salatatv...
το πρωτοσέλιδο της Ελευθεροτυπίας της Δευτέρας 26/9/2011 είχε μια φωτογραφία από αυτές που δικαιολογούν το γνωμικό «μια φωτογραφία αξίζει όσο χίλιες λέξεις».
το πρωτοσέλιδο της Ελευθεροτυπίας της Δευτέρας 26/9/2011 είχε μια φωτογραφία από αυτές που δικαιολογούν το γνωμικό «μια φωτογραφία αξίζει όσο χίλιες λέξεις».
Η ιστορία έχει ως εξής: ο πατέρας, αντιπρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, πήγε μαζί με την κόρη του στην πλατεία Συντάγματος με σκοπό να πάρει μέρος σε μία ειρηνική παράσταση διαμαρτυρίας μπροστά στη Βουλή.
Πριν καν ξεκινήσει η διαμαρτυρία, οι "άνδρες" των ΜΑΤ πλησίασαν τον κόσμο που είχε αρχίσει να συγκεντρώνεται και άρχισαν να απωθούν τους πολίτες με τις ασπίδες τους. Ένας από τους υφιστάμενους του κυρίου Παπουτσή, σε μια ένδειξη ανδρισμού, χτύπησε το οκτάχονο κοριτσάκι στο πρόσωπο με την ασπίδα του. Η φωτογραφία τραβήχτηκε λίγα δευτερόλεπτα μετά.
Δυστυχώς, όπως ήταν αναμενόμενο, υπήρξαν και κάποιοι που για το παραπάνω περιστατικό κατηγόρησαν... τον πατέρα του κοριτσιού! «Πόσο μαλάκας πρέπει να είσαι για να βάλεις το παιδί σου μπροστά στα ΜΑΤ; Για λίγη δημοσιότητα (κ με το φωτογράφο έτοιμο)», ήταν ο αφορισμός ενός γνωστού υποστηρικτή της κυβέρνησης στο twitter, από τον οποίο ξεκίνησε μια τεράστια συζήτηση με πολλούς συμμετέχοντες, άλλοτε εντός και άλλοτε εκτός των ορίων ευπρέπειας. Θα επιχειρήσω να αναλύσω λίγο αυτή τη δήλωση, μιας και απ' ότι φαίνεται αντιπροσωπεύει ανησυχητικά πολύ κόσμο.
Ας αρχίσουμε με τα βασικά: συμφωνα με το ρεπορτάζ, δεν έβαλε ο πατέρας το παιδί του μπροστά στα ΜΑΤ, αλλά τα ΜΑΤ προσέγγισαν τον κόσμο που είχε αρχίσει να συγκεντρώνεται για να τον διαλύσουν.
Φυσικά ο πατέρας θα μπορούσε να πάρει την κόρη του και να φύγει βλέποντας τα ΜΑΤ να πλησιάζουν. Σωστό. Μόνο που αυτό είναι κάτι που θα μπορούσε να πει κάποιος που αποδέχεται πως τα ΜΑΤ επιτίθενται απρόκλητα κατά πολιτών και χτυπάνε αδιακρίτως. Οι υποστηρικτές της κυβέρνησης και της αστυνομίας, που σε κάθε περιστατικό αστυνομικής βίας επιρρίπτουν ευθύνες στα θύματα λέγοντας πως με τον ένα ή τον άλλο τρόπο προκάλεσαν όσα έπαθαν, με ποια λογική λένε πως ένα οκτάχρονο κοριτσάκι θα διέτρεχε κίνδυνο πηγαίνοντας στο Σύνταγμα; Θυμίζω ότι η προγραμματισμένη ειρηνική διαμαρτυρία δεν είχε καν αρχίσει. Όπως είπε και ο χρήστης @Arkoudos στο twitter, «αν αρχίσουμε, στο "τι δουλειά έχει το παιδί στην διαδήλωση", θα καταλήξουμε πολύ εύκολα στο "τι δουλειά έχει ο Αλέξης στα Εξάρχεια"»...
Όσο για τη σαφή υπόνοια πως το σκηνικό ήταν σκηνοθετημένο ("με τον φωτογράφο έτοιμο"), αυτή είναι εντελώς αυθαίρετη: ένας "έτοιμος" φωτογράφος δε θα δυσκολευόταν να απαθανατίσει τη στιγμή του χτυπήματος, η οποία σίγουρα θα έκανε μεγαλύτερη εντύπωση. Αντίθετα, για να πάρει κανείς τη συγκεκριμένη φωτογραφία -η οποία πάρθηκε αφότου ο αστυνομικός έχει χτυπήσει το κοριτσάκι και ο πατέρας του το έχει πάρει στην αγκαλιά του-,αρκεί να βρισκόταν σε ακτίνα 20-30 μέτρων από το σημείο του περιστατικού για να ακούσει το κλάμα του παιδιού και τις φωνές του πατέρα. Ο μόνος τρόπος για να "δει" κανείς στήσιμο, είναι να το ψάχνει απεγνωσμένα.
Εν κατακλείδι, ο πατέρας του κοριτσιού έχει όντως ένα μερίδιο ευθύνης για αυτό που έπαθε η κόρη του. Δεν ξέρω αν είναι ένας μαλάκας που την πήρε μαζί του ξέροντας τι μπορεί να συμβεί, ή απλά ένας αφελής που πίστευε πως δε μπορεί οι "προστάτες του πολίτη" να είναι τόσο άνανδροι και βίαιοι. Με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο, πάντως, ένα μερίδιο ευθύνης του αναλογεί σίγουρα.
Αλλά είναι αυτό το μείζον; Αυτό, και όχι η συμπεριφορά των ΜΑΤ, που όλο και περισσότερο δρουν ως μια ανεξέλεγκτη συμμορία, απολαμβάνοντας την πλήρη κάλυψη μιας τρομοκρατημένης κυβέρνησης;
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου