Σάββατο 17 Μαΐου 2014

Έχει να πέσει πολύ γέλιο...

Αριστερη διεξοδος...
Οι εκλογές δεν ήταν, δεν είναι και δεν θα γίνουν το τέλος της διαδρομής του λαού για την ανατροπή. Και σε τοπικό επίπεδο, οι εκλογές αλλάζουν τη θέση που δίνεται η μάχη και δεν ολοκληρώνουν τη νίκη. Έχουν όμως καθοριστική επίδραση σε αυτό ακριβώς, στο πως δίνεται η μάχη για την υπεράσπιση των συμφερόντων των λαϊκών τάξεων απέναντι στους κυρίαρχους και για αυτό όλοι καταλαβαίνουν (ιδίως οι κυρίαρχοι!) τη σημασία τους. Για αυτό και για διάφορους άλλους λόγους αύριο και την επόμενη εβδομάδα έχει να πέσει πολύ γέλιο. 
 
Έχει να πέσει γέλιο γιατί θα χαμογελάσουν τα εκατομμύρια του λαού μας που βίωσε την καταλήστευση, την ανεργία, την απόλυση, το ξεπούλημα του εθνικού πλούτου, την καταπάτηση της δημοκρατίας, την απαξίωση της εθνικής κυριαρχίας, την μαζική μετανάστευση των νέων. Αύριο και ιδιαίτερα την επόμενη εβδομάδα θα χαμογελάσουμε όλοι οι άνθρωποι για την πρωτοπόρα επιτυχία της αριστεράς κόντρα στους εκπροσώπους του μαύρου, της αντίδρασης και της παραγωγικής διάλυσης.
 
Έχει να πέσει πολύ γέλιο γιατί οι εκπρόσωποι των ΝΔ και ΠΑΣΟΚ (Ελιά-χαχαχα) θα προσπαθούν να δικαιολογήσουν τα χάλια τους. Θα συγκρίνουν τα αποτελέσματα των Περιφερειακών/Δημοτικών με τις Βουλευτικές και όχι τις προηγούμενες Περιφερειακές/Δημοτικές ενώ το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών θα το εντάσσουν στο ευρύτερο πλαίσιο του Ευρωσκεπτικισμού και αηδίες. Ίσα-ίσα να πούνε καμιά μαλακία γιατί πρέπει κάτι να πουν ενώ περιμένουν την ώρα της μεγάλης κατάρρευσης στις βουλευτικές εκλογές που θα έρθουν. Εξάλλου οι μισοί από αυτούς θα σκέφτονται ήδη το πως θα πηδήξουν από το καράβι για να σώσουν τα τομάρια τους. 
 
Έχει να πέσει πολύ γέλιο γιατί θα δούμε όλα τα παπαγαλάκια στην υπέροχη εκείνη φάση που δεν μπορούν πλέον να το παίξουν άνετοι και κουλ καραγκιόζηδες όπως είναι κάθε βράδυ. Θα δούμε τον Πρετεντέρη αγχωμένο, την Σία μούγκα, τον Μπάμπη να αναζητά την "σοβαρή ΧΑ". Θα δούμε χαζά πάνελ και ηλίθιες ατάκες από τους μεγάλους-αμόρφωτους, τους απαίδευτους κονδυλοφόρους που είναι εκεί μόνο και μόνο γιατί γλύφουν το σύστημα και τα αφεντικά τους σε μια εποχή που οι άξιοι δεν χωράνε μιας και οι άξιοι είναι δημοκράτες και η δημοκρατία διώκεται. 
 
Έχει να πέσει πολύ γέλιο σε κάθε σπίτι που υπάρχει ο κλασσικός Δεξιός και ο (δυσεύρετος) αμετανόητος ΠΑΣΟΚος. Εκεί όλοι οι αριστεροί που τόσα χρόνια έπρεπε να αντιπαλεύουν την κριτική για τη χαμένο ψήφο θα ξεσαλώσουν. Το οφείλουν στον εαυτό τους. Όχι χωρίς σεβασμό αλλά και με το πικάρισμα που πρέπει. Δεν φεύγουν μονάχα οι τωρινοί εκπρόσωποι της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Φεύγει και μια εποχή. Χωρίς να είναι γνωστό του που ακριβώς πάμε, ο τόπος μας γυρνά σελίδα. Τον ρίξανε στο μαύρο - παλεύει να δημιουργήσει την ελπίδα!
 
Έχει να πέσει πολύ γέλιο - ιδίως την επόμενη εβδομάδα - με τις ανταποκρίσεις από τα "διεθνή και έγκυρα μέσα". Θα ουρλιάζει το Der Spiegel, θα χτυπιέται η "Bild", θα σκούζει η Frankfurter Allgemeine. Τέλειο! Ας πούνε ότι μαλακία θέλουν να πούνε. Η Αφροδίτη της Μήλου θα στείλει αυτή τη φορά η ίδια το "δάχτυλο" στην κατεύθυνση που πρέπει: στους γραφειοκράτες των Βρυξελλών, στους εκπροσώπους των εκμεταλλευτών, τους φορείς της ιστορικής λήθης που έφτασαν στο σημείο να στηρίζουν τους Ναζί στην Ουκρανία. 
 
Έχει να πέσει πολύ γέλιο γιατί θα γεννηθεί πάλι η ελπίδα. Θα χαμογελάμε, θα γελάμε, θα πιούμε και κανένα κρασί. Να πάρουμε δύναμη για τον αγώνα που έρχεται μιας και τα εκλογικά αποτελέσματα αυτών των δύο Κυριακών είναι μονάχα ένας μεγάλος σταθμός του αγώνα και όχι το τέλος του. Αγώνα για το κίνημα. Αγώνα για το πολιτικό πρόγραμμα ριζοσπαστικής διεξόδου της αριστεράς. Αγώνα για τη μετωπική συμπόρευση γιατί κανείς που αγωνίζεται ποτέ δεν περισσεύει. Αγώνα για τη μεγάλη νίκη του λαού απέναντι στους εκπροσώπους της ιστορικής οπισθοδρόμησης. Στο τόπο μας πάντα γελάμε πριν δώσουμε την επόμενη μάχη. Ο αγώνας και οι προκλήσεις είναι μπροστά μας. Με επίγνωση των τεράστιων αδυναμιών και αντιφάσεων που υπάρχουν στους αριστερούς πολιτικούς σχηματισμούς. Με επίγνωση της ιστορικής πρόκλησης για τον ΣΥΡΙΖΑ που προχωρά μπροστά στην κατάκτηση της εξουσίας. Με κατανόηση της ανάγκης ενός νέου κύματος ριζοσπαστικοποίησης του χώρου αυτού όχι απλά ως πολιτική αντίληψη αλλά ως ανάγκη για να νικήσει ο λαός και να μην γίνει η αλλοτριωθεί ο αγώνας (κύρια από επικίνδυνες Ευρωλιγούρικες απόψεις...). Αλλά και με πεποίθηση για την τεράστια ευκαιρία της εποχής: η αριστερή κυβέρνηση που κυοφορείται και μπορεί να γίνει πραγματικότητα πυροδοτεί την δυνατότητα να έρθει ο λαός στο προσκήνιο. Όταν η ιστορία ανοίγει το παράθυρο της ευκαιρίας, δεν μπορεί παρά να σπρώχνουμε όλοι κατά το δρόμο που εξυπηρετεί την ανάγκη των ανθρώπων να νικήσουν το θάνατο και να αποφύγουν το δρόμο της ιστορικής καταστροφής, την ανάγκη να γίνει ο λαός κυρίαρχος και νοικοκύρης στον τόπο του. 
 
 

Κώστας Αλέξης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ροη αρθρων