρώπη, ιδιαίτερα στις χώρες του Νότου.
Για να φτάσουμε, όμως, σ' αυτό το αποτέλεσμα, χρειάζεται στις ευρωεκλογές της Κυριακής ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι πρώτη δύναμη. Ας τον ψηφίσουν, λοιπόν, οι πολίτες χωρίς φόβο, αλλά με πάθος.
* Ο Χάρης Γολέμης είναι διευθυντής του Ινστιτούτου Νίκος Πουλαντζάς και υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ροη αρθρων