Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2012

Γη και ύδωρ στους πιστωτές...

απο την Αυγη...
Ζεματισμένος από το καψόνι με την καθυστέρηση της δόσης, ο Σαμαράς εμφανίστηκε χθες από τις Βρυξέλλες βέβαιος πως η Ελλάδα θα πάρει περισσότερα απ' όσα αρχικώς υπολογιζόταν. Υπονοεί τα 11 δισ. ευρώ από τα καθυστερούμενα των δόσεων του Σεπτεμβρίου και του Δεκεμβρίου.
Ο Σαμαράς κρύβει και πάλι την αλήθεια από τον λαό. Για να πετύχει την "ενισχυμένη" δόση των 41,5 δισ. ευρώ, έδωσε γη και ύδωρ στους πιστωτές. Κατάπιε την εντολή τους για τη σύσταση ειδικού λογαριασμού, έξω από τον έλεγχο της εκάστοτε ελληνικής κυβέρνησης, όπου θα κατατίθενται όλα τα δημόσια έσοδα προκειμένου να αποπληρώνονται κατά προτεραιότητα οι δανειστές. Ο πρωθυπουργός προσπάθησε να θολώσει τα νερά λέγοντας ότι "ξεπεράστηκε το θέμα του εξωτερικού λογαριασμού", επειδή τυπικώς θα τηρείται στην Τράπεζα της Ελλάδος. Αλήθεια, αγνοεί ότι οι όροι που έχουν τεθεί μεταβάλλουν την Τράπεζα της Ελλάδος σε εισπράκτορα των τοκοχρεωλυσίων για λογαριασμό των πιστωτών; Αγνοεί επίσης ότι η Τράπεζα της Ελλάδος αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του συστήματος της ΕΚΤ;
Αποκρύπτει κι άλλους όρους ο πρωθυπουργός, ο οποίος μετατρέπεται σε τύποις πρωθυπουργό, καθώς τα κλειδιά της χώρας θα παραδοθούν στη Μέρκελ. Η τρόικα επιβάλλει στη χώρα σύστημα επιτροπείας, τον αλήστου μνήμης Διεθνή Οικονομικό Έλεγχο (ΔΟΕ), σύμφωνα με τον οποίο επίτροποι θα ελέγχουν κάθε μήνα τις εισπράξεις και τα έξοδα του προϋπολογισμού και θα λαμβάνουν, χωρίς την "ενοχλητική" διαμεσολάβηση και τον έλεγχο της Βουλής, μέτρα "αυτόματης διόρθωσης" των αποκλίσεων. Δηλαδή κάθε μήνα θα "ψηφίζεται" νέος προϋπολογισμός προκειμένου να ικανοποιηθούν οι αξιώσεις των πιστωτών. Αν π.χ. τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις που προϋπολογίζονταν για έναν συγκεκριμένο μήνα δεν επιβεβαιωθούν, τότε θα αποφασίζεται η άμεση πώληση άλλων "παγίων" του ελληνικού Δημοσίου, επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας και ακινήτων - "φιλέτων".
Επιπλέον στην έκθεση της Κομισιόν καταγράφεται σημείωση που αφορά "αδιευκρίνιστα μέτρα" ύψους 6,4 δισ. ευρώ. Το Μνημόνιο 3 δεν είναι ο τελευταίος κάβος πριν από την ανάπτυξη, όπως υποκριτικά και παρηγορητικά ισχυρίζονται οι μνημονιακοί πολιτικοί αρχηγοί. Αποδεικνύεται ως το κατ' ευφημισμόν αποκαλούμενο Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας, δηλαδή απειλείται βαθύτερο ναυάγιο της ελληνικής οικονομίας.
Ο πρωθυπουργός αποδείχθηκε μοιραίος ακόμη και ως προς την εφαρμογή της πολιτικής που ο ίδιος προεκλογικά επαγγελλόταν. Δεν διαπραγματεύτηκε τίποτα! Η κυβέρνηση, ερχόμενη σε αντιπαράθεση με τον λαό, κατέφυγε ικέτης στη Μέρκελ. Από το Βερολίνο εξαρτά ο Σαμαράς την όποια παράταση της κυβερνητικής θητείας του. Και με τη στήριξη της Μέρκελ επιχειρεί να καταστήσει δορυφόρους του το εναπομείναν ΠΑΣΟΚ και την πελαγωμένη ΔΗΜ.ΑΡ.
Το πιθανότερο είναι η δόση, με το "παραπάνω", να εκταμιευθεί πριν από τα Χριστούγεννα. Τα λεφτά όμως θα κατατεθούν στον ειδικό λογαριασμό και θα κατευθυνθούν στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Ακόμη κι αν επιβεβαιωθούν οι ευσεβείς πόθοι του Σαμαρά για οικονομική αιμοδοσία 12-20 δισ. ευρώ το 2013 από τα "αναπτυξιακά κονδύλια" της Ευρωζώνης, τα ποσά αυτά δεν θα επαρκέσουν ούτε για "ζήτω". Η ύφεση θα σαρώσει την κοινωνία και εκατομμύρια πολίτες θα αντιμετωπίσουν, για πρώτη φορά μετά τον πόλεμο, το φάσμα του κρύου και της κακής διατροφής ή και πείνας. Ο φετινός χειμώνας θα καταγραφεί στη λαϊκή μνήμη, τηρουμένων των αναλογιών, σαν τον χειμώνα του 1942, όταν η πείνα και το κρύο, σε συνθήκες κατοχής, δημιούργησε ανθρωπιστική κρίση.
Υπερβολικές προβλέψεις; Μακάρι. Όμως βουλευτές όλων των κομμάτων, που εκλέγονται στη Βόρεια Ελλάδα, κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού προειδοποιούσαν ότι φέτος οι περιοχές τους θα ξυλιάσουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ροη αρθρων