Δευτέρα 12 Μαΐου 2014

Η κατάρρευση της μεγάλης μνημονιακής συμμαχίας...

Παύλος Κλαυδιανός, απο την Εποχη...
Στην ευθεία, την εντελώς τελική, προς τις εκλογές οι πολιτικές εξελίξεις παίρνουν, πραγματικά, δραματικές διαστάσεις. Η πραγματικότητα που διαμορφώνεται υπερβαίνει κατά πολύ
και τις πιο οριακές προβλέψεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Δεν συζητούμε, τόσο ποιο είναι το πρώτο κόμμα και πόσες μονάδες βρίσκεται μπροστά, αλλά αν η διαφορά θα θέτει ζήτημα νομιμοποίησης της κυβέρνησης.
Όσα ζούμε είναι η κατάρρευση μιας μεγάλης και στρατηγικής συμμαχίας των δυνάμεων του συστήματος, που συγκροτήθηκε για να διεκπεραιώσει τη διακυβέρνηση της χώρας με βάση το μνημόνιο. Η παραδοχή της κατάρρευσης, χωρίς μισόλογα και στην κυριολεξία μπροστά στο λαό που βαδίζει προς τις κάλπες, από τις ίδιες τις μνημονιακές δυνάμεις τονίζει ακόμη πιο πολύ τη σημασία της.

Αχρηστεύθηκε ο μεγάλος συνασπισμός

Αχρηστεύθηκε, λοιπόν, ο μεγάλος συνασπισμός ΠΑΣΟΚ-ΝΔ (η ΔΗΜΑΡ δραπέτευσε, αλλά μάλλον δύσκολα θα σωθεί) χωρίς, όμως, να έχει ακόμη τελειώσει το έργο του. Και αυτό είναι το μεγάλο, οξύ πρόβλημα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι δυνάμεις του συστήματος εντός και εκτός Ελλάδος. Διότι η εργασία που απομένει είναι ακόμη παρά πολύ όπως είδαμε με το μεσοπρόθεσμο και με τα όσα προειδοποιητικά ειπώθηκαν στο Γιούρογκρουπ. Κυρίως να «συνεχίσει το πρόγραμμα  νεοφιλελεύθερου μετασχηματισμού της ελληνικής κοινωνίας… που εντάσσεται στο στόχο παγίωσης του μνημονίου του καθεστώτος» όπως υποστηρίζει ο Σπύρος Λαπατσιώρας στις σελίδες 8 και 9.
Και εξαιρετικά επισφαλής διαδικασία καθώς η κοινωνική έρημος που διαμορφώθηκε τροφοδοτεί τις δυνάμεις της ανατροπής αυτής της πολιτικής. Και οι ευρωεκλογές μπορεί να είναι η πρώτη πράξη. Οι πολίτες αυτό το διαισθάνονται, πλέον, και με τη βοήθεια του κ. Βενιζέλου… Αυτό, ασφαλώς, δεν θα αρκούσε για να δεχθούν το πλήγμα της ήττας οι μνημονιακές δυνάμεις. Το ρήγμα στη συμμαχία συμπίπτει με την εμπέδωση της αλήθειας ότι ο κόσμος που συσπειρώνεται γύρω από τον ΣΥΡΙΖΑ είναι σταθερός και αποφασισμένος.
Όποια επίσημα γκάλοπ και αν διαβάσουμε. Διότι από τα προσωπικά γκάλοπ του καθενός μας επιβεβαιώνεται τουλάχιστον η ψαλίδα υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ στην παράσταση νίκης. Παρά, δε, τις επιθέσεις κάθε μορφής των συνασπισμένων μνημονιακών αλλά και των ανιστόρητων δυνάμεων, όπως το ΚΚΕ, ή τις δικές μας αστοχίες.
Αυτή η αντοχή του συριζικού κόσμου, κομματικού και ευρύτερα λαϊκού, είναι η  δύναμη που όπως όλα δείχνουν θα ανατρέψει φόβους και εμπόδια και θα φέρει αποφασιστικά μπροστά τον ΣΥΡΙΖΑ. Οι ευρωεκλογές, αυτή τη φορά, με το εθνικό κα διεθνικό-ευρωπαϊκό τους στοιχείο, δεν είναι δεύτερες εκλογές, είναι πρώτες.

Εκνευρισμός στο Μαξίμου

Αυτή η πιθανή εξέλιξη των πραγμάτων δημιουργεί μεγάλο εκνευρισμό στο Μαξίμου και στο κόμμα της ΝΔ. Η ομιλία του Α. Σαμαρά στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του είναι χαρακτηριστική. Με την κινητοποίηση του κόμματος ασχολήθηκε λίγο και το έκανε κυρίως για να ασκήσει κριτική στην παρατηρούμενη χαλαρότητα ή και αδράνεια των στελεχών της. «Να δώσετε τη μάχη έντιμα, δυνατά, με αυτοπεποίθηση, στηρίζοντας εμπράκτως την παράταξη και τις επιλογές της» τόνισε.
Το μεγαλύτερο μέρος το αφιέρωσε σε αφορισμούς – ακραίους – για το ΣΥΡΙΖΑ. «Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι συνώνυμος με την αστάθεια, έχει σημαία του και βασική του επιδίωξη την αποσταθεροποίηση» είπε και δεν ξέχασε ακόμη να αναφερθεί σε «τρομοκράτες», «κουκουλοφόρους», «φωτιές», κ.τ.λ. Τοποθετήσεις που, σύμφωνα και με ρεπορτάζ του φιλικού Τύπου («Καθημερινή») δεν βρίσκουν σύμφωνα πολλά στελέχη του και ίσως γι’ αυτό δεν αναφέρθηκαν στα περισσότερα κεντρικά κανάλια. Δεν παρέλειψε, ακόμη, και τον εκφοβισμό. «Φτάνει να μην κάνουμε κανένα λάθος στο μεταξύ, φτάνει να μείνουμε στο δρόμο μας, στην πορεία που με σταθερότητα έχουμε χαράξει… κι αυτό θα κριθεί στις επόμενες αυτοδιοικητικές και ευρωπαϊκές εκλογές» υπογράμμισε.
Βοήθεια στο έργο του πρωθυπουργού έσπευσε να δώσει ο κ. Τζέρι Ράις του ΔΝΤ, ο οποίος σημείωσε ότι «το ελληνικό πρόγραμμα, όπως και σε άλλα προγράμματα, η πολιτική σταθερότητα είναι σημαντικό ζήτημα». Ανάλογη βοήθεια σίγουρα θα πρέπει να περιμένουμε και από άλλους ως τις εκλογές.

Εκβιάζει ο Βενιζέλος

Με την πολιτική σταθερότητα, εξάλλου, θέλησε να παίξει πολιτικό παιχνίδι και ο κ. Ευ. Βενιζέλος, εκβιάζοντας κατ’ αρχάς τους πολίτες, αλλά ανοίγοντας έτσι και τους ασκούς του Αιόλου. Με τη διατύπωση ότι δεν μπορεί να υπάρξει κυβέρνηση χωρίς το ΠΑΣΟΚ και την παραδοχή, επί της ουσίας, ότι το κόμμα του έχει υπαρξιακό πρόβλημα έθεσε όλα τα ζητήματα μαζί στο τραπέζι: και της κυβέρνησης και του κόμματός του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ροη αρθρων