Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2013

Ex Colorificio, ή πώς το ιδιωτικό συμφέρον «καταπίνει» το δημόσιο...

trollingstone.gr...
Μαυροπίνακες, καρέκλες, κιμωλίες, βιβλία γλωσσών και τετράδια. Αυτά έβγαζαν οι αστυνομικές δυνάμεις από τα δωμάτια της κατάληψης exColorificio της Πίζας, η οποία εκκενώθηκε σήμερα το μεσημέρι μετά από έναν χρόνο. Η σχετική απόφαση είχε ληφθεί μερικές εβδομάδες νωρίτερα από το δημοτικό συμβούλιο, μετά από απαίτηση της ιδιοκτήτριας εταιρείας JColors – η οποία, πάντως, προς το παρόν, δεν έχει ενημερώσει ακριβώς τι προτίθεται να κάνει με τον χώρο.
Το επί χρόνια εγκαταλειμμένο εργοστάσιο αποφάσισαν να καταλάβουν και να αξιοποιήσουν κοινωνικές ομάδες που δραστηριοποιούνται στον χώρο της Πίζας και στόχο τους έχουν την εξάπλωση και προώθηση του πολιτισμού. Κατά τη διάρκεια του χρόνου που διήρκεσε η κατάληψη, δημιουργήθηκαν δράσεις που στόχευαν στην ενσωμάτωση μεταναστών στην κοινωνία, με μαθήματα γλωσσών, τόσο ιταλικών, όσο και γλωσσών της Αφρικής, ενώ μαθήματα χορού, μουσικής, ζωγραφικής, εκθέσεις, παραστάσεις, εμπλούτιζαν τη ζωή της τοπικής κοινωνίας.
Παρότι εκατοντάδες πολίτες συνέρρευσαν στο σημείο της κατάληψης με το άκουσμα της έναρξης της εκκένωσης, παρότι και τα ίδια τα όργανα της τάξης (… «τάξης») έτριβαν τα μάτια τους με τον τρόπο με τον οποίο είχε μεταμορφωθεί ο χώρος και με τις δραστηριότητες που ήταν σαφές πως πραγματοποιούνταν στο κάποτε εγκαταλειμμένο εργοστάσιο, η απόφαση είχε ληφθεί.
Μετά από την είσοδο της αστυνομίας στον χώρο, οι ακτιβιστές συγκεντρώθηκαν στη viadelleCascine, ενώ έχουν ήδη ζητήσει συνάντηση με τον δήμαρχο της Πίζας, τον περιφερειάρχη αλλά και τον αρχηγό της αστυνομίας. Αυτό που ζητάνε τώρα οι ομάδες ακτιβιστών από τον Δήμο της Πίζας είναι η παραχώρηση ενός κτιρίου, όπου θα μπορέσουν να συνεχίσουν τις δράσεις τους.
Για πολλούς σχολιαστές της ιταλικής πραγματικότητας, η απόσταση που κράτησαν τα πολιτικά κόμματα από την υπόθεση και η απροθυμία τους να παρέμβουν, αποτελεί σαφή ένδειξη της ρήξης που έχει επέλθει  μεταξύ της πολιτικής και της αληθινής ζωής στην Ιταλία. Αποτελεί, ωστόσο, όπως υπογράμμισε σε άρθρο του στην ιταλική έκδοση του HuffingtonPost ο ακαδημαϊκός και βουλευτής με την παράταξη Αριστερή Οικολογία Ελευθερία, Τζούλιο Μαρκόν, και σαφή θυσία του δημόσιου συμφέροντος στο βωμό του ιδιωτικού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ροη αρθρων