Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2013

Ο Μαύρος Βαρώνος και ο Έλληνας Φίλος του...

του Κυριακου Αγγελακου απο toportal.gr...
Φωτογραφία των Ιταλών Νεοφασιστών MSI στη Ρώμη το 1970.   Δεξιά με το καπέλο ο Giorgio Almirante, ιδρυτής και αρχηγός του Movimento Sociale Italiano μέχρι το θάνατό του το 1987. Ακτιβιστές της Δεξιάς κι αυτοί, σαν τον σύντροφό τους Μάκη Βορίδη.
Την Τετάρτη 30 Οκτωβρίου δήλωσε ο Βορίδης στην Ελληνική Βουλή :
«Πρέπει να εξηγήσω γιατί υπάρχει μια φωτογραφία του Έβολα ή δεν ξέρω τι άλλο, τη στιγμή που ήταν αρκετά γνωστή η σχέση της ΕΠΕΝ με το τότε Movimento Sociale και το Front National. Ήταν όλα γνωστά. Με εγκαλούν, λοιπόν, συστηματικά. Και αυτό μπορεί να συνεχίσει γιατί θα φέρουν ένα άρθρο το οποίο βρήκαν ή θα φέρουν μια άλλη ομιλία στην οποία κάτι λέω και θα γίνεται αυτή η συζήτηση, πάντα για πριν από τριάντα χρόνια».

Υπάρχει, λοιπόν, όντως μια φωτογραφία του Βορίδη μπροστά στην αφίσα του ιδεολογικού του μέντορα, του «Μαύρου Βαρώνου» Ιουλίου Έβολα,
του θεωρητικού αποκρυφιστή του νεοφασισμού, που η Χρυσή Αυγή ομνύει στον όρκο του και ο οποίος οδηγήθηκε σε δίκη με την κατηγορία της «ανασύστασης του εκτός νόμου φασιστικού κινήματος» το 1951.
Και ήταν γνωστή η σχέση της ΕΠΕΝ με το Movimento Sociale. To κίνημα των νεοφασιστών από τους κόλπους του οποίου ξεπήδησε η Ordine Nuovo, η τρομοκρατική Νέα Τάξη. Η Ordine Nuovo κατηγορήθηκε για τις βομβιστικές επιθέσεις σε τρένο στις 8 και στις 9 Αυγούστου 1969, ενώ το κατηγορητήριο επεκτάθηκε και συμπεριέλαβε τις επιθέσεις της 12ης Δεκεμβρίου, όταν η αιματηρή βομβιστική ενέργεια στην Αγροτική Τράπεζα της Πιάτσα Φοντάνα στο Μιλάνο κόστισε τη ζωή σε 16 ανθρώπους και τραυμάτισε άλλους 88. Στη συνέχεια ασκήθηκε εναντίον των μελών της δίωξη και για τη σφαγή στην Piazza della Loggia της Brescia. Στις 21 Νοεμβρίου 1973, τριάντα μέλη της Νέας Τάξεως καταδικάστηκαν για προσπάθεια ανασύστασης του φασιστικού κόμματος και αποφασίστηκε η διάλυσή της.
Ο νεαρός Μάκης Βορίδης, γ.γ. της νεολαίας ΕΠΕΝ μέχρι το 1990, γνώριζε καλά με ποιους φωτογραφιζόταν και με ποιους είχε αναπτύξει στενές πολιτικές και προσωπικές σχέσεις. Αποκρύπτει όμως συστηματικά την εγκληματική δράση τους. Ο κατά τους θαυμαστές του (μεταξύ αυτών και ο Νίκος Μπίστης) ευφυής Μάκης Βορίδης δεν αντιλαμβάνεται την τρανταχτή αντίφαση: από τη μια δηλώνει εθνικιστής και υπερπατριώτης και από την άλλη υπερασπίζεται το φασισμό και λατρευει τον Μουσολίνι. Γι' αυτόν το 1940 και ο πόλεμος εναντίον των φασιστών μοιάζει να μην υπήρξε πότε.
Μπορεί να έγινε μια τεράστια προσπάθεια από τα ΜΜΕ και τους εθνικούς μας εργολάβους να ξεπλύνουν το παρελθόν του, να γκριζάρουν τα όρια, να τον εμφανίσουν σαν όψιμο δημοκράτη, σαν μετανοημένο ακροδεξιό που έκανε νεανικές τρέλες. Ο ίδιος βέβαια ακόμα και τώρα αρνείται να καταδικάσει το πραξικόπημα του 1967, την κατάλυση της δημοκρατίας και αποφεύγει να αποκαλέσει τους χουντικούς επίορκους και προδότες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ροη αρθρων