Πέμπτη, 8 Μαΐου 2014

Επιστρέψτε τους το πλεόνασμα της δυστυχίας σας....

Του Απόστολου Λυκεσά, απο το Alter Thess...
Βρίθουν παλινωδιών οι κυβερνητικές ανακοινώσεις των τελευταίων ημερών για το ύψος, τα κοινωνικά κριτήρια και το τελικό ποσό που θα μοιραστεί από το καλούμενο πλεόνασμα. Αφήνω, πάντως, κατά μέρος τα πικρόχολα και δηκτικά σχόλια ευρωπαϊκών μέσων ενημέρωσης, ότι η ιστορία του πλεονάσματος είναι μια απάτη ακόμη.
Μένω στο τυπικό, τις επίσημες ανακοινώσεις, τις ανακολουθίες για τον αριθμό των δικαιούχων, το ύψος του ποσού που θα λάβουν. Κάθε μέρα και μια ανακοίνωση. Σε κάθε ιστοσελίδα δίνεται και μια διευκρίνιση. Αγωνιώδη τηλεφωνήματα ανθρώπων σε απόγνωση «εμπίπτω στις διατάξεις; πόσα θα πάρω, πότε θα τα πάρω; τι θα γίνει με τους φιλοξενούμενους στο σπίτι των γονιών τους;…».
Ετούτο το αλισβερίσι δεν μπορεί να γίνεται από απλώς ανίδεους, ψεύτες ή υποκριτές. Ακόμη κι αν δεν έχεις καταλήξει, αν έχεις ξεχάσει τα χθεσινά ψέματα και θέλεις να τα αναπληρώσεις με τα σημερινά, δεν γίνεται να μην αντιλαμβάνεσαι ότι αυτή η συμπεριφορά έχει και σαδιστικά στοιχεία. Σαδιστής κατά το λεξικό είναι αυτός που αντλεί απόλαυση όταν προκαλεί πόνο, σωματικό ή ψυχικό, στους άλλους.
Υποτίθεται ότι χθες το σαδιστικό παίγνιο έλαβε τέλος αφού αποφασίστηκε και ο αριθμός των δικαιούχων και οι προϋποθέσεις που τίθενται και το ποσό που ο καθένας από αυτούς θα πάρουν. Η ιστοσελίδα του Βήματος, περιγράφει τις χθεσινές, υποτίθεται –γιατί ποτέ κανείς δεν ξέρει- τελικές ρυθμίσεις:
Τρεις ημέρες πριν καταβληθεί το κοινωνικό μέρισμα σε περίπου 270.000 οικογένειες, το υπουργείο Οικονομικών βλέποντας ότι χιλιάδες είναι τα νοικοκυριά που απορρίπτονται οι αιτήσεις τους επειδή ξεπερνούν για λίγα ευρώ τα κριτήρια που έχουν τεθεί, αποφάσισε να αυξήσει τα εισοδηματικά κριτήρια στο ύψος του επιδόματος που αναλογεί σε άγαμους, έγγαμους με ή χωρίς παιδιά. Επίσης κάνει πίσω στο ελάχιστο επίδομα που με βάση την απόφαση που είχε πάρει υπογραφές από τους αρμοδίους θα ήταν 8 ευρώ για όσους ήταν στα όρια των κριτηρίων και σύμφωνα με πληροφορίες το αυξάνει στα 50 ευρώ.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η βελτιωμένη υπουργική απόφαση που αναμένεται σήμερα Τετάρτη να δοθεί στη δημοσιότητα θα προβλέπει μεταξύ άλλων την αύξηση του εισοδηματικού ορίου για τους άγαμους από τα 6.000 ευρώ στα 6.500 ευρώ, για τους έγγαμους χωρίς παιδιά από τα 8.000 ευρώ στα 8.667 ευρώ, για τους έγγαμους με 1 παιδί από τα 9.000 ευρώ στα 9.750 ευρώ, για τους έγγαμους με δύο παιδιά από τα 10.000 ευρώ στα 10.833 ευρώ, για τους έγγαμους με 3 παιδιά από τα 11.000 ευρώ στα 11.917 ευρώ κτλ.
Αντίστοιχη αύξηση των εισοδηματικών κριτηρίων θα ισχύει και για τις μονογονεϊκές οικογένειες με 1 παιδί, 2 παιδιά, 3 παιδιά κτλ.
Ομως, όσο ξεπερνάει το εισόδημα του δικαιούχου το αρχικό εισοδηματικό κριτήριο και φθάνει το νέο κριτήριο που καθορίζεται από την απόφαση του υπουργείου Οικονομικών, για κάθε 1 ευρώ επιπλέον εισοδήματος το κοινωνικό μέρισμα θα μειώνεται κατά 1 ευρώ.
Αντίστοιχη διαδικασία είχε ακολουθεί και για τους ένστολους που ξεπερνούσαν το όριο του μηνιαίου μισθού των 1.500 ευρώ.
Για παράδειγμα έστω ότι άγαμος έχει δηλώσει ετήσιο εισόδημα 6.300 ευρώ το οικονομικό έτος 2013 (εισοδήματα 2012). Ο συγκεκριμένος με βάση τα ισχύοντα κόβεται από το σύστημα και δεν θα πάρει το επίδομα γιατί ξεπερνά το εισοδηματικό όριο των 6.000 ευρώ. Ωστόσο, με τη νέα απόφαση θα λάβει και αυτός επίδομα αλλά μειωμένο κατά 300 ευρώ.
Οσο δηλαδή είναι το επιπλέον εισόδημα από το αρχικό όριο. Ετσι, αντί να λάβει 500 ευρώ που είναι το ύψος του βασικού επιδόματος για τον άγαμο, θα εισπράξει τελικά 200 ευρώ.
Στην περίπτωση των έγγαμων χωρίς παιδιά με εισόδημα το 2012 π.χ. 8.400 ευρώ θα μειωθεί το επιδόμα κατά 400 ευρώ. Αρα δεν θα λάβουν 667 ευρώ αλλά 267 ευρώ.
Αντίστοιχη διαδικασία ακολουθείται και στις οικογένειες με 1 παιδί, 2 παιδιά, 3 παιδιά.
Ειδικότερα, με 1 παιδί και με ετήσιο εισόδημα από 9.000,01 έως 9.750 ευρώ θα λάβουν από 8 έως και 750 ευρώ, ενώ έγγαμοι με 2 παιδιά και με εισόδημα το 2012 κυμαινόμενο από 10.000,01 έως 10.833 ευρώ θα λάβουν κοινωνικό μέρισμα έως 833 ευρώ. Οσο πλησιάζει το ετήσιο εισόδημά τους τα 10.833 ευρώ τόσο θα μειώνεται και το αρχικό ποσό του μερίσματος των 833 ευρώ.
Αξίζει να τονιστεί ότι μόλις 1 στις 3 αιτήσεις εγκρίνονται. Συνολικά έχουν υποβληθεί 830.000 αιτήσεις, ενώ έχουν απορριφθεί 560.000 αιτήσεις και έχουν εγκριθεί με την αρχική υπουργική απόφαση (δηλαδή πριν αυξηθούν τα εισοδηματικά κριτήρια) 270.000 αιτήσεις
Οι πρώτες πληρωμές θα γίνουν την Παρασκευή 9 Μαΐου και προσπαθούν στο υπουργείο Οικονομικών να περιληφθούν σε αυτές και εκείνοι που εντάσσονται στα νέα διευρυμένα εισοδηματικά κριτήρια. •Η διαδικασία καταβολής τους κοινωνικού μερίσματος είναι σε εξέλιξη και οι πρώτες πληρωμές στους δικαιούχους θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή, 9 Μαΐου 2014, •Η υποβολή των αιτήσεων συνεχίζεται με ικανοποιητικό ρυθμό, όπως και η αξιολόγησή τους,• Σε κάθε περίπτωση, εκπτώσεις στη διανομή του συνολικού ποσού του κοινωνικού μερίσματος δε θα γίνουν.
Χρειάζεται πλέον απίστευτη υπομονή και χιλιάδες λέξεων για να περιγραφεί η συνέχιση του σαδιστικού πανηγυριού σε βάρος χιλιάδων ανθρώπων οι οποίοι μόνο που δεν καλούνται να πανηγυρίσουν για τα βάσανα στα οποία τους υποβάλλουν. Την ταπείνωση που υποκρύπτεται για κάθε οικογένεια πίσω από τους αριθμούς. Το βασανιστήριο των 8 ευρώ, τα αστρικού τύπου νεφελώματα για τα 833. Οι ασάφειες στις οποίες κρύβεται ως αυγοέκπληξη πάντα μια νέα πιθανότητα -παρά τους εξευτελισμούς- να μην πάρει καν κάποιος ούτε το γλίσχρο αντίτιμο της υπομονής που έχει επιδείξει. Παλιά, τουλάχιστον, οι πολιτευτάδες που το φυσούνανε το χρήμα, εξαγόραζαν ψήφους με τους οβολούς εν τη παλάμη. Τώρα, η συγκυβέρνηση που τρίζει, θέλει να εξαγοράσει ψήφους μετρώντας την κλιμάκωση της απελπισίας ενός εκάστου. Ε, αν μπορείτε, αν το δικαιούστε, αν έχετε την υπομονή, ακόμη ακόμη αν έχετε την ανάγκη και για 8 ευρώ, μπείτε στη σειρά. Και επιστρέψτε τους ύστερα το πλεόνασμα της δυστυχίας και της απόγνωσης στα οποία σας έριξαν. Ρίξτε τους σε πολιτική απόγνωση και δυστυχία. Τα κλαψουρίσματά τους αλά Μπούκουρα, τα οποία ακούγονται ήδη, θα είναι μια πρώτη ικανοποίηση.
* Ο δημοσιογράφος του ρ/σ "Στο Κόκκινο 93,4" Απόστολος Λυκεσάς αρθρογραφεί καθημερινά στο alterthess.gr. Ακούστε ζωντανά στο "Κόκκινο 93,4" την εκπομπή "Ορθά- Κοφτά" με τον Απόστολο Λυκεσά Δευτέρα- Παρασκευή 10:00- 12:00.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ροη αρθρων