Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2012

Το ελληνικό υπόδειγμα...

του Τακη Κατσιμαρδου απο το Εθνος...
Μια μεγάλη εικόνα αποκάλυψε ο πρωθυπουργός την προηγούμενη βδομάδα. Καλυμμένη εν πολλοίς το προηγούμενο διάστημα από επικοινωνιακούς κι άλλους πέπλους. Τίτλος της η κινεζοποίηση ή αλλιώς το όνειρο της ευρωπαϊκής ελίτ του παγκοσμιοποιημένου καπιταλισμού. Την πρώτη κίνηση έκανε στο συνέδριο της International Herald Tribune με θέμα «Ελλάδα: προχωράμε μπροστά». Περιέγραψε μπροστά στις παγκόσμιες αγορές που εκπροσωπεί η εφημερίδα τη νέα μεγάλη εθνική ιδέα. Πρόκειται για την ανταγωνιστικότητα. Η νέα... ελληνική θεά είναι «ταυτόχρονα Απελευθέρωση και Ελευθερία» (!), όπως υπογράμμισε εμφατικά κατά λέξη. Παρέλειψε να την προσδιορίσει επακριβώς και να εξηγήσει ανταγωνιστικότητα ως προς τι και με ποιους στόχους. Δεν παρέλειψε, όμως, να διαβεβαιώσει ότι γύρω της «για πρώτη φορά υπάρχει ισχυρή λαϊκή συναίνεση». Το τελευταίο είναι ψευδές και δείχνει ότι η νέα ιδέα κινείται σε μια εικονική πραγματικότητα, αλλά αυτό δεν ενδιαφέρει εδώ.
Η δεύτερη κίνηση έγινε στο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Της «οικογένειας» (ο χαρακτηρισμός του ίδιου) που αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της εξουσίας του ευρωπαϊκού νεοφιλελευθερισμού. Μπροστά, λοιπόν, στο πιο αρμόδιο οικογενειακό ακροατήριο ανέλυσε πόσο συμφέρον είναι να κατακτήσει η Ελλάδα «την κορυφή της ευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητας» και να ανακηρυχθεί σε «υπόδειγμα μιας μοντέρνας οικονομίας». Επειδή «αν τα καταφέρει η Ενωση θα βγει πιο δυνατή απέναντι σε ολόκληρο τον κόσμο».
Προφανώς, όσα μέλη της οικογένειας δεν είχαν αντιληφθεί ως τώρα τους λόγους για τους οποίους η Ελλάδα μπορεί να γίνει «ο ακρογωνιαίος λίθους του ευρωπαϊκού οικοδομήματος», θα ενθουσιάστηκαν. Μέσω της ανταγωνιστικότητας, που επιδιώκουν τα προγράμματα λιτότητας και τα μνημόνια, η Ευρώπη «τους» θα γίνει πιο δυνατή. Το τρίτο και τελευταίο κομμάτι της αποκάλυψης εξελίχθηκε στην προχθεσινή συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού. Αναφέρθηκε εκεί ο Α. Σαμαράς στη μεγάλη συζήτηση περί Κίνας, που έγινε στη Σύνοδο Κορυφής.
Η Αγγλία, είπε, χρειάστηκε 150 χρόνια για να διπλασιάσει τον πλούτο της και οι ΗΠΑ 50. Η Κίνα, μόλις, 15 χρόνια για να διπλασιάσει το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν της. Ιδού, λοιπόν, η απάντηση στο ερώτημα «ανταγωνιστικότητα προς τι;». Η Ευρώπη απέναντι στην Κίνα με «υπόδειγμα» την Ελλάδα! Η μεγάλη εικόνα, που διαφεύγει μέσα στη δίνη των γεγονότων, είναι η κινεζοποίηση του κόσμου της εργασίας και της κοινωνίας. Αυτό είναι κι ένα κλειδί για πολλά από τ' ανεξήγητα στην Ευρωζώνη της κρίσης...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ροη αρθρων