Στο υπέροχο θεατρικό έργο των Α. Σακελλάριου και Χ. Γιαννακόπουλου «Θανασάκης ο πολιτευόμενος», στις αρχές της δεκαετίας του ΄50 άρτι αφιχθείς εξ Ελβετίας όπου σπούδασε, ο Θανασάκης εγκαθίσταται στην Ψροκώσταινα για να πολιτευθεί. Φιλοδοξεί κι αυτός να κατασκευάσει ένα successstory της εποχής, για μια Ελλάδα που μόλις έχει βγει από έναν παγκόσμιο κι έναν εμφύλιο πόλεμο.

Ο Θανασάκης ανήκει σ' εκείνη την κατηγορία των Ελλήνων που έφθαναν εξ Εσπερίας αρματωμένοι με γνώσεις και απόψεις, βερνικωμένοι με μπόλικο λούστρο και περισσό αυτοθαυμασμό, για να προσφέρουν με το αζημίωτο. Συναντούμε αυτήν την κατηγορία «σωτήρων - πιράνχας» με την ίδρυση του νεώτερου ελληνικού κράτους. Τότε που πλήθος άκαπνων φραγκοντυμένων συμπατριωτών μας ήρθαν από το εξωτερικό, κατέλαβαν υψηλές θέσεις στο Δημόσιο και το κατάκλεψαν. Όχι όλοι βέβαια, αλλά αρκετοί. Πολλοί, για την ακρίβεια. Τόσοι, ώστε να εμπνεύσουν τον πιο σπουδαίο θεατρικό συγγραφέα της εποχής, τον Μιλτιάδη Χουρμούζη, να γράψει τον «Υπάλληλο». Μια πικρή κωμωδία που αναδεικνύει όλη την ατμόσφαιρα της μίζας, της συναλλαγής και της αρπαχτής που βασίλευαν από τότε, την ίδια ώρα που οι ήρωες του '21 επένοντο και πέθαιναν στην ψάθα. Τα σχολικά βιβλία δεν αναφέρουν βέβαια πως ο ήρωας Νικηταράς (ο «τουρκοφάγος») ζητιάνευε έχοντας απ' το γκουβέρνο επίσημη άδεια ζητιάνου.
Πόσες και πόσες δεν είναι οι οικογένειες των κατ' επάγγελμα πολιτικών που, αφού βόλεψαν παιδιά και εγγόνια ώστε να ζουν απ τον δημόσιο κορβανά, κακίζουν το κακό και οκνηρό Δημόσιο με τους κηφήνες υπαλλήλους. Εδώ μιλάμε για Θανασάκηδες πάππου προς πάππον. Αλλά είναι και οι άλλοι Θανασάκηδες, αυτόνομοι και με «σόλο καριέρα». Αγαπημένες ιδιότητες: δήμαρχοι, νομάρχες, περιφερειάρχες, μέλη συμβουλίων, γενικοί γραμματείς υπουργείων, πρόεδροι οργανισμών. Τους γνωρίζουμε. Μεγαλώσαμε μαζί τους. Παρακολουθήσαμε την εξέλιξή τους πάντα μέσα από την εκάστοτε κρατούσα πολιτική κατάσταση.
Οι γερμανοτσολιάδες που έγιναν εθνικόφρονες μετεμφυλιακά, για να περάσουν στην υπηρεσία της χούντας αργότερα και να επανέλθουν μέσω της δεξιάς παράταξης ξανά στα πράγματα. Μέχρι πριν από λίγο, έκρυβαν όσο μπορούσαν το αμαρτωλό ακροδεξιό παρελθόν τους. Τώρα όμως το προβάλλουν ανερυθρίαστα, μιας και η ακροδεξιά προέλευσή τους είναι το πιο ασφαλές διαβατήριο για να πάρουν πρώτη θέση στο ακροδεξιό τραίνο της εποχής Σαμαρά.

Είχαμε βέβαια, κι έχουμε, τους σοσιαλ-Θανασάκηδες. Αυτούς που ήρθαν να μας σώσουν από τους δεξιο-Θανασάκηδες. Δημιούργησε και η «δημοκρατική παράταξη» τους δικούς της κηφήνες. Είναι εκείνοι που είδαν εξουσία και μπήκαν. Κάποιοι από αυτούς είναι ήδη στη φυλακή. Κάποιοι άλλοι δεν λένε να ξεγαντζωθούν από το άρμα της εξουσίας. Σε αγαστή συνεργασία με την ακραία εκδοχή της Δεξιάς του κ. Σαμαρά, συμμετέχουν μαζί της στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές παριστάνοντας τους «ανεξάρτητους». Ο περιφερειάρχης του ΠΑΣΟΚ κ. Σγουρός αδειάζει τους αντιπεριφερειάρχες του κόμματός του για να προσφέρει τις (χωρίς σταυρό) θέσεις τους σε καραμπινάτους νεοδημοκράτες. Η μεγάλη και κρίσιμη πλειοψηφία των παλιών συντρόφων τους όμως τους γύρισε την πλάτη. Το φυσάνε και δεν κρυώνει! Γι' αυτό κι αυτοί αμόλησαν πρόθυμα παπαγαλάκια να διακινούν παντού πως αυτοί που τους γύρισαν την πλάτη είναι οι κακοί, και πήγαν στον ΣΥΡΙΖΑ. Δηλαδή μόνο τόσο λίγοι ήταν οι καλοί στο ΠΑΣΟΚ; Αυτοί που έμειναν πιστοί στον κ. Βενιζέλο; Λίγοι, βρε παιδί μου. Πολύ λίγοι...
Μεθαύριο ψηφίζουμε για νέους δημάρχους, δημοτικούς συμβούλους, περιφερειάρχες, περιφερειακούς συμβούλους. Οι Θανασάκηδες, είτε κλέβουν το δημόσιο χρήμα είτε απλώς περιφέρουν τη σαχλαμάρα τους, είναι επικίνδυνοι. Όλοι μας τους ξέρουμε. Στη γειτονιά, στο χωριό, στην περιφέρειά μας. Προσοχή. Οι Θανασάκηδες είναι σίγουροι για την εκλογή τους. Μας έχουν αλλάξει τον γλόμπο στη κολώνα! Έριξαν μερικά μέτρα άσφαλτο, τους διαφημίζουν τα κανάλια και οι δημοσκόποι. Νομίζουν ότι είμαστε του χεριού τους.
Στην κωμωδία «Θανασάκης ο πολιτευόμενος», ο ήρωας μας, αφού απέτυχε να εκλεγεί, συζητώντας με τον μπακάλη κουνιάδο και χρηματοδότη του Μελέτη, του λέει πως πήρε εξακόσιες ψήφους. «Εδώ τις έχω!» κοκορεύεται δείχνοντας τη σφιχτοκλεισμένη χούφτα του. Ο Μελέτης παρατηρεί τη χούφτα με τους εξακόσιους ψηφοφόρους εντός της και ρωτά: «Βουλευτής βγήκες;» «Όχι» απαντά ο πολιτευόμενος. «Ε, τότε αμόλα τους να πάνε στο καλό, ρε Θανασάκη!».
Αύριο δραπετεύουμε λοιπόν από τους Θανασάκηδες και ψηφίζουμε για μας και τη ζωή μας!

* Ο Πάνος Σκουρολιάκος είναι μέλος της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ