Σάββατο 2 Μαρτίου 2013

Το χρέος απέναντι στην κοινωνία...

Του Δημητρη Παπαχρηστου απο το Εθνος...
Το χρέος απέναντι στην κοινωνία
Βγαίνουμε από τον χειμώνα, σκυφτοί, σφιγμένοι, ξεπαγιασμένοι και σκυθρωποί. Θα ψαλιδιστούν περαιτέρω οι επικουρικές. Καμία βοήθεια επικουρική σ' αυτούς που παίρνουν ακόμα τον μισθό τους και τη συνταξούλα τους. Ανοίγει η άνοιξη τα κάλλη της, τρελό χορό δεν στήνει και ποιος έχει μάτια και πόδια να τρέξει και να χαθεί στην αγκαλιά της.
Μέρες στυφές, μέρες βαριές, μετράει ο καθένας τη βιοφθορά του. Κατάντησε η ζωή για τον καθένα η αγωνία και το άγχος εκπλήρωσης των λογαριασμών του κι αν χρωστάει πάνω από 5.000 ευρώ στο Δημόσιο τον περιμένει η φυλακή, ίσος και ίδιος με τον καταχραστή πρώην δήμαρχο, «φτερωτό γιατρό» Παπαγεωργόπουλο.
Κατά τα άλλα και κατά τον υπουργό Οικονομικών θα παταχθεί με νέο νομοσχέδιο η φοροδιαφυγή. Το επικοινωνιακό πολιτικό παιχνίδι συνεχίζεται, μόνο που έχουν τελειώσει οι αντοχές των πικραμένων, των προδομένων Ελλήνων φυλακισμένων που βιώνουν τη σκληρή δικτατορία της καθημερινής ανάγκης και δεν θα σωθούν από τη λίστα Λαγκάρντ. Από εδώ και πέρα δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια για περικοπές. Θα κοπούν τα χέρια αυτών που θα τις πάρουν. Οσο θα λειτουργεί το σύστημα των διακρίσεων των φτωχών και των πλουσίων, κοινωνική ειρήνη δεν θα υπάρξει κι αυτό δεν έχει να κάνει κομματικά, δηλαδή δεξιά και αριστερά. Εχει να κάνει με ανθρώπους που υποφέρουν, αυτό σημαίνει και απελευθέρωση από δεσμεύσεις, ιδεολογικές και πολιτικές του παρελθόντος.
Ενα απρόβλεπτο παρόν γεννιέται και ένα μέλλον που κανένας δεν γνωρίζει τι εγκυμονεί. Οι νέοι, οι άνεργοι, ενδεχομένως το κυοφορούν μέσα στην απελπισία τους, γιατί από αυτή θα αναδυθεί η ελπίδα...
Το φαινόμενο Γκρίλο στην Ιταλία θα παρέλθει, είναι κοινωνικό και φανερώνει τον αχταρμά και το αδιέξοδο της ιταλικής κοινωνίας, που παραλίγο να εκλέξει πάλι τον Μπερλουσκόνι. Δεν γειτνιάζουμε απλώς με τους Ιταλούς, βρισκόμαστε στη, λίγο-πολύ, ίδια κατάσταση. Η κρίση θα φέρει αναταράξεις, συγκρούσεις και πολιτικοκομματικές ανακατατάξεις. Πάντως, με παλιά σκουριασμένα και ξεπερασμένα υλικά δεν φτιάχνεται το καινούργιο.
Στο ΠΑΣΟΚ κάνουν προσπάθεια ανακαίνισης και αναπαλαίωσης. Η αποτυχία είναι προδιαγεγραμμένη, καθότι επιμένει να συγκυβερνάει στη γραμμή της νεοφιλελεύθερης γερμανικής λιτότητας, με κυρίαρχο τον Σαμαρά... Η Αριστερά καλείται να ανταποκριθεί στο κάλεσμα των καιρών, αλλά θα πρέπει να ξεπεράσει τον εαυτό της και να σπάσει λόγω και έργω τις αγκυλώσεις της.
Το φαινόμενο της Χρυσής Αυγής είναι επικαιρικό του αδιεξόδου και της απαξίωσης της πολιτικής και θα παρέλθει. Το πρόβλημα είναι να συνέλθει η ελληνική κοινωνία κι αυτό είναι χρέος όλων μας και του καθενός ξεχωριστά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ροη αρθρων