Τρίτη 2 Οκτωβρίου 2012

ΕΛΛΑΔΑ 2012: Έκκληση για τη δημιουργία μιας πλατιάς αντιφασιστικής συμμαχίας...

Για την υπεράσπιση της κοινωνίας και της δημοκρατίας....
Η έξαρση της ρατσιστικής βίας και η δράση της Χρυσής Αυγής παίρνουν ανησυχητικές διαστάσεις. Η απειλή δεν περιορίζεται στους μετανάστες. Απειλείται το αίσθημα ασφάλειας, η δημοκρατία, η ίδια η πολιτική κοινότητα. Η κατάσταση γίνεται δυστυχώς ανεξέλεγκτη εξαιτίας της αδιαφορίας - ενίοτε συνενοχής - της Αστυνομίας, της αδράνειας της Δικαιοσύνης, της συγκατάβασης των media, της σιωπής μεγάλου μέρους του πολιτικού κόσμου, και της σύγχυσης που καλλιεργείται ανάμεσα στη φασιστική βία και στην κοινωνική διαμαρτυρία. Τέλος, η υιοθέτηση ακροδεξιών απόψεων και στάσεων σε πολλούς χώρους διευκολύνει τη διείσδυση του φασισμού, διότι τον αποενοχοποιεί.

Δεν μπορούμε να μην επισημάνουμε πως η κρίση και η ακολουθούμενη πολιτική διαχείρισής της, η διάλυση του κοινωνικού ιστού, η απαξίωση και η αποδιάρθρωση του δημόσιου, η οικονομική και κοινωνική εξαθλίωση των πολιτών αποτέλεσαν το πλαίσιο στο οποίο ανθεί σήμερα η ακροδεξιά. Στην απήχησή της, βέβαια, σοβαρό ρόλο παίζουν η κρίση και ανυποληψία του πολιτικού συστήματος και η υιοθέτηση ξενοφοβικών και ρατσιστικών απόψεων από τα κόμματα εξουσίας, κυρίως για λόγους επικοινωνιακής ρητορείας. Τέλος, μερίδιό τους στην εδραίωση αυτού του λόγου έχουν αντιευρωπαϊκά-αντιπλουτοκρατικά στερεότυπα που, αναπαραγόμενα με αγοραίο τρόπο και στην ίδια την αριστερά, δημιουργούν πολιτισμικές υποδοχές για την ανάπτυξη της ιδεολογίας του μίσους και του κοινωνικού κανιβαλισμού.

Για την αντιμετώπιση της νεοναζιστικής εξάπλωσης χρειάζεται δράση άμεση και πολύπλευρη για να είναι αποτελεσματική: στις γειτονιές, στα σχολεία, στα πανεπιστήμια, στους τόπους δουλειάς, στη νεολαία, στο επίπεδο των θεσμών, του δημόσιου λόγου, της ιδεολογίας. Χρειάζεται δράση τώρα, επειδή η νεοναζιστική εξάπλωση δηλητηριάζει καθημερινά την κοινωνία και τις ζωές μας. Από την άλλη, χρειάζεται ψυχραιμία. Οι 400.000 άνθρωποι που ψήφισαν Χρυσή Αυγή, και οι ακόμα περισσότεροι οι οποίοι καλοβλέπουν τις ενέργειες και τα λόγια της, ασφαλώς δεν είναι, στην πλειονότητά τους τουλάχιστον, φασίστες· μπορεί όμως, στην πορεία του χρόνου, να γίνουν, να αποκτήσουν στενούς δεσμούς με τη Χρυσή Αυγή. Πρέπει να επιδιώξουμε, με κάθε τρόπο, να διαρρήξουμε τους δεσμούς αυτούς, να ανακόψουμε την αυξανόμενη διάδοση των νεοναζιστικών ιδεών.

Χρειαζόμαστε μια πλατιά αντιφασιστική, δημοκρατική συμμαχία. Σε αυτή έχουν θέση όλοι όσοι ιεραρχούν την αντιμετώπιση των νεοναζιστικών ιδεών και της φασιστικής εγκληματικής δράσης ως αυτοτελές πολιτικό διακύβευμα, μη υποκείμενο σε συμψηφισμούς.

Δεν αποκρύπτουμε τις διαφορές μας, αλλά δεν επιδιώκουμε να τις λύσουμε στο πεδίο του αντιφασιστικού αγώνα. Και, πάνω απ’ όλα, δεν αντιμετωπίσουμε τον αγώνα αυτό σαν πρόσχημα για να απαξιώσει ο ένας τον άλλο και να δικαιώσουμε την άποψή μας. Όσοι προτάσσουν την «δική τους» πολιτική τους στρατηγική έναντι της αντιφασιστικής απειλής εθελοτυφλούν μπροστά στον κίνδυνο.

Με μια ειλικρινή συμφωνία, πρέπει να προχωρήσουμε σε άμεσες ενέργειες, σε μια πλατιά κοινωνική και πολιτική συστράτευση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ροη αρθρων