Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2012

Η εξαγωγή του «ελληνικού μικροβίου»...

του Παντελη Μπουκαλα απο την Καθημερινη...
Αν οι Ελληνες εικονογραφούνται σαν το σημείο του Κακού, ένα μεταμοντέρνο 666, στο μυθιστόρημα πολιτικής φαντασίας που είναι μπεστ σέλερ στον χώρο των μίντια, των τραπεζιτών και της τρόικας, Πορτογάλοι, Ισπανοί, Ιρλανδοί και Ιταλοί προβάλλονται σαν τα καλά παιδιά. Το ευρωπαϊκό σύστημα παρουσιάζει τους κυβερνήτες των χωρών αυτών σαν επιμελείς μαθητές που και τους δασκάλους ακούνε και τις εργασίες τους παραδίδουν έγκαιρα και φροντισμένες. Τους εμφανίζει δηλαδή σαν το ακριβώς αντίθετο από τους πολίτες της Ελλάδας (και όχι τους ευπειθείς κυβερνήτες). Εμάς και σαν αραχτούς στη μόνιμη λιακάδα μάς στολίζουν, και σαν τσαπατσούληδες και αργούς μας καταδικάζουν, και σαν ανεύθυνους μας αποδοκιμάζουν. Βλέπετε, εκτός από μέλη του Νότου, παραμένουμε και κομμάτι των «οπισθοδρομικών» Βαλκανίων, όπως όλο και συχνότερα μας θυμίζουν.
Δυστυχώς, ούτε στην Πορτογαλία ούτε στην Ισπανία ή την Ιρλανδία απέφυγαν ό,τι υποτίθεται πως ήταν μοιραίο μόνο για τους «απείθαρχους» Ελληνες. Και εκεί η ανεργία καλπάζει. Και εκεί οι νέοι αναγκάζονται να ξενιτευτούν. Και εκεί η λιτότητα διαλύει το κοινωνικό κράτος. Και εκεί ο αντιμερκελισμός είναι έντονος και δεν μπορεί να «ερμηνευτεί» βάσει του κατοχικού παρελθόντος, όπως εδώ. Και εκεί τα συλλαλητήρια διαδέχονται το ένα το άλλο, σαν να τους μόλυνε όλους το «ελληνικό μικρόβιο». Αλλά δυστυχώς και οι αυτοκτονίες διαδέχονται η μία την άλλη, όπως στην Ισπανία, λόγω των εξώσεων.
Τίποτα δεν έχουν να χωρίσουν οι λαοί που συναριθμούνται στα σφαγιαστέα PIGS. Ισα ίσα, επειδή και τα προβλήματά τους είναι κοινά και ίδιοι οι εξωχώριοι δεσπότες τους, οφείλουν να συντονίσουν τον αγώνα τους. Να πράξουν δηλαδή ό,τι αποφεύγουν οι κυβερνήσεις τους, αφού άλλη, όπως η ελληνική, συστρατεύεται με την ηγεμονεύουσα Γερμανία και όχι με τον φυσικό της σύμμαχο (τον Νότο) και άλλη, όπως η ισπανική, εμμένει ναρκισσιστικά ότι «δεν θα καταντήσει Ελλάδα».
Στην Πορτογαλία προτάθηκε να καλυφθούν με μαύρα πανιά αγάλματα, μνημεία και σπίτια, για να «τιμηθεί» με εικαστική οξύτητα η επίσκεψη της κ. Μέρκελ. Αν είχε γίνει εδώ ανάλογη πρόταση θα είχε σίγουρα κατακριθεί σαν πρωτόγονα λαϊκιστική. Αλλά όταν έχει μαυρίσει ο ίδιος ο ουρανός του ευρωνότου (και η ψυχή των ανθρώπων που σκέπει), ίσως τα μαύρα πανιά περιττεύουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ροη αρθρων