Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2012

Live: η μητέρα όλων των (κοινοβουλευτικών) μαχών...

Της Μαριαννας Τζιαντζη...

Η περασμένη Τετάρτη θα μπορούσε να χαρακτηριστεί «μητέρα όλων των (κοινοβουλευτικών) μαχών», αλλά και των τηλεοπτικών πολιτικών θεαμάτων, αφού το κανάλι της Βουλής, η ΝΕΤ και κάποια ιδιωτικά κανάλια πρόβαλαν ολόκληρη ή ένα μεγάλο μέρος της συζήτησης για το πολυνομοσχέδιο. Ισως οι πολιτευτές του μέλλοντος να ανατρέχουν σε αυτό το οπτικοακουστικό υλικό για να μαθαίνουν πώς μπορεί κανείς να λέει πολλά και ηχηρά χωρίς να λέει τίποτα.

Η «μητέρα live» έδειξε ότι ζούμε στη Μετά-Τον-Μαυρογιαλούρο εποχή. Σήμερα ο πολιτικός καριέρας δεν τάζει λαγούς με πετραχήλια, όπως συνέβαινε παλιά, αλλά υπόσχεται τη σωτηρία ή μάλλον επιχειρεί να μας πείσει ότι αυτός «είναι» η σωτηρία.

Η βαβούρα, οι κόντρες, οι φωνές, τα μικροχάπενινγκ, οι ατάκες (το χρυσό ρολόι του Αδώνιδος και όποιος υπάλληλος είναι από την Καρδίτσα να σηκώσει το χέρι του) ήταν αναπόφευκτες, αλλά δευτερεύουσας σημασίας.

Σημασία έχει ότι μέσα σε 10-12 ώρες οι βουλευτές συζήτησαν, αποφάσισαν και ψήφισαν όχι για ένα πακέτο, αλλά για ένα κοντέινερ γεμάτο μέτρα, που θα αλλάξουν το πρόσωπο της Ελλάδας. Μόνο που πολλοί δεν ξέρουν αν αυτό το πρόσωπο θα χαμογελά ή θα μορφάζει.

Η κοινοτοπία και ο βερμπαλισμός είναι το άλλοθι της κενότητας ή η μεταμφίεση του ψέματος. Τα μέτρα είναι «και δύσκολα και επώδυνα», η «κατάσταση περίπλοκη» και το «διεθνές περιβάλλον ρευστό και αβέβαιο». Ναι, «δικαιολογημένες οι δυσαρέσκειες», όμως «πρέπει να οικοδομήσουμε τη νέα Ελλάδα», γιατί «κι εμείς πονάμε, κι εμείς πικραινόμαστε», «ψηφίζουμε γιατί αγαπάμε την πατρίδα, γιατί αγαπάμε τον λαό»...

Στο μεταξύ, ο λαός που έφτασε μέχρι τη Βουλή λουζόταν στη βροχή και στα χημικά και δέχτηκε το καλωσόρισμα του υδροφόρου Αίαντα. (Καμία σχέση με τον μυθικό ήρωα που πρώτα τρελάθηκε, έσφαξε κοπάδια και βοσκούς και ύστερα αυτοκτόνησε πέφτοντας πάνω στο σπαθί του.)

Πολύτιμο χρόνο ροκάνισε η συζήτηση για την τροπολογία περί των υπαλλήλων της Βουλής. Προφανώς, οι άνθρωποι αυτοί είναι τα golden boys του υπαλληλικού κόσμου, όμως είναι το προϊόν μιας κακοδαιμονίας και όχι η αιτία της. Πολύ λίγοι βουλευτές μίλησαν στη γλώσσα των αριθμών και όχι του ανέξοδου πατριωτισμού, ενώ μόνο ένας περιέγραψε τις επιπτώσεις που θα έχουν οι νέες ρυθμίσεις στις εργαζόμενες και άνεργες γυναίκες. Γένους θηλυκού η Βουλή, αλλά μόνο στη γραμματική.

Και μία απορία: αφού οι βουλευτές είχαν τόσο πολύ διάβασμα (περίπου 600 σελίδες) για την κρίσιμη συνεδρίαση της Τετάρτης, πώς βρήκαν τον χρόνο, την ίδια μέρα, για περαντζάδα στις πρωινές ενημερωτικές εκπομπές;

(KAΘΗΜΕΡΙΝΗ, "Εικονογράφημα", 11/11/12_

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ροη αρθρων