Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2012

H Σούλα και το κράτος...

Οι πισω σελιδες του Μαριου Διονελλη...
Το φάντασμα του κρατισμού απλώνεται πάνω από την Πάτρα. Το υπουργείο Παιδείας διέταξε να δοθεί πίσω το φωτοτυπικό μηχάνημα που αγοράστηκε για το σχολείο με χορηγία του οίκου ανοχής «Σούλα».
Μας γυρνάτε στην εποχή του Χότζα και του Τίτο. Ας ακούσουν με προσοχή τον πρόεδρο του συλλόγου Γονέων: «Είχαμε απευθυνθεί σε δεκάδες φορείς, αλλά και σε ιδιώτες. Το σχολείο δεν είχε φωτοτυπικό και τελικά βρήκαμε αυτή τη δωρεά».
Και σεις τώρα αντιδράτε. Είστε οι ίδιοι που φωνάζατε για τις χορηγίες από τις εταιρίες αθλητικών ειδών στα σχολεία, για τα εκπαιδευτικά cd rom του ομίλου Λαμπράκη και για το γουρούνι του κρεοπώλη πέρυσι στη λαχειοφόρο για να αγοραστούν φωτοτυπίες.
Οι αντιδράσεις καθοδηγούνται από τη στείρα άρνηση της επιχειρηματικότητας. Θεωρείτε εχθρό τον Ελληνα επιχειρηματία. Αφήστε επιτέλους την αγορά να λειτουργήσει. Σταματήστε να βάζετε εμπόδια στην ανταγωνιστικότητα της οικονομίας.
Πρόκειται προφανώς για ένα από τα λαμπρά παραδείγματα ”win win” που μας έλεγε ο Γ. Παπανδρέου, με προφανή οφέλη και για τις δύο πλευρές. Επιτέλους, δε σας έχει δώσει εντολή η Τρόϊκα για προώθηση των συμπράξεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα;
Απορώ για τις φωνές.
Ο μόνος σοβαρός λόγος που μπορώ να φανταστώ για την αντίδραση του κρατικού μηχανισμού είναι ο φόβος του ανταγωνισμού. Ε, λοιπόν φτάνει πια με τον κρατισμό. Δοκιμάστηκε το μοντέλο αυτό, κύριοι, στις χώρες του υπαρκτού και απέτυχε. Δε θα μας κάνετε Βόρεια Κορέα. Η αγορά θα ρυθμίσει ποιο από τα μπορντέλα θα επιβιώσει. Της Σούλας ή το δικό σας. Δεν μπορείτε να  βάζετε φραγμούς στην επιχειρηματικότητα και να δημιουργείτε κρατικό μονοπώλιο στον συγκεκριμένο κλάδο.

ΥΓ.
Ειλικρινά δε βρίσκω τίποτα κακό στη συγκεκριμένη προσφορά. Ειδικά όταν τα επιχειρήματα του κρατικού μηχανισμού είναι όπως το έγγραφο του εκεί προϊστάμενου εκπαίδευσης: «Το σχολείο διαπαιδαγωγεί τα νέα μέλη της κοινωνίας μας, υπαγορεύει το αξιακό τους σύστημα και διαμορφώνει τις στάσεις ζωής τους και συνεπώς μια τέτοια προσφορά δεν μπορεί να γίνει δεκτή».
Τελικά, το σχολείο των «αξιών» έμεινε χωρίς φωτοτυπικό, όπως και χωρίς δασκάλους ίσως και χωρίς πετρέλαιο ενόψει του χειμώνα.
Πόση υποκρισία…

Εν τω μεταξύ, μετά την επιστροφή του μηχανήματος, η "Σούλα" είναι πλέον ο πρώτος οίκος ανοχής με φωτοτυπικό...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ροη αρθρων