Τρίτη 13 Μαΐου 2014

Τα λέμινγκ δεν θα αυτοκτονήσουν φέτος....

Του Απόστολου Λυκεσά, απο το Alter Thess...
Στην Αρκτική τούνδρα ζει ένα ζώο μικρόσωμο, γεροδεμένο, το οποίο μοιάζει το ποντίκι αλλά με τρίχωμα πυκνό που το κάνει να φαντάζει χωρίς πόδια. Είναι το λέμινγκ, ένα «πλάσμα από το διάστημα» όπως λένε οι τοπικοί θρύλοι χωρίς να προσδιορίζουν αν προέρχονται από το Άλφα του Κενταύρου ή τον Αλτεμπαράν.
Τα λέμινγκ πολύ γνωστά στους κύκλους των βιολόγων, αν και αποτελούν από τα είδη που έχουν παρατηρηθεί και ερευνηθεί όσο λίγα, παραμένουν ένα βαθύ μυστήριο κυρίως σε ότι αφορά την αυτοκτονική τους συμπεριφορά. Σε τακτά χρονικά διαστήματα σε συντεταγμένες μάζες κατεβαίνουν από τους χερσότοπους και κάτω από ακατανίκητο ψυχαναγκασμό κατευθύνονται προς την θάλασσα όπου αυτοκτονούν πέφτοντας από τους γκρεμούς.
Στα εύκρατα κλίματα της μεσογειακής ζώνης, άλλοι βιολόγοι, μελετούν την συμπεριφορά του γκραικόνικου λέμινγκ το οποίο, σε τακτά χρονικά διαστήματα, οδηγημένα από ανάλογη παλαβομάρα με τους βόρειους συγγενείς τους, αντί να πάνε στη θάλασσα πέφτουν μέσα στην σχισμή ενός κουτιού που λέγεται κάλπη και η διαδικασία ορίζεται ως εκλογική μάχη. Οι βιολόγοι όταν τα γκραικόνικα λέμινγκ αρνούνταν να πέσουν και να γκεμοτσακιστούν με την επιλογή τους, όριζαν ειδικούς που καλούνταν δημοσκόποι και οι οποίοι είχαν ταχθεί να μάθουν στα τρωκτικά πως να πέφτουν καλύτερα στην σχισμή του χαμού τους.
Τα γκραικόνικα λέμινγκ δεν πέφτουν στη θάλασσα αν και πολλά από αυτά πιστεύουν ότι όντως προέρχονται από την Κασιόπη ή τους δακτύλιους του Κρόνου. Λέγεται ότι η επιλογή της σχισμής της κάλπης έχει να κάνει με την βατότητα των παραλιών και την έλλειψη μεγάλων και απότομων γκρεμών στα μέρη τους. Άλλοι υποστηρίζουν ότι αυτό δεν συμβαίνει διότι οι παραλίες είναι ιδιωτικές και δεν είναι ευχάριστο θέαμα να βλέπουν ξένοι επισκέπτες και θαλεροί επιχειρηματίες τα πτώματα των θυμάτων.

Τα λέμινγκ, μέχρι τα τελευταία χρόνια εμπιστευόταν το καθορισμένο ραντεβού με τον χαμό τους σε δύο ιδιαίτερες κάστες μεγαλοτρωκτικών, τα εργολάβιους πασόκιους και τα εφοπλίστιους νόδουλους. Ωστόσο, επειδή οι κλιματικές αλλαγές τα έχουν επηρεάσει, αναπτύχθηκε μια καινούργια κάστα η οποία απειλεί να χαλάσει τον προαιώνιο αυτοκτονικό κύκλο, πείθοντας όλο και περισσότερα γκραικόνικα λέμινγκ ότι αντί να αυτοκτονούν καλύτερα είναι να ζουν αλλά και να λιάζονται αυτά στις παραλίες, οπότε, αν θέλουν ας αυτοκτονούν οι κατασκευαστές γκρεμών και άλλων δημοσίων έργων καταστροφής.
Και τι δεν έχουν κάνει όσοι επιθυμούν να μην χαλάσει η αυτοκαταστροφική συνήθεια τους. Τους χάλασαν τις τρύπες που έχουν για σπίτια τους, οδήγησαν μια ολόκληρη γενιά σφριγηλών νεοσσών στο εξωτερικό, τους έκοψαν το φαγητό, έσπειραν τον διχασμό ανάμεσά τους, από άλλους αφαιρώντας και σε άλλους προσθέτοντας προνόμια, υπαγορεύουν καθημερινά ότι είναι άχρηστοι ποντικαραίοι, ανίκανοι και ακαμάτηδες, μαλλιαροί και άσχημοι, ότι δεν γίνεται να χαλάνε το θέλημα του Θεού. Τίποτα δεν φαίνεται να πείθει τα ζωάκια να συνεχίσουν τις παλιές συνήθειες. Λέγεται, μάλιστα, ότι επειδή έφτασε πάλι η στιγμή που θα ανοίξει η σχισμή της κάλπης τα λέμινγκ θα προχωρήσουν στο αδιανόητο: θα ρίξουν στον άπατο γκρεμό της σχισμής της κάλπης τα μεγαλοτρωκτικά που μέχρι πρότινος την γλύτωναν.
Σε κάθε περίπτωση πάντως –και ο ψίθυρος είναι πια βουητό- τα λέμινγκ δεν θα αυτοκτονήσουν τον φετινό Μάη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ροη αρθρων